Nové prípady pribudli, vyliečení nie. Urobili vyše 2600 testov

TA3 TASR SITA ČTK
6.6.2020 09:31

Hraničné kontroly na mnohých miestach končia a väčšina krajín Európskej únie chce vnútorné hranice otvoriť do polovice júna. S postupným uvoľňovaním však aj naďalej zostávajú v platnosti niektoré opatrenia, ako napríklad rúška, ktoré WHO odporúča nosiť v obchodoch i MHD. Udalosti sme s vami aj v sobotu sledovali online.

Nové prípady pribudli, vyliečení nie. Urobili vyše 2600 testov
TASR/Dano Veselský

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:09 Tisícky ľudí sa opäť zišli na demonštráciách proti rasizmu a policajnému násiliu v mestách po celých Spojených štátoch. Denník New York Times informoval, že niekoľkým účastníkom protestov v Kansase, Georgii a Ohiu potvrdili nákazu koronavírusom.

22:36 Francúzsko pokračuje v otváraní historických pamiatok pre verejnosť. Svoje brány po prestávke, ktorú si vynútila epidémia koronavírusu, otvoril aj zámok Versailles. Svoje hranice si ale krajina naďalej stráži. Miestnym sa tak naskytla jedinečná príležitosť pozrieť si pamiatku bez turistov.

21:03 Múzeá a galérie v španielskom hlavnom meste Madrid v sobotu po takmer trojmesačnej prestávke, ktorú si vyžiadali opatrenia súvisiace s pandémiou COVID-19, opätovne otvorili svoje brány pre návštevníkov. Návštevníci svetoznámych inštitúcií ako Museo del Prado, Museo Reina Sofía či Museo Thyssen-Bornemisza však musia dodržiavať dvojmetrovú vzdialenosť a mať tvárové rúško. Vláda zatvorila štátne múzeá 12. marca. Opatrenia sa v Španielsku zmierňujú iba postupne, pričom Madrid bol jednou z najpostihnutejších oblastí.

19:54 Cestovný ruch na Slovensku sa pravdepodobne do normálu nedostane skôr ako v roku 2022. Uviedol to prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák v súvislosti s aktuálnou situáciou spôsobenou novým koronavírusom.

18:45 Ondrej Vrábel, mladý programátor, je autorom hier pre deti s mentálnym postihnutím a špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. V čase pandémie dal týmto deťom bezplatný prístup k hrám. Pozrite si príbeh mladého gymnazistu.

18:27 Dopady koronakrízy monitoruje zhora nová európska platforma. Satelitné dáta využíva na zisťovanie dôsledkov obmedzení na regionálnej a globálnej úrovni, ako aj zmien po ich uvoľnení.

17:14 Počet obetí pandémie nového koronavírusu stúpol v Británii na 40.465, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 204 ľudí. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje britského ministerstva zdravotníctva.

16:57 Britský princ William oznámil, že počas mimoriadnych opatrení - tzv. lockdownu - v priebehu koronavírusovej pandémie ako dobrovoľník ľuďom anonymne poskytoval pomoc prostredníctvom služby textovej komunikácie.

16:33 Holandská farma na chov noriek začala v sobotu plniť vládne nariadenie týkajúce sa redukcie stavu týchto drobných šeliem so vzácnou kožušinou. Dôvodom tohto kroku sú obavy, že by sa nový druh koronavírusu, ktorý sa u noriek na danej farme vyskytol, mohol preniesť na ľudí.

Farma na juhu Holandska, kde sa nachádza epicentrum epidémie v krajine, musí zlikvidovať viac než 1500 kusov noriek, informovala tlačová agentúra AFP. K opatreniu malo pôvodne prísť už skôr, avšak dve organizácie bojujúce za práva zvierat sa mu pokúšali zabrániť. Súd v piatok ich žiadosť zamietol.

15:29 Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal na celom svete už najmenej 395.977 obetí. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií v sobotu o 13.00 h SELČ. V 196 krajinách a teritóriách bolo doposiaľ zaznamenaných 6.782.890 prípadov ochorenia COVID-19. Z tohto počtu sa už najmenej 2.943.700 ľudí vyliečilo.

15:27 Pozrite si aj prehľad aktuálnych správ o koronavíruse.

15:00 Jaskyne pre verejnosť opäť otvoria od utorka 16. júna. Na svojej internetovej stránke o tom informuje Štátna ochrana prírody. Slovenská správa jaskýň, ktorá je organizačnou zložkou Štátnej ochrany prírody SR, pripravila plán a podmienky znovuotvorenia všetkých 13 sprístupnených jaskýň. Návštevníci musia do jaskýň vstupovať iba s rúškom, prípadne inou pokrývkou úst a nosa, budú musieť dodržiavať bezpečný odstup od ostatných ľudí a dezinfikovať si ruky.

14:50 V Mexiku pribudlo za jediný deň takmer štyri a pol tisíca infikovaných koronavírusom. Mexické úrady celkovo potvrdili 106-tisíc nakazených a vyše 13-tisíc obetí ochorenia COVID-19. Rýchlo sa zhoršujúcu situáciu komplikuje aj korupčné správanie sa lekárov.

14:30 Atletický areál pri Základnej škole Májové námestie v Prešove opäť sprístupnili verejnosti. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke s tým, že tak urobilo v súvislosti s postupným uvoľňovaním opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19.

14:13 Negatívne dôsledky koronakrízy sa v Banskej Bystrici pokúšajú zmierniť špeciálnym projektom. Ten má podporiť lokálnych podnikateľov, ktorí v okrese predávajú produkty, tovary alebo ponúkajú služby. Jeho autori tvrdia, že ak obyvatelia podporia kvalitný lokálny trh, zachovajú tým aj pracovné miesta.

13:45 Žilinská župa začína konkurovať železničným dopravcom. V Pribyline spustila tretiu lesnú železnicu. Atrakcia ožíva v dôležitom období. Cestovný ruch na Liptove bojuje po uvoľnení mimoriadnych opatrení o každého turistu.

13:25 India zaznamenala v sobotu 9887 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie. India tak v počte prípadov nákazy novým koronavírusom predstihla Taliansko, ktoré bolo doteraz v poradí šiestou krajinou s najvyšším počtom potvrdených prípadov tohto ochorenia na svete.

12:40 Pred pandémiou nového koronavírusu bola zamestnanosť v Česku rekordná a firmy sa usilovali zamestnancov nalákať a udržať množstvom benefitov. V dôsledku pandémie sa to však zmenilo. Viacero firiem muselo pristúpiť k úsporným opatreniam, ktoré sa často dotkli nefinančných benefitov.

12:31 Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou opätovne povolila návštevy príbuzných u hospitalizovaných pacientov. Reaguje tak na priaznivú epidemiologickú situáciu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Zákaz návštev tam trval od 6. marca. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí, Martina Pavliková.

12:07 Cestovný ruch na Slovensku sa pravdepodobne do normálu nedostane skôr ako v roku 2022. Uviedol to prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák v súvislosti s aktuálnou situáciou spôsobenou novým koronavírusom.

11:45 Taliansky futbalový klub AS Rím vykázal za deväť mesiacov ročníka 2019/2020 rekordnú stratu vo výške 126,4 milióna eur. Vlani v rovnakom čase boli "giallorossi" v podstatne menších červených číslach, ich manko predstavovalo 29,5 milióna eur.

Analýza účtovnej uzávierky klubu z hlavného mesta potvrdila, že pod rekordný deficit sa podpísali najmä neúčasť tímu v skupinovej fáze Ligy majstrov a pandémia koronavírusu, ktorá v marci ochromila športové dianie.

11:18 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia v sobotu o 14.00 h spustí produkciu aj na poslednej, štvrtej pracovnej zmene. Ako prvá na Slovensku nabieha na plnú výrobnú kadenciu po vynútenom zastavení výroby spôsobenom pandémiou ochorenia COVID-19. Podľa hovorcu závodu Petra Šveca výrobca áut z Trnavy pritom registruje dostatok objednávok do konca júla.

11:06 V Rusku podľahlo ochoreniu COVID-19 ďalších 197 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 5725.

10:45 V apríli tohto roka odviedli stávkové kancelárie do štátneho rozpočtu celkovo 2,688 milióna eur. To bolo výrazne menej ako v rovnakom období vlaňajška, keď ich odvod predstavoval 7,211 milióna eur. Informácie o tom, ako koronakríza ovplyvnila stávkové kancelárie, zverejnilo ministerstvo financií na svojom facebooku.

10:27 Počas prvého týždňa po umožnení obnoviť výchovno-vzdelávací proces otvorilo svoje brány 80,6 percenta materských a 90,5 percenta základných škôl. Do škôlok sa vrátilo približne 70.0000 detí (50 percent z celkového počtu), do lavíc ZŠ zasadlo 170.000 žiakov (63 percent).

10:05 Slováci môžu odvčera cestovať bez obmedzení do Maďarska aj Rakúska. Uvoľnenie režimu platí pre všetky druhy dopravy. Aká bola v sobotu dopoludnia situácia na maďarsko-slovenských hraniciach nám povedal Rasťo Iliev.

9:48 Hospitalizovaných je 37 osôb, v troch prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti ani na pľúcnej ventilácii nie je nikto. Sedemdňový kĺzavý medián je momentálne na hodnote nula.

9:36 Noví vyliečení nepribudli, celkovo sa však na Slovensku doteraz z nákazy vyliečilo 1379 ľudí.

9:30 Na Slovensku pribudli dva nové prípady ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme 1528 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2639 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:13 Letné tábory pre deti budú môcť cez prázdniny fungovať. Zúčastniť sa na nich bude môcť maximálne sto ľudí vrátane detí aj personálu. O tom, ako môže takýto režim v lete prebiehať zisťovala od riaditeľky OZ-denný detský tábor Anny Michalkovej Barbora Šišoláková.

8:30 V Brazílii opäť pribudlo vyše 30.000 nových prípadov nákazy a vyše 1000 úmrtí.

7:50 Severoatlantická aliancia uskutočňuje konkrétne plánovanie, aby sa pripravila na možnú druhu vlnu koronavírusovej pandémie. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pre najbližšie vydanie nemeckého týždenníka Welt am Sonntag. Cieľom je podľa neho koordinovaný postup v boji proti novému koronavírusu.

Celkový počet úmrtí na nákazu koronavírusom sa v USA zvýšil na 109.042.

7:30 V Spojených štátoch zomrelo za posledných 24 hodín ďalších 922 ľudí v dôsledku nákazy novým koronavírusom, čím sa celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 109.042. Podľa priebežnej bilancie zaznamenali v USA viac ako 1,89 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Z ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, sa v krajine vyliečilo približne 491.000 ľudí.

7:02 Šírenie nového koronavírusu v Španielsku je z veľkej časti pod kontrolou, keď sú počty nových prípadov nákazy a pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti nízke a prebieha hromadné testovanie. Uviedli to v piatok tamojší zdravotnícki predstavitelia.

7:00 Svetová zdravotnícka organizácia aktualizovala svoje odporúčania týkajúce sa nosenia ochranných rúšok počas pandémie ochorenia COVID-19. WHO odporúča masky nosiť na miestach s väčším počtom ľudí, kde je zvýšené riziko šírenia nákazy, napríklad v obchodoch či prostriedkoch hromadnej dopravy.

6:30 Väčšina krajín Európskej únie chce otvoriť vnútorného hranice do polovice júna. Výnimkou je Španielsko, ktoré chce počkať do konca mesiaca. Zhodli sa na tom ministri vnútra členských krajín únie. Vonkajšie hranice schengenu by sa mali otvárať v júli.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v piatok, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok