Premiér chce prilákať investorov, avizoval nové podmienky

TA3 TASR
5.6.2020 19:28

Vláda chce vytvoriť podmienky, ktoré pomôžu zahraničné investície na Slovensku v nasledujúcom období nielen udržať, ale aj prilákať nových investorov. Povedal to po návšteve automobilky Groupe PSA Slovakia premiér Igor Matovič.

Automobilka v Trnave je prvou, ktorá po odstávke kvôli koronakríze nabieha na plný výrobný režim. Od soboty rozbieha aj štvrtú výrobnú zmenu. Premiéra na stretnutí s vedením závodu sprevádzal podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger, predseda výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Spoločne si s veľvyslancom Francúzskej republiky v SR Christophe Léonzim pozreli výrobné linky.

Riaditeľ závodu Stéphane Bonhommeau zhrnul dianie vo fabrike za uplynulé týždne. Povedal, že v apríli pocítili prepad objednávok až o 90 percent. „Podmienkou na opätovné spustenie výroby bolo nielen zabezpečenie bezpečného prostredia pre zamestnancov, ale aj dostatočný počet zadaných objednávok a výhľad na nové objednávky. To sa závodu v Trnave podarilo naplniť aj vďaka tomu, že z jeho výrobných liniek vychádza európske auto roka 2020 - nová generácia modelu Peugeot 208,“ konštatoval.

Bonhommeau zároveň poďakoval za podporu z Európskeho sociálneho fondu cez tzv. kurzarbeit. Minister Heger doplnil, že aktuálnym sa stáva prehodnotenie regulácií vo vzťahu k podnikateľskému prostrediu. Povedal, že pripravia súbor opatrení, ktorý napomôže, aby bola zamestnanosť na Slovensku čo najviac udržateľná. Premiér dodal, že snahou je vytvoriť prostredie s udržateľnými podmienkami. "V automobilovom priemysle je veľká konkurencia. Ak je cena energií pre závody v zahraničí o tretinu nižšia ako u nás, musíme sa tým zaoberať," dodal Matovič s tým, že "netreba očakávať zázraky v tejto ťažkej dobe". Zdôraznil, že je zároveň snahou posilnenie sféry výskumu a vývoja a podmienky, ktoré budú výhodné pre investorov s pridanou hodnotou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok