Česi vyhostili ruských diplomatov. Ide o kauzu agenta s jedom

TA3 TASR
5.6.2020 14:46

Česká republika vyhostila dvoch zamestnancov ruského veľvyslanectva v súvislosti s tzv. ricínovou kauzou. V piatok o tom informoval premiér Andrej Babiš a minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

Česi vyhostili ruských diplomatov. Ide o kauzu agenta s jedom
SITA/Branislav Bibel

Vyhostiť dvoch ruských diplomatov sa Česká republika rozhodla v reakcii na vyšetrovanie úniku informácie o tom, že do Česka prišiel agent ruských tajných služieb s jedom ricín, ktorého bezpečnostné úrady vyhodnotili ako riziko pre pražského primátora Zdeňka Hřiba, starostu Prahy 6 Ondřeja Kolářa a starostu katastrálneho územia Prahy Řeporyje Pavla Novotného.

Jeden zo zamestnancov ruského veľvyslanectva totiž zaslal českým tajným službám falošné informácie. Podľa Babiša incident poškodil česko-ruské vzťahy a spôsobil bezdôvodné vyťaženie bezpečnostných zložiek. Celá táto kauza sa ukázala ako vymyslená a išlo len o dôsledok sporu medzi pracovníkmi ambasády.

České médiá ešte pred časom informovali, že Moskva plánuje otráviť troch českých politikov ako odplatu za podporu krokov, ktoré iritovali Moskvu - vrátane odstránenia sochy sovietskeho maršala Ivana Koneva z jedného z pražských námestí. Zmienená trojica českých činiteľov a ich rodiny odvtedy majú policajnú ochranu.

Ruské veľvyslanectvo hodnotí krok českej vlády ako nepriateľský. "Ide o vykonštruovanú provokáciu. Tento nepriateľský krok, ktorý bol od začiatku založený na nepodloženom obviňovaní v médiách, svedčí o nezáujme Prahy normalizovať rusko-české vzťahy, ktoré v poslednom čase degradovali, a to nie našou vinou. Sme hlboko rozčarovaní z takéhoto prístupu českých partnerov," uvádza sa v stanovisku ruskej ambasády v Prahe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok