Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Auto stanice Nio už vymenili 500 000 batérií v elektromobiloch

Auto stanice Nio už vymenili 500 000 batérií v elektromobiloch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak máte elektrický bicykel, zvyčajne si môžete z neho vybrať batériu a nabiť si ju alebo vymeniť ju za druhú, už nabitú. No v prípade elektromobilov je to komplikované. Čínsky výrobca elektromobilov Nio však prišiel s dizajnom vymeniteľných batérií a nedávno oslávil až pol milióna vymenených batérií vo svojich vozidlách.

Najväčšou nevýhodou súčasných elektromobilov zostáva čas nabíjania batérie, ktorý je aj napriek rýchlo nabíjacím staniciam stále niekoľkonásobne dlhší, ako pri tankovaní paliva do vozidiel so spaľovacím motorom. Spoločnosť Nio však prišla so zaujímavým riešením pre výmenu batérií vo svojich elektromobiloch.

Stanica Power Swap pre rýchlu výmenu batérie v elektromobile Nio.

Počas jeho vývoja pritom patentovala viac ako 500 technológií. Cieľom je, aby vodiči elektromobilu Nio mohli prísť na jednu zo staníc Nio Power Swap a nechali si automaticky vymeniť vybitú batériu za nabitú. Celý proces pritom trvá len tri minúty a jeho súčasťou je aj kontrola stavu vozidla prostredníctvom palubných elektrických systémov.

Spoločnosť Nio otvorila prvú takúto stanicu v roku 2018 a v súčasnosti sa v Číne nachádza až 131 staníc Power Swap, pričom sú nainštalované v 58 mestách. Posledné otvorenie sa uskutočnilo len minulý mesiac v čínskom meste Foshan. Spoločnosť teraz oznámila, že v poradí 500 000. výmena batérie v elektromobile Nio sa uskutočnila 25. mája v Šanghajskom Auto Expo Parku.

Stanica Power Swap pre rýchlu výmenu batérie v elektromobile Nio.

Ďalšou nespornou výhodou takéhoto typu služby je to, že vodiči by mohli ťažiť z vyššej kapacity alebo lepšej technológie batérie, keď príde na trh, a to bez nutnosti kúpy nového elektrického vozidla. No stále nejaký čas potrvá, kým sa (a či vôbec sa) technológia výmeny batérií rozšíri aj na iné značky elektromobilov. S pokrytím troch hlavných čínskych ekonomických zón a ďalším rozširovaním to však vyzerá tak, že si služba od spoločnosti Nio našla pozitívne ohlasy.

Stanica Power Swap pre rýchlu výmenu batérie v elektromobile Nio.