Férový prejav, len veľa slov. Politici reagujú na Čaputovovej správu

TA3 TASR SITA
5.6.2020 11:05

Férový a dôstojný prejav, zhodnotil prezidentkinu prvú správu o stave republiky premiér Igor Matovič. Na Zuzanu Čaputovú pochvalne reagovali aj v stranách Za ľudí a SaS, oveľa kritickejší bol Robert Fico.

Férový voči krajine, politikom i ľuďom

Správa o stave republiky bola vyrovnaným, férovým a dôstojne predneseným prejavom. Uviedol to premiér Igor Matovič v reakcii na vystúpenie prezidentky v parlamente. Podotkol, že kritiky v ňom bolo omnoho menej ako chvály, pričom kritiku považuje za opodstatnenú. Hlava štátu podľa neho pripomenula predvolebné sľuby, aby cesta za transparentnosťou bola transparentná. "Touto cestou sa treba vydať," povedal.

Prejav bol podľa Matoviča vyrovnaný, dobrý a férový voči Slovensku, politikom i ľuďom. Premiér v reakcii uviedol, že v správe si všimol aj tému prokuratúry a výhrady k legislatívnemu procesu. "Keď medzi riadkami bolo myslené, že poslanecký návrh nie je riadny legislatívny proces, v tom prípade treba zmeniť ústavu a poslancom treba zobrať právo predkladať zákony. Ja považujem aj poslanecký návrh za riadny legislatívny proces,"povedal novinárom.

Na slová prezidentky o tom, že v prípade kultúrno-etických tém jej chýba poctivá debata, premiér reagoval, že úlohu v tom zohrali médiá. "Myslím si, že skôr médiá strašili takýmito zmenami, robili aj z našich poslancov strašiakov. Omnoho menej to bolo v súlade s realitou," dodal.

Fico: Nič nové, len veľa slov

“Prejav bol zaujímavý najmä tým, že sa nevenovala zbytočne minulosti. Triezvo zhodnotila súčasnosť a pozerala sa najmä do budúcnosti” reagoval na prezidentkin prejav šéf SaS a vicepremiér Richard Sulík. Ocenil, že v prejave bolo aj niekoľko ekonomických tém. Sulík skonštatoval, že s krízou sme sa úspešne vyrovnali z medicínskeho hľadiska a teraz je na rade riešiť ekonomické hľadisko. Považuje za dôležité pozrieť sa na osudy podnikateľov.

Oveľa kritickejší bol predseda Smeru-SD Robert Fico. Podľa neho prezidentka nepovedala nič nové, len "veľa slov""Bol by som rád, aj keby robila to, čo hovorí. Na jednej strane avizovala, že sa jej nepáčia skrátené legislatívne konania, zákony, ktoré nie sú riadne pripravené a prediskutované. Potom bez zaváhania podpíše špiclovací zákon, ktorý bol v skrátenom konaní prijatý. Boli to poslanci Smeru, ktorí sa museli obrátiť na ústavný súd a až ten potom pozastavil účinnosť tohto zákona," vyjadril sa pre JOJ.

Páčilo sa mu, že pochválila Pellegriniho

Podpredseda Smeru Čaputovú pochválil. Prejav bol podľa Richarda Rašiho vyvážený. "Nemohla sa v ňom možno venovať celému roku, ako chcela, pretože koronakríza je niečo, čo zmenilo naše životy a čo ich určuje až do budúcnosti," vyhlásil.

Za veľmi silný moment prejavu považuje, že hlava štátu v ňom jasne vyjadrila svoj nesúhlas, akou formou prebieha voľba generálneho prokurátora a že takýto závažný zákon mal isť štandardným legislatívnym konaním. Rašiho oslovilo v Správe o stave republiky aj poďakovanie prezidentky vláde Petra Pellegriniho i Igora Matoviča, ako sa vyrovnali po zdravotníckej stránke s koronakrízou. "Veľmi jasne spomenula, aby sme tu zároveň nemali pandémiu nezamestnanosti. Potrebujeme naplno otvárať a podporovať ekonomiku," podotkol poslanec.

"Prejav zodpovedal situácii, v ktorej sa nachádzame. Prezidentka pomenovala oblasti, ktoré považuje za prioritné," reagoval aj samotný Pellegrini. "Upozornila vládu aj na to, že treba veľmi citlivo a rozvážne narábať s nástrojmi a reštrikciami, ktoré je možné použiť v núdzových situáciách tak, aby plnili svoj jasný účel," povedal na piatkovom tlačovom brífingu.

Remišová: Peniaze z EÚ využijeme na obnovu

Na slová prezidentky reagovali aj v strane Za ľudí. Balík finančnej pomoci pre krajiny EÚ po koronakríze musí Slovensko zodpovedne použiť na zásadnú obnovu. Táto pomoc by mala smerovať do pretvorenia ekonomiky na inovatívnu, zelenšiu a zdravšiu ekonomiku, ktorá zabezpečí obyvateľom kvalitnejší život. Uviedla to Veronika Remišová.

Zdôraznila, že tieto peniaze bude musieť SR aj splácať, preto ich nesmie premrhať. Strana Za ľudí bude podľa Remišovej presadzovať, aby obnova priniesla ľudom zdravší život, aby obnova bola rozumná, férová a aby sa dotkla všetkých regiónov. Rovnako chce, aby priniesla investície do infraštruktúry, ciest aj služieb. "Kríza nás ekonomicky vyčerpala, ale zároveň to berieme ako príležitosť," poznamenala.


Obnova by zároveň podľa nej mala byť aj vizionárska. Skonštatovala, že kostrou slovenského priemyslu je v súčasnosti automobilový priemysel. "My sa potrebujeme dívať do budúcnosti. Potrebujeme investovať do elektromobility, batérií, do nových technológií, digitalizácie, vedy, výskumu a inovácií," dodala.

Reagoval aj šéf Sme rodina Boris Kollár. Prejav bol podľa neho "veľmi jemne ladený", avšak každý, komu chcela svoje slová adresovať, sa tam podľa neho nájde. Dodal, že hlava štátu jasne zhodnotila, že sa "premrhala" jedna miliarda na digitalizáciu a informatizáciu. "Nefunguje to, odborníci jasne povedali už v minulosti, že sa to dalo urobiť za 200, 300, 400 miliónov a funkčne," dodal v tejto súvislosti.

Kollár tiež zachytil výčitky voči vláde, že pomoc v koronakríze je komplikovanejšia a administratíva je veľmi zložitá. "Treba pripraviť zmenu verejnej správy, ale ruka v ruke s digitalizáciou. Nesmieme premrhať túto možnosť," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok