Česko sa otvára, ľudia môžu cestovať do Nemecka aj Rakúska

TA3 SITA
5.6.2020 10:14

Česká vláda sa v piatok zišla na mimoriadnom rokovaní, na ktorom rozhodla o zrušení obmedzení pre cesty do Nemecka, Rakúska a Maďarska. Už od štvrtka môžu Česi bežne cestovať aj na Slovensko. Rokovania s Nemeckom však stále pokračujú.

Česko sa otvára, ľudia môžu cestovať do Nemecka aj Rakúska
SITA/AP

Od piatkového poludnia sa môžu Česi vracať z Nemecka bez povinnosti testu na koronavírus, na nemeckej strane ale ďalej platia súčasné podmienky, uviedol minister zahraničia Tomáš Petříček. Minister upozornil, že pri vycestovaní do zahraničia je potrebné poznať opatrenia v cieľovej krajine.

Z okolitých krajín si zatiaľ osobitný režim zachováva Poľsko. Zatiaľ nie je známy termín, kedy sa počíta s ukončením obmedzenia. Pôvodne sa mal režim na hraniciach riadiť takzvaným Semaforom až od 15. júna. Po tom, čo Rakúsko pristúpilo k zrušeniu reštrikcií od štvrtkovej polnoci, rozhodla sa zareagovať aj česká vláda.

Doteraz mohli českí občania bez povinnosti predkladať negatívny test na koronavírus navštíviť Slovensko, Rakúsko a Maďarsko, museli sa ale do 48 hodín vrátiť späť. V prípade dlhších pobytov alebo ciest do iných krajín bolo potrebné predložiť negatívny test na koronavírus alebo nastúpiť do dvojtýždňovej karantény. Takzvaný Semafor radí jednotlivé európske krajiny do kategórií z hľadiska bezpečnosti cestovania v súvislosti s epidémiou koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok