V nominácii SR aj Chára, domov idú aj Cibák aj Dravecký

TA3, SITA
28.4.2012 22:42

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek uzavrel v sobotu nomináciu na majstrovstvá sveta v Helsinkách a Štokholme (4. - 20. apríla).

Na pondelkovom zraze v Bratislave sa reprezentačnému kormidelníkovi bude hlásiť 23 hráčov, Zdeno Chára a Tomáš Kopecký sa k tímu pripoja priamo vo fínskej metropole. Realizačný tím ešte bude čakať na prípadné potvrdenie účasti momentálne zraneného Michala Handzuša zo San Jose. V prípade vypadnutia New York Rangers v druhom kole play-off s Washingtonom by sa k tímu mohol pripojiť aj Marián Gáborík. „Ešte máme v hre Handzuša a Gáboríka, na ktorých chceme počkať. Môže sa stať, že zo zverejneného kádra niektorí nezasiahnu do bojov na majstrovstvách sveta,“ povedal tréner Vladimír Vůjtek. Z hráčov, ktorí sa počas posledného týždňa pripravovali v Bratislave, sa sezóna skončila pre obrancov Milana Hrušku, Vladimíra Mihálika, Petra Mikuša, Richarda Stehlíka a útočníkov Martina Cibáka, Milana Kytnára a Vladimíra Draveckého. Do tímu oproti turnaju pribudne ešte obranca Dominik Graňák.

"Bolo to veľmi ťažké rozmýšľanie. Rozdiel medzi hráčmi, ktorí na šampionát cestujú a ktorí ostali doma, nie je veľký. V tíme bola veľká vyrovnanosť a aj tí, ktorí na MS necestujú, by si to zaslúžili," povedal pri oznámení nominácie Vladimír Vůjtek. „Bolo to ťažké rozhodovanie, keďže v sobotu sa tí hokejisti, ktorí nehrali v piatok, ukázali veľmi dobre. Dnes to bol náš najlepší výkon v príprave. Teší ma triumf v generálke na MS, aj keď sme mali vyhrať v riadnom hracom čase. V posledných dueloch sme nehrali zle, ale stále nám chýbal krôčik k triumfu.“

V nominácii na tohtoročné majstrovstvá sveta figuruje viacero mladých talentovaných hráčov. „Už dlhšie sa hovorí, že generačná výmena mala prísť skôr. Vidím to celkom pozitívne, keď prišli finalisti extraligového play-off, tempo hry sa veľmi zlepšilo,“ myslí si Vladimír Vůjtek, ktorý v zápasoch na svetovom šampionáte bude od úvodu alternovať dvoch gólmanov. „Brankárska jednotka nebude, budeme to riešiť individuálne pred každým duelom. Na súpisku na začiatku napíšeme Jána Laca a Petra Hamerlíka,“ dodal hlavný tréner. Ešte nie je rozhodnuté ani o kapitánskom ‘céčku’ v slovenskom tíme pre MS. “Kapitána ešte nemáme určeného, bude to jeden z dvojice Chára, Šatan. Pred úvodným duelom na súpisku napíšeme osem obrancov a dvanásť útočníkov a dvoch brankárov."

Čo sa týka zloženia kádra, je hlavný kormidelník Vladimír Vůjtek spokojný. „Z toho, čo sme mali k dispozícii a nie je zranené, je zostava optimálna. Doteraz nám chýbala hráčska osobnosť, ktorá by pevne viedla tím na ľade aj na striedačke. V tomto sa spoliehame na Zdena Cháru, že nám tam v tejto veci urobí veľa práce,“ prezradil hlavný kormidelník tréner. Prístup kapitána tímu zámorskej NHL Boston Bruins Cháru vyzdvihol kouč národného mužstva. „Vždy hovoril, že ak bude môcť, tak príde. Dnes to potvrdil, že aj v nie ideálnom zdravotnom stave má veľký záujem reprezentovať. Hovorili sme s ním po zápase s Nemeckom a potvrdil, že príde,“ oznámil skúsený český odborník na slovenskej reprezentačnej lavičke, ktorého na poslednú chvíľu o oprávnenosti nominácie presvedčila dvojica korčuliarov. „Otáznik bol nad Špirkom a Hudáčkom,“ povedal Vladimír Vůjtek a informoval, že definitívne ešte nezavrhol možnosť ani príchodu brankára Jaroslava Haláka, jeho tím však čaká séria proti Los Angeles v 2. kole play-off Západnej konferencie NHL. „Halák ešte nie je mimo, zo začiatku napíšeme len dvoch brankárov. Musíme počkať, či neskončí ešte pred rozhodujúcimi zápasmi proti Bielorusku a Švajčiarsku. Potom zvážime, či ho pozveme alebo nie. Ak sa séria nepretiahne a Blues vypadnú, tak s ním počítame. Budeme pozorne sledovať celú sériu,“ poznamenal hlavný tréner výberu SR.

Známy je už aj budúcotýždňový program národného mužstva pred úvodným duelom na MS, ktorí Slováci odohrajú v piatok 4. mája 2012 o 15.15 h SELČ proti Kanade. „V pondelok popoludní máme tréning v Bratislave. V utorok náš čaká už len suchá príprava, pretože výstroj odchádza autom do Fínska. Ak by sme trénovali na ľade aj v utorok, nestihli by sme premiestniť veci. V stredu ráno letíme do Helsínk a tam máme ešte pred MS dva tréningy a jedno rozkorčuľovanie,“ poznamenal V. Vůjtek. 

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvá sveta (4. - 20. mája v Helsinkách a Štokholme):
Brankári: Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd.), Ján Laco (HC Lev Poprad, SR/KHL) 

Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL), René Vydarený (HC České Budějovice, ČR), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín.), Andrej Sekera (Buffalo), Zdeno Chára (Boston Bruins/NHL), Dominik Graňák (OHK Dinamo Moskva, Rus./KHL) 

Útočníci: Milan Bartovič (Bílí Tygři Liberec, ČR), Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín.), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL), Michel Miklík, Marcel Haščák (obaja HC Košice), Libor Hudáček, Miroslav Šatan (obaja HC Slovan Bratislava), Tomáš Tatar (Grand Rapids Griffins/AHL), Tomáš Kopecký (Florida Panthers/NHL)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok