Šialenstvo, je odsúdený, tvrdí Fico o Lipšicovi ako možnom GP

TA3 SITA
4.6.2020 13:05

Ak novela zákona o prokuratúre prejde v takom znení, ako je naformulovaná teraz, opozičná strana Smer - sociálna demokracia bude hľadať cesty, ako ju „atakovať" na ústavnom súde. Na tlačovej konferencii v budove národnej rady to povedal šéf strany Robert Fico.

V koalícii je vraj rozpor

Smer-SD podľa jeho slov predmetnú novelu zákona nepodporí, pretože obsahuje parametre mimo rámca právneho štátu a demokracie a ide nad rámec ústavy. Poslanci parlamentu začali rozpravu k novele zákona o prokuratúre, ktorej cieľom je, aby sa o funkciu generálneho prokurátora mohli uchádzať aj osoby, ktoré nie sú prokurátormi. Novelu na rokovanie pléna predložili koaliční poslanci Juraj Šeliga, Alojz Baránik, Ondrej Dostál, Milan Vetrák a Petra Hajšelová.

„To, že takúto vážnu novelu zákona predložili poslanci pléna a nie vláda, len potvrdzuje fakt, že vo vnútri koalície panuje rozpor k spôsobu voľby generálneho prokurátora. Aj pani prezidentka naznačila, že generálnym prokurátorom by mal byť človek, ktorý je prokurátorom," priblížil predseda Smeru-SD. Spôsob prerokovania návrhu zákona považuje za nedemokratický, lebo vylučuje z odbornej diskusie všetky relevantné inštitúcie, ktoré majú podľa jeho slov, čo k tejto téme povedať.

Fico: Verejná voľba je len strachom

V Smere-SD nesúhlasia s tým, aby bol generálnym prokurátorom neprokurátor. Novela zákona taktiež upravuje to, že generálny prokurátor by sa po novom volil verejne. Fico nesúhlasí ani s týmto opatrením. „Jedným z najväčších výdobytkov Novembra ´89 je tajnosť volieb. Verejná voľba nie je ničím iným, len obyčajným strachom,"uviedol Fico.

Novela sa momentálne nachádza v parlamente v prvom čítaní. Predseda Smeru-SD priblížil, že ak sa dostane do druhého čítania, poslanci strany prídu „s celým radom" pozmeňujúcich návrhov. Zákon totiž označil za jeden z najdôležitejších, o ktorých rokujú v NR SR.

Jedným z najčastejšie spomínaných mien do tejto funkcie je advokát Daniel Lipšic. Podľa súčasnej právnej úpravy sa však o post generálneho prokurátora nemôže uchádzať, keďže nie je prokurátorom. Podľa Fica mení koalícia zákon o prokuratúre účelovo práve kvôli nemu. „Ak má byť generálnym prokurátorom pán Lipšic, tak pôjde o čisté šialenstvo, keďže je to právoplatne odsúdený človek. Myslím si, že ked tento zákon prejde, Lipšic svoju kandidatúru do tejto funkcie ohlási," uzavrel predseda Smeru-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok