Trumpov zázračný liek je proti nákaze neúčinný, ukázal výskum

TA3 SITA
4.6.2020 12:52

Liek proti malárii, ktorým sa americký prezident Donald Trump snaží predísť ochoreniu COVID-19, je na tento účel neefektívny. Vyplýva to z prvej rozsiahlej a vysoko odbornej štúdie, ktorá testovala ľudí s blízkymi kontaktmi na niekoho chorého.

Trumpov zázračný liek je proti nákaze neúčinný, ukázal výskum
SITA/AP

Výsledky štúdie, ktoré zverejnil americký odborný časopis New England Journal of Medicine, ukazujú, že hydroxychlorochín nie je o nič lepší pri prevencii pred koronavírusom ako placebo. Liek očividne nepredstavuje vážnu hrozbu, avšak v 40 percentách prípadov mal vedľajšie účinky, väčšinou spôsobil mierne žalúdočné problémy.

“Sme sklamaní. Boli by sme radi, keby účinkoval,” uviedol vedúci výskumu David Boulware, odborník na infekčné ochorenia z University of Minnesota. “Naším cieľom však bolo zodpovedať túto otázku a uskutočniť vysoko kvalitnú štúdiu,” pretože dôkazy o tomto lieku boli doteraz nepresvedčivé, dodal Boulware.

Hydroxychlorochín sa stal témou intenzívnej diskusie, odkedy ho v marci začal propagovať prezident Trump. Liek sa dlhodobo používa na liečbu malárie, lupusu a reumatoidnej artritídy, žiadne väčšie štúdie však doteraz nedokázali, že by bol bezpečný alebo efektívny pre pacientov s koronavírusom. Niektoré štúdie dokonca naznačili, že by mohol byť škodlivý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok