NAKA zadržala desiatky ľudí, ide o korupciu v štátnych Lesoch SR

TA3 SITA
4.6.2020 09:30

Národná kriminálna agentúra zadržala 37 osôb v súvislosti s vyšetrovaním korupcie v štátnom podniku Lesy SR. Informoval o tom odborný lesnícky časopis Les & Letokruhy na svojom profile na sociálnej sieti. Polícia podľa Sme obvinila bývalého manažéra štátnych lesov Tomáša Kloučeka.

Časopis uviedol, že informáciu majú z dobre informovaného zdroja z prostredia justície. Medzi zadržanými sú údajne aj niektorí bývalí členovia vedenia štátneho podniku. Ako ďalej vysvetlili, vyšetrovateľ v zákonnej lehote zadržaných vypočuje a rozhodne o prepustení alebo o vzatí do kolúznej väzby.

Polícia podľa Sme obvinila bývalého manažéra štátnych lesov Tomáša Kloučeka.

Policajný zbor vo svojom profile na sociálnej sieti informoval, že vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie dvom osobám za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška poskytnutého úplatku dosiahla podľa polície hranicu minimálne 147 253 eur.

„Obvinený T. K. si po dohode s obvinenou L. Ď. mal vypýtať úplatok vo forme finančnej hotovosti za to, že so súkromnou spoločnosťou, ktorá bola víťazom verejnej súťaže vyhlásenej verejným obstarávateľom Lesy SR, podpíše rámcové dohody. Hodnota úplatku mala byť určená vo výške 13 percent z mesačnej fakturácie. Časť úplatkov bola poskytnutá v hotovosti a ďalšia časť bola legalizovaná formou fiktívnych faktúr za poradenskú a inú činnosť,“ uviedla polícia.

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský v tejto súvislosti pred zasadnutím vlády uviedol, že o prípade zatiaľ nemá bližšie informácie. Podľa vlastných slov však vidí, že si orgány činné v trestnom konaní plnia svoje povinnosti. "Myslím, že mňa už nemôže prekvapiť nič po skúsenostiach, čo sa v našom rezorte dialo," vyhlásil.

Obom obvineným hrozí trest vo výške 10 až 15 rokov väzenia za prvý spomenutý skutok a 12 až 20 rokov za druhý skutok. „Vyšetrovateľ podal návrh na podnet na vzatie oboch osôb do vyšetrovacej väzby,“ dodala polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok