Uvoľnili dopravu do Česka, Švédsko bude ľudí testovať zadarmo

TA3 TASR SITA ČTK
4.6.2020 16:52

Pravidlá sa čoraz viac uvoľňujú aj na hraniciach. Od polnoci platí voľný pohyb osôb medzi Českou a Slovenskou republikou a bez obmedzení sa dá cestovať už aj do Rakúska. Na Slovensku sme pritom za posledné dni zaznamenali len nízky prírastok nakazených. Udalosti okolo koronavírusu s vami opäť sledujeme online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 Vláda pripravuje na zníženie dopadov koronakrízy okrem prijatia ďalších ekonomických opatrení aj balíček na odbúravanie byrokracie či daňový mix. Nie je vylúčené aj zvyšovanie nepriamych daní a znižovanie priamych daní. Zároveň chce vládny kabinet pokračovať v boji proti korupcii a nevýhodným zmluvám. Povedal to minister financií Eduard Heger.

0:17 Desiatky tisíc ľudí, ktorí sa v uplynulých dňoch v New Yorku zúčastnili na protestoch proti policajnej brutalite a rasizmu, by si mali dať urobiť testy na koronavírus, uviedol vo štvrtok guvernér štátu New York Andrew Cuomo.

Cuomo na tlačovej konferencii upozornil, že ak niekto bol na spomínaných protestoch, mal by predpokladať, že mohol byť vystavený koronavírusu, a mal by sa dať otestovať. Cuomov dodal, že do ulíc miest štátu New York vyšlo demonštrovať okolo 30.000 ľudí.

23:10 Od piatka bude možné bez obmedzení cestovať do Rakúska, Česka a na Slovensko, oznámil vo štvrtok večer na sociálnej sieti Facebook maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

21:52 Britského ministra pre podnikanie Aloka Sharmu vo štvrtok negatívne testovali na prítomnosť nového koronavírusu SARS-CoV-2. Stalo sa tak po tom, čo mu v stredu počas prejavu v britskom parlamente prišlo zle a niekoľkokrát si vreckovkou pretrel čelo.

21:45 Darcovia z verejného a súkromného sektora prisľúbili na štvrtkovom globálnom summite o očkovaní prispieť sumou 8,8 miliardy dolárov na zaočkovanie ľudí a vytvorenie zásob vakcín proti epidémiám infekčných chorôb na celom svete. Oznámil to britský premiér Boris Johnson, ktoý podujatie hostil.

20:54 Švédsko vo štvrtok oznámilo, že zadarmo otestuje na prítomnosť nového druhu koronavírusu všetkých ľudí, ktorí majú symptómy ochorenia. Takisto zabezpečí vyhľadanie ľudí, s ktorými mohli infikovaní prísť do styku.

20:30 V Anglicku bude od 15. júna povinné nosenie rúšok v prostriedkoch verejnej dopravy. Oznámil to vo štvrtok britský minister dopravy Grant Shapps,

20:05 Pozrite si aj naše Hlavné správy, súhrn tých najdôležitejších informácií dňa.

19:40 Britská vláda organizuje vo štvrtok online summit o vakcínach, ktorého cieľom je vyzbierať miliardy dolárov na zaočkovanie detí v rozvojových krajinách a tiež prediskutovať, ako by sa potenciálna vakcína proti novému koronavírusu mohla v budúcnosti globálne a férovo distribuovať.

19:13 Pozrite si príbeh Annymárie Kaločaiovej, sociálnej poradkyne denného centra VAGUS, ktorá pracuje s bezdomovcami. Prezradila nám aj to, ako zvládajú situáciu v centre a či sa počas pandémie niečo zmenilo.

18:46 Španielsko zaznamenalo za posledných 24 hodín päť nových úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, čím sa celkový počet obetí epidémie v krajine zvýšil na 27.133. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke denník El Mundo.

18:30 Po troch mesiacoch sa zmiernili opatrenia v zariadeniach pre seniorov. Neplatí to však pre infikovaný Dom Svätého Martina, ktorý naďalej ostáva v karanténe. Pre dôchodcov a zamestnancov je to psychicky náročné. Opakované testy však potvrdili COVID-19 u dvoch klientov.

18:00 Skôr ako po 90 dňoch sa núdzový stav rušiť nebude. Po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol predseda vlády Igor Matovič, ktorý dodal, že ak bude prevládať priaznivá epidemiologická situácia, núdzový stav sa predlžovať nebude.

17:36 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a ministra vnútra Romana Mikulca po rokovaní krízového štábu, na ktorej sa vyjadrili k núdzovému stavu.

17:30 Azerbajdžanská vláda sa rozhodla nariadiť obyvateľom veľkých miest vrátane metropoly Baku, aby počas nadchádzajúceho víkendu ostali doma. K takémuto obmedzeniu pristúpila v reakcii na narastajúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom.

16:54 Zamestnávatelia môžu žiadať o štátny príspevok z projektu Prvá pomoc za apríl z opatrení 1. a 3. až do konca júna. "Zamestnávatelia, ktorí nestihli podať žiadosti a výkazy za apríl do konca mája, ich môžu úradom práce, sociálnych vecí a rodiny zaslať do 30. júna. Predĺžený termín sa týka opatrení 1, 3A a 3B.," uviedlo vo štvrtok MPSVR. Aprílové výkazy sú opäť dostupné na stránke www.pomahameludom.sk.

16:50 Ministerstvo dopravy informovalo, že krízový štáb uvoľnil medzinárodnú dopravu do Česka. Slováci budú môcť využívať leteckú, lodnú, autobusovú ako aj železničnú dopravu do Českej republiky. Povolenie Ústredného krízového štábu je už účinné. Konkrétne autobusové a vlakové spoje budú pridávané postupne. „Som rád, že situácia konečne dovoľuje všetky varianty dopravy a som presvedčený, že v najbližších dňoch bude spolu s otvorením hraníc povolená aj doprava do ostatných krajín,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal.

16:48 Po rokovaní krízového štábu vystúpili pred novinármi premiér Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec. "Ak bude situácia aj naďalej taká stabilná, ako je dnes, núdzový stav sa nebude musieť po 90 dňoch opäť predlžovať," informoval premiér s tým, že skôr ako po 90 dňoch sa núdzový stav neskončí.

16:44 Maďarský parlament bude 16. júna rozhodovať o zrušení stavu núdze. Oznámil to šéf úradu vlády Gergely Gulyás. Po ukončení stavu núdze bude môcť prijímať zákony opäť iba parlament. Niektoré z doterajších dekrétov premiéra Viktora Orbána ale môžu naďalej zostať v platnosti.

16:40 Viac ako 86.000 cudzincov deklarovalo v priebehu týždňa svoj úmysel navštíviť  Chorvátsko prostredníctvom webovej stránky tamojšieho ministerstva vnútra. "Internetová stránka entercroatia.mup.hr bola spustená 28. mája a odvtedy svoj príchod do Chorvátska ohlásilo 86.636 ľudí," uviedol minister vnútra Davor Božinovič.

16:30 Do Vysokých Tatier zatiaľ prichádza veľmi málo ľudí, a to aj napriek uvoľňovaniu opatrení, ktoré priniesla koronakríza. Turisti si ich teraz môžu užiť s pocitom, že ich majú takmer len pre seba. Aj prírode to prospieva. Podnikatelia v turizme však rátajú škody a zbierajú sily na to, aby sa mohli odraziť od dna.

16:25 Ministerstvo vnútra upozorňuje, že hraničný priechod Berg je preťažený. Odporúča použiť priechody Jarovce - diaľnica a Jarovce - Kittsee.

16:16 Turecko plánuje obnoviť v júni lety do približne 40 krajín a s 15 krajinami dosiahlo predbežné dohody o recipročnej leteckej doprave. Informoval o tom minister dopravy Adil Karaismailoglu. Domáce lety do niektorých provincií boli obnovené už v pondelok, keďže vláda v Ankare uvoľnila obmedzenia po zlepšení situácie v krajine.

15:47 Európska centrálna banka očakáva, že ekonomika eurozóny sa v tomto roku zmenší o 8,7 percenta a v budúcom roku sa zotaví, ale dosiahne rast len na úrovni 5,2 percenta. Šéfka ECB Christine Lagardeová upozornila, že "rýchlosť a rozsah oživenia sú veľmi neisté". Lagardeová uviedla, že hoci sa reštrikčné opatrenia uvoľňujú, významné oživenie ešte nie je na dohľad.

15:28 Sociálna poisťovňa si popri enormnom zvýšení počtu dávok vyplácaných zo základného fondu nemocenského poistenia počas pandémie naďalej plnila všetky „bežné“ povinnosti. Okrem pandemických nemocenských dávok každý mesiac vyplácala takmer 1,7 mil. dôchodkových dávok.

15:12 Ministerstvo školstva zatiaľ nemá presné čísla o počte detí, ktoré sa vrátili v pondelok 1. júna naspäť do školských lavíc. Uviedol to šéf rezortu Branislav Gröhling. Dáta vraj zbierajú od okresných úradov. "Presné čísla zatiaľ momentálne nemáme. Zhromažďujeme jednotlivé dáta cez okresné úrady. Dáta zatiaľ prichádzajú," povedal Gröhling. Ako uviedol, predbežný záujem pri materských školách sa pohyboval okolo 60 percent, pri základných školách to bolo nad 80 percent.

14:58 Spoločnosť UNEX Slovakia, a. s. v Snine ohlásila hromadné prepúšťanie, ktoré má prebiehať vo dvoch fázach. Ohrozených je sto zamestnancov, čiže dve tretiny z celkového počtu, ako podľa hnonline.sk potvrdila firma. Podľa hovorcu spoločnosti UNEX o štátnu pomoc v súvislosti s koronakrízou firma nežiadala.

14:41 Pozrite si tlačovú besedu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý informoval o stave sociálnej pomoci pre živnostníkov i zamestnancov.

14:22 Žiadateľom o štátne príspevky v projekte Prvá pomoc odišlo na účty 206 miliónov eur. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak. "Za marec a apríl máme vyplatených 141 661 platieb," povedal minister. Rezort práce podľa neho doteraz týmito príspevkami pomohol vyše 671-tisíc zamestnancom a samostatne zárobkovo činným osobám. "Títo ľudia sa môžu prekrývať v pomoci za marec a apríl, predpokladáme, že unikátnych ľudí bolo už viac ako pol milióna," tvrdí Krajniak.

14:08 Európska komisia oznámila, že v rokoch 2021-25 prispeje sumou 300 miliónov eur na konto Globálnej aliancie pre vakcíny a imunizáciu. EÚ tak pomôže zaočkovať 300 miliónov detí na celom svete a vytvoriť zásoby vakcín proti epidémiám infekčných chorôb.

Na darcovskej konferencii v rámci globálnej reakcie na koronavírus, ktorú 4. mája spoluorganizovala Európska komisia, bolo pre GAVI prisľúbených 1,5 miliardy eur vrátane 488 miliónov eur, ktoré sú určené na nasadenie vakcíny proti koronavírusu, hneď ako bude k dispozícii.

13:58 Nemecko prijalo nové opatrenia na podporu ekonomiky. Zníži napríklad daň z pridanej hodnoty a vyčlení miliardy eur na podporu mladých rodín, či malých a stredných podnikov. Celková suma schváleného balíka opatrení dosiahne 130 miliárd eur.

13:50 Ministerstvo vnútra upozorňuje, že pri plánovaní cesty do Rakúska je potrebné zohľadniť aj podmienky návratu späť na Slovensko. Aké sú pravidlá pri cestovaní? Prehľad aktuálnych informácií zdieľalo ministerstvo na svojom Facebooku.

13:47 Maloobchodné tržby na Slovensku sa v apríli prepadli o rekordných 14%. V štvrtom mesiaci sa tak podľa údajov Štatistického úradu naplno prejavilo zatváranie obchodov pre pandémiu. V niektorých sektoroch obchodu boli výpadky tržieb násobne vyššie ako celoslovenský priemer.

13:27 Španielsko od 22. júna opätovne otvorí svoje hranice s Francúzskom a Portugalskom, ktoré boli tri mesiace zatvorené. Cestujúcim po vstupe do krajiny cez pozemné hranice "v zásade" odpadne povinnosť ísť do 14-dňovej karantény, povedala ministerka pre cestovný ruch Reyes Marotová

13:13 Letné tábory sprísnia pravidlá, no jednodňové výlety mimo areálu tábora či spoločnú prípravu jedla si deti budú môcť užiť rovnako ako pred vypuknutím pandémie. Účastníkov tábora musí byť menej ako 100 vrátane personálu. Informovala o tom Alexandra Virostková z Rady mládeže Slovenska.

13:08 Štátna pomoc na nájomné pre podnikateľov, ktorých prevádzky museli byť zatvorené pre nový koronavírus, dosiahne asi 200 miliónov eur. Uviedlo to ministerstvo hospodárstva v dôvodovej správe k novele zákona o poskytovaní dotácií, ktorú vo štvrtok prerokoval a schválil vládny kabinet.

12:58 Liek proti malárii, ktorým sa americký prezident Donald Trump snaží predísť ochoreniu Covid-19, je na tento účel neefektívny. Vyplýva to z prvej rozsiahlej a vysoko odbornej štúdie, ktorá testovala ľudí s blízkymi kontaktmi na niekoho chorého.

12:47 Irán zaznamenal vo štvrtok 3574 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie. Irán tiež potvrdil za posledných 24 hodín 59 nových úmrtí v dôsledku choroby Covid-19. Ide o štvrtý deň v poradí, keď počet nových prípadov nákazy prekročil 3000. Predchádzajúci najvyšší počet evidovali 30. marca, keď krajina nahlásila 3186 prípadov.

12:30 Maďarský parlament bude o zrušení stavu núdze rozhodovať 16. júna, oznámil minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás. Podľa neho následne do niekoľkých dní vstúpi do platnosti stav epidemiologickej pohotovosti. Gulyás dodal, že po ukončení stavu núdze bude môcť prijímať zákony opäť iba parlament.

12:26 Organizátori medzinárodného filmového festivalu v Cannes zverejnili zoznam 56 filmov, ktoré zaradili do oficiálnej selekcie. A to aj napriek tomu, že tento rok sa festival pre pandémiu neuskutoční. Najväčšie filmové podujatie svojho druhu na svete doteraz museli zrušiť iba raz, v súvislosti s vypuknutím druhej svetovej vojny v roku 1939.

12:21 Slovensko má momentálne s Českou republikou otvorených 11 hraničných priechodov, šesť zostalo zatiaľ zatvorených. „S Českou republikou máme celkovo 17 hraničných priechodov, z toho je otvorených 11. Ostatné boli zatvorené, teda nebolo ich možné použiť na prekročenie štátnej hranice. Oslovili sme správcov komunikácií, aby čo najskôr odstránili prekážky,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

12:08 Pozrite si tlačovú besedu štátneho tajomníka Ministerstva školstva pre šport Ivana Husára a podpredsedu Výboru Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, Radovana Slobodu. Hovorili o zákone o športe.

11:51 Kolektívne orgány športových organizácií môžu v čase krízovej situácie hlasovať v listinnej či elektronickej podobe. Poslanci národnej rady totiž v skrátenom legislatívnom konaní 84 hlasmi schválili novelu zákona o športe.

11:47 O zrušení núdzového stavu na Slovensku by mali rozhodnúť odborníci, zhodujú sa ministri. Vláda si počká na ich odporúčanie. Ministri to uviedli pred rokovaním vlády. Zrušenie núdzového stavu bude podľa ministra vnútra Romana Mikulca témou štvrtkového zasadnutia krízového štábu. Potvrdil, že na štábe navrhne zrušenie tohto stavu.

"Ak sa konzílium odborníkov rozhodne, že nie je potrebné pokračovať v núdzovom stave, že stačí len mimoriadna situácia, tak vláda prijme adekvátne opatrenia," uvádza minister obrany Jaroslav Naď.

11:32 V máji zbankrotovalo 1 055 Slovákov. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF - Slovak Credit Bureau, v medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o viac ako 32 %. V porovnaní s aprílom, keď zbankrotovalo 963 dlžníkov, ich počet v máji vzrástol takmer o 10 %. "Osobné bankroty sa týkajú nielen jednotlivcov, ale aj celých rodín," konštatuje hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

11:22 Slovensko sa bude môcť uchádzať o pôžičky z nástroja Európskej únie, ktorými by mohlo pokryť výdavky na pomoc trhu práce počas mimoriadnej situácie v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z návrhu zákona o mimoriadnych štátnych zárukách z dielne Ministerstva financií SR, ktorý vo štvrtok schválil parlament.

11:08 Počet nakazených v Maďarsku začal opäť stúpať. Testy potvrdili 23 nových prípadov, pričom aktuálne infikovaných je 1210, o troch viac než v stredu. Na ochorenie Covid-19 zomrelo za uplynulých 24 hodín ďalších päť pacientov, čím počet obetí stúpol na 539. Až 49 obetí pochádza z radov klientov budapeštianskeho domova dôchodcov na Peštianskej ceste.

10:47 Britský výrobca luxusných vozidiel Aston Martin oznámil, že plánuje zrušiť do 500 pracovných miest, keďže sa pripravuje na realizáciu reštrukturalizačného plánu s cieľom obnoviť ziskovosť. Automobilka uviedla, že koronakríza zhoršila jej ťažkosti v oblasti odbytu, pričom počet predaných áut v prvom kvartáli tohto roka klesol takmer o polovicu.

10:28 Rusko zaznamenalo vo štvrtok 8831 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín a 169 úmrtí. Celkový počet prípadov vzrástol na 441.108 a celkový počet obetí na 5384. Denný nárast počtu prípadov infekcie už 20 dní neprekročil 10.000.

10:11 Ukrajina zaznamenala vo štvrtok 588 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu 24 hodín, čo je najviac od vypuknutia pandémie. "Na jednej strane máme rekordný počet vyliečených - 602, na druhej strane aj rekordný denný nárast počtu prípadov - 588," povedal minister zdravotníctva Maxym Stepanov.

10:05 Pozrite si správy o pandémii z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:52 Tržby maloobchodu v apríli 2020 rekordne medziročne klesli o 14,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Vývoj tržieb vo vnútornom obchode počas apríla 2020 v plnej miere ovplyvnili opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou. Situácia sa však odlišovala v jednotlivých činnostiach najmä maloobchodu, kde niektoré skupiny predajcov zaznamenali významný pokles tržieb, iné dosiahli zvýšenie tržieb najmä v medziročnom porovnaní.

9:38 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Je z Bratislavy a nepochádza z karantény. Celkovo tak evidujeme 1526 pozitívne testovaných na nový koronavírus.

9:34 Z ochorenia Covid-19 sa vyliečil jeden ďalší človek, spolu máme 1 376 vyliečených.

9:30 Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 135 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:18 Polícia na svojom Facebooku zverejnila súhrn aktualizovaných informácií. Týkajú sa zmeny režimu na hraniciach s Českom, zmeny kontrol zo strany rakúskych policajtov a obsahujú ďalšie informácie o hraniciach.

9:03 Napriek tomu, že pôvodné scenáre o počte ľudí odkázaných na umelú pľúcnu ventiláciu sa nenaplnili, dodá spoločnosť Chirana Medical zo Starej Turej ministerstvu zdravotníctva všetkých 300 zmluvne dohodnutých pľúcnych ventilácií.

8:43 Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 1349 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom, čo je doteraz najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie v krajine. Celkový počet obetí dosiahol 32.548. Krajina eviduje celkom 584.016 potvrdených prípadov nákazy. Brazília je krajinou s druhým najvyšším počtom nakazených na svete; prvé sú Spojené štáty s vyše 1,8 miliónom infikovaných.

8:29 Od polnoci je obnovený voľný pohyb osôb medzi Slovenskom a Českou republikou. O tom, aká je situácia na hraničnom priechode Kúty-Brodské informoval kolega Rasťo Iliev.

8:03 Ďalší vplyvný člen britskej vlády mal pozitívny test na nový koronavírus - minister podnikania Alok Sharma. Choroba COVID-19 sa uňho prejavila v Dolnej snemovni britského parlamentu.

7:48 Pozrite sa, ako to aktuálne vyzerá na hraničnom priechode s Rakúskom. Náš kolega Patrik Jager sa rozprával aj so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Martinom Klusom.

7:21 Vyše 600 zdravotných sestier zomrelo vo svete na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom a viac ako 230.000 zdravotníkov sa nakazilo. Ukazujú to predbežné údaje zhromaždené Medzinárodnou radou sestier.

6:45 Severné Macedónsko znovu zaviedlo prísne obmedzenia pohybu ľudí v hlavnom meste Skopje a v ďalších troch častiach krajiny, pretože tam zaznamenali rekordný počet nových prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom. Minister zdravotníctva Venko Filipče v stredu uviedol, že v týchto oblastiach bude platiť takmer úplný zákaz vychádzania, a to od štvrtka 21.00 h do pondelka 05.00 h. Ľudia budú môcť ísť len do nemocníc alebo lekární.

6:30 Rakúsko zrušilo kontroly na pozemných hraniciach so všetkými susednými štátmi vrátane Slovenska, ale s výnimkou Talianska. Rozhodnutie rakúskej vlády už platí od štvrtka. Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v stredu na tlačovej konferencii na margo opatrení zavedených v súvislosti s koronakrízou oznámil: "Pri vstupe do Rakúska nebudú od zajtra nijaké kontroly."

6:15 Obnovil sa neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou. Od polnoci zo stredy na štvrtok je už možné slobodne sa pohybovať medzi Slovenskom a Českom, tak ako to bolo pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v stredu. Pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok