Expolicajtovi, ktorý kľačal Floydovi na krku, sprísnili obvinenia

TA3 TASR ČTK
3.6.2020 22:51

Prokuratúra v americkom štáte Minnesota sprísnila v stredu obvinenia vznesené voči expolicajtovi z Minneapolisu Derekovi Chauvinovi, ktorý 25. mája pri zatýkaní kľačal niekoľko minút na krku Afroameričana Georgea Floyda. Policajta teraz obžalovala z vraždy druhého stupňa.

Zároveň vzniesla obvinenia aj voči trom ďalším policajtom, ktorí boli na mieste a po incidente dostali výpoveď. Súčasne boli na nich vydané i zatykače. Expolicajta Dereka Chauvina, ktorý Floyodovi kľačal na krku, prepustili 26. mája zo služby. Najskôr ho obvinili len z vraždy tretieho stupňa. Troch ďalších policajtov, s ktorými Flyoda zatýkal, taktiež prepustili zo služby, avšak obvinenia voči nim vzniesli až v stredu.

Denník The Star Tribune informoval, že minnesotský generálny prokurátor Keith Ellison obžaluje Thomas Lane, J. Kueng, Tou Thao, z napomáhaniu a navádzaniu k vražde. Vo svojej správe sa odvolával na vyjadrenia viacerých nemenovaných zdrojov z prostredia polície oboznámených s prípadom a tiež na obhajcu jedného z policajtov.

Afroameričan George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho. Neprimeraný zásah, ktorý okolostojaci nakrútili na video, vyvolal po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok