Trump sa pred davom v bunkri neukrýval. Išlo o prehliadku, tvrdí

TA3 TASR
3.6.2020 22:22

Americký prezident Donald Trump poprel informácie niektorých médií, že počas piatkovej demonštrácie v blízkosti Bieleho domu vyvolanej úmrtím Afroameričana pri zatýkaní, ho agenti Tajnej služby Spojených štátov odviedli v záujme jeho bezpečnosti do bunkra. Pripustil, že v bunkri bol, ale len krátko v rámci prehliadky, informovala spravodajská televízia CNN.

Trump sa pred davom v bunkri neukrýval. Išlo o prehliadku, tvrdí
SITA/AP

"Povedali mi, že by bolo dobré ísť sa pozrieť dolu, pretože ho možno budem niekedy potrebovať. Bol som tam veľmi krátko. Bol som tam cez deň, nie v noci," povedal Trump v rozhovore pre Fox News radio. Ďalej uviedol, že v bunkri už bol aj predtým dva alebo trikrát, a to vždy na prehliadke.

V bunkri navrhnutom na použitie v núdzových situáciách, ako sú teroristické útoky, strávil Trump takmer hodinu, uviedla v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na člena Republikánskej strany blízkeho Bielemu domu, ktorý nechcel byť menovaný, keďže nemal oprávnenie verejne sa vyjadrovať o súkromných záležitostiach hlavy štátu. Túto informáciu potvrdil aj nemenovaný člen Trumpovej administratívy. Ako prvý o nej písal denník New York Times. Dva informované zdroje podľa CNN potvrdili, že do bunkra vzali aj prvú dámu Melaniu Trumpovú a jej syna Barrona.

Keď sa objavili prvé správy o Trumpovom pobyte v bunkri, prezident trval na tom, aby bol vyfotografovaný mimo Bieleho domu, čo v pondelok nakoniec viedlo k jeho návšteve Kostola sv. Jána, známeho aj ako "kostol prezidentov", kde na bohoslužby chodili mnohí prezidenti. Musel k nemu ale dôjsť pešo, a tak prikázal bezpečnostným zložkám, aby stovky demonštrantov v okolí Bieleho domu rozohnali slzotvorným plynom a oslepujúcimi granátmi. Následne však tvrdil, že o tom, ako bezpečnostné zložky rozohnali demonštrantov pred jeho návštevou kostola, nevedel. Podľa médií však výbuchy granátov bolo možné počuť už z Ružovej záhrady Bieleho domu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok