Prezradili, kedy by sme sa mali dočkať rýchlostnej cesty R7

TA3 SITA
3.6.2020 10:34

Vodiči by sa už čoskoro mohli dočkať rýchlostnej cesty R7. "Ak všetko dobre pôjde, tak by mohli vodiči cestu R7 začať používať na konci júna," povedal na tlačovej besede minister dopravy Andrej Doležal.

Koncesionárovi predĺžili lehotu

Motoristi a obyvatelia v okolí Bratislavy, Šamorína a Dunajskej Stredy sa môžu tešiť na otvorenie troch úsekov rýchlostnej cesty R7 medzi Ketelcom, Dunajskou Lužnou, Šamorínom a Holicami a časti diaľnice D4 Ketelec - Rovinka v dĺžke zhruba tridsať kilometrov. Pôvodne mali byť tieto úseky v rámci PPP projektu D4R7 v celkovej dĺžke 59 kilometrov hotové v apríli tohto roka.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal zároveň informoval, že špeciálny stavebný úrad predĺžil koncesionárovi o 90 dní lehotu na predkladanie materiálov, ktoré majú preukázať, či stavba časti diaľnice D4 pri bratislavských Jarovciach so sporným násypom je alebo nie je v súlade s verejným záujmom. Konanie o dodatočnom povolení tejto stavby trvá od 9. januára tohto roka. "Ide de facto o čiernu stavbu. Stavba nie je v súlade so stavebným povolením, so stavebným projektom. Preto je to v súlade s postupom špeciálneho stavebného úradu, že začal konanie o dodatočnom povolení stavby," povedal Doležal na tlačovej besede.

Znalecký posudok, ktorý rezort dopravy získal od vyšetrovateľa ešte vlani v októbri, podľa ministra jednoznačne tvrdí, že materiálové zloženie násypu pri Jarovciach nie je v poriadku, resp. nie je tam použitý vhodný materiál. Konanie o dodatočnom povolení stavby na základe stavebného zákona môže mať iba dva výsledky: dodatočné povolenie alebo odstránenie stavby.

Časť D4 má charakter čiernej stavby

Generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií na ministerstve dopravy Peter Varga potvrdil, že časť stavby D4 pri Jarovciach má charakter čiernej stavby, lebo obsahuje iný materiál, ako mal byť použitý podľa stavebného povolenia. Na vydanie dodatočného stavebného povolenia podľa neho musia byť splnené dve podmienky. "Prvá podmienka je, že stavba bude stavebno-technicky v poriadku, čo znamená, že bude bezpečná z hľadiska statiky, jej charakteristiky na prevádzku tak dlho ako je naprojektovaná. Druhá podmienka je súlad so životným prostredím. Musia byť naplnené obidve tieto podmienky, aby sme vedeli vydať rozhodnutie, ktorým by sme teoreticky stavbu zlegalizovali," povedal Varga.

Koncesionár projektu D4R7 podľa Vargu nedávno predložil prvé posudky, podľa ktorých po stavebno-technickej stránke stavba spĺňa kritériá. Napriek tomu, že tam bol použitý nevhodný materiál, nebráni to tomu, aby bola stavba neskôr uvedená do užívania. Teda netreba ju odstrániť ako celok. "Zároveň platí, že v niektorých častiach tohto úseku sa preukázalo, že dané parametre presahujú normou stanovené hranice. To znamená, časť tohto násypu bude musieť stavebník aj opraviť, odviezť, resp. vykonať dodatočné opatrenia, ktorými dosiahne to, že násyp bude môcť byť sprevádzkovaný," poznamenal Varga. Koncesionár však musí predložiť aj kladné stanovisko týkajúce sa ochrany životného prostredia. "Koncesionár v tejto veci koná. To bol hlavný dôvod, prečo sme umožnili ešte dodatočný priestor, počas ktorého s nimi dotiahneme stavebno-technickú stránku a musia predložiť výsledky konaní, ktoré rozbehli smerom k životnému prostrediu," podotkol sekčný riaditeľ.

Minister dopravy tvrdí, že nejde len o násyp na D4 pri Jarovciach a problém vnímajú v širšom kontexte stavby D4R7. Aj na základe potenciálnej skládky nebezpečného odpadu vo Farnej informoval o problematike celej stavby premiéra, ministrov vnútra a životného prostredia, ako aj prezidentku. "Veľmi si uvedomujeme dôsledky, aké bude mať naše konanie. Chcem však ubezpečiť, že budeme vždy konať v súlade s verejným záujmom, v súlade so záujmami občanov SR. A chcem zároveň ubezpečiť, že ak príde k povoleniu tejto stavby, tak to bude iba v prípade, že stavba nebude stavebne nebezpečná, resp. bude preukázané, že stavba je staticky bezpečná na to, aby na nej mohla byť doprava," upozornil Doležal. A zároveň podľa neho nebudú preukázané žiadne negatívne vplyvy na životné prostredie a zdravie občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok