Napätie v USA rastie. Polícia zatýka, Pentagón povolal vojakov

TA3 TASR
3.6.2020 08:33

Vo viacerých amerických mestách pokračovali protesty proti policajnému násiliu, rasizmu a zákazu vychádzania, ktorý úrady zaviedli s cieľom zabrániť ďalším násilným protestom vyvolaným smrťou Afroameričana Georgea Floyda.

Vydali zákaz vychádzania

Stovky demonštrantov sa podľa DPA zhromaždili v americkom hlavnom meste Washington pred Bielym domom a vyjadrovali nespokojnosť so zákazom vychádzania, ktorý úrady zaviedli v úsilí upokojiť situáciu v meste. Tisíce ľudí protestovali aj v New Yorku, kde zákaz vychádzania platí od 20.00 h miestneho času a do 5.00 h ráno, uvádza AP. Opatrenie bude v platnosti do nedele. Polícia v New Yorku začala v súvislosti s protestmi zatýkať ľudí.

Protesty sa konali aj v ďalších mestách vrátane Los Angeles. Guvernéri 28 štátov a úrady v hlavnom meste Washington nasadili viac ako 20.400 príslušníkov Národnej gardy, aby pomáhali bezpečnostným zložkám. George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Po zatknutí sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť, ktorú okolostojaci nakrútili na video, vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilností.

Na protesty reaguje aj Pentagón

Americké ministerstvo obrany v reakcii na protesty presunulo na základne v okolí hlavného mesta Washington približne 1600 vojakov. "Príslušníci americkej armády v aktívnej službe sú rozmiestnení na základniach v oblasti hlavného mesta, ale nie priamo vo Washingtone," uviedol v súvislosti s presunutím vojakov hovorca Pentagónu Jonathan Rath Hoffman.

Dodal, že vojaci sú na základniach "v stave zvýšenej pohotovosti", ale zatiaľ sa na "operáciách civilných úradov nezúčastňujú". Medzi zmienenými vojakmi sú vojenskí policajti aj ženisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok