Režim na hraniciach sa úplne uvoľní, oznámili premiéri v Prahe

TA3 TASR ČTK
3.6.2020 11:05

Predseda vlády Igor Matovič pricestoval na svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu. Podľa tradície viedla do Českej republiky. Slovenský premiér sa v Prahe stretol s premiérom ČR Andrejom Babišom. Obaja premiéri oznámili, že od polnoci sa úplne obnoví voľný pohyb osôb medzi Českom a Slovenskom.

Stav ako pred pandémiou

Neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou a Českou republikou sa obnoví a vráti sa do stavu pred pandémiou koronavírusu. Premiéri oboch krajín Igor Matovič a Andrej Babiš to potvrdili v rámci zahraničnej pracovnej cesty predsedu vlády SR Matoviča v Prahe. "Od polnoci zo stredy na štvrtok zavádzame úplne voľný pohyb medzi Slovenskou a Českou republikou," povedal šéf slovenského kabinetu.

Dohoda o tomto kroku podľa neho padla už pred dvoma dňami. "Od polnoci sa teda už bude možné slobodne pohybovať medzi Slovenskom a Českom, tak ako to bolo pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu,"potvrdil Babiš. V súčasnosti môžu Česi na Slovensko i Slováci do Česka vycestovať bez potvrdenia o negatívnom teste na COVID-19, ak pobyt nepresiahne 48 hodín.

Slovenský premiér spolu s delegáciou po prílete zamieril do Kramářovej vily. Šéfovia exekutív mali hovoriť o pandemickej situácii v oboch krajinách, rovnako majú diskutovať o bilaterálnej spolupráci a takisto o návrhu dlhodobého rozpočtu Európskej únie.

Aj s Remišovou či konzíliom odborníkov

Súčasťou delegácie sú viacerí ministri vrátane podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej, ministra financií Eduarda Hegera, ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka a ministra vnútra Romana Mikulca. 

Remišová a Mikulec majú počas dňa naplánované aj separátne rokovania s českými partnermi. V delegácii je tiež konzílium odborníkov. Člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík informoval, že konzílium sa stretne s Romanom Prymulom, ktorý viedol český ústredný krízový štáb počas nástupu pandémie nového koronavírusu, od júna je vládnym splnomocnencom pre vedu a výskum v zdravotníctve. "Budeme hovoriť o skúsenostiach pri zvládnutí pandémie, no rovnako bude témou pripravenosť oboch krajín na riziko druhej vlny a možná koordinácia aktivít v takomto prípade," uviedol Mistrík.

Slovenského premiéra prijme v rámci programu aj prezident ČR Miloš Zeman, rovnako tak šéfovia oboch komôr českého parlamentu - predseda Senátu Miloš Vystrčil a predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček. Premiér Matovič takisto položí veniec k soche Milana Rastislava Štefánika na pražskom Petříne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok