Konanie s Trnkom odročili, potrebujú zadovážiť ďalšie dôkazy

TA3 SITA
2.6.2020 21:06

Disciplinárne konanie vo veci Dobroslava Trnku bolo odročené na koniec júna. Podľa predsedu komisie Attilu Izsáka je potrebné zadovážiť ďalší dôkazový materiál. Po viac ako ôsmich hodinách zasadnutie odročili na 23. júna, kedy má byť vykonané ďalšie dokazovanie.

Nahrávka s Kočnerom

Bývalý generálny prokurátor čelí disciplinárnemu stíhaniu pre svoje vyjadrenia k nahrávke rozhovoru s neskôr viacnásobne stíhaným Marianom Kočnerom. Nahrávka sa týkala údajného vydierania predstaviteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka pre kauzu Gorila.

Návrh na stíhanie konkrétne poukazuje na to, ako sa Trnka v súvislosti s nahrávkou vyjadril v októbri 2019 pre TV Markíza. Uviedol vtedy, že na nahrávke „môžu byť udalosti, ktoré by mohli byť v reálnom čase stotožnené“.

Návrh sa tiež týka vyjadrení k prepusteniu podnikateľa Jozefa Majského z väzby v roku 2004. Trnka podľa prokuratúry v tejto súvislosti nepravdivo tvrdil, že ho vtedy krajská prokuratúra v Košiciach informovala o tom, že dôvody väzby obvineného pominuli. „Toto tvrdenie Dobroslava T. bolo klamstvo,“ skonštatoval zástupca Generálnej prokuratúry, ktorá disciplinárne stíhanie Trnku navrhla. V prípade uznania viny Trnkovi hrozí zbavenie funkcie prokurátora.

Skrytá kamera

Na internete sa minulú jeseň objavil aj videozáznam, ktorý zachytáva bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a zrejme aj Mariana Kočnera, ako manipulujú so skrytou kamerou.

Na verejnosť sa neskôr dostala aj tajná nahrávka, ktorá zachytávala bývalého ministra financií a jedného z najvyšších predstaviteľov Smeru Jána Počiatka pri rozhovore s Trnkom. Témou nahrávky, ktorá mala vzniknúť na začiatku roka 2009, je údajne najmä kauza Tiposu a firmy Lemikon.

Dobroslav Trnka bol na čele prokuratúry v rokoch 2004 až 2011. Od októbra minulého roku má pozastavený výkon funkcie prokurátora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok