Príďte na summit G7, navrhol Trump Putinovi. Rusko po Kryme vylúčili

TA3 SITA
2.6.2020 12:32

Americký prezident Donald Trump zatelefonoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby mu navrhol zvolanie medzinárodného summitu, ktorý by zahŕňal aj Rusko. Informoval o tom Kremeľ.

Príďte na summit G7, navrhol Trump Putinovi. Rusko po Kryme vylúčili
SITA/AP

Trump: Skupina je zastaralá

Trump už v sobotu povedal, že plánuje až do jesene odložiť stretnutie lídrov skupiny najvyspelejších štátov G7, ktoré bolo naplánované na jún a chce naň pozvať tiež zástupcov Ruska, Austrálie, Južnej Kórey a Indie. Podľa šéfa Bieleho domu je totiž súčasný formát skupiny "zastaralý" a nereprezentuje dostatočne "dianie vo svete".

Skupinu štátov G7 tvorí okrem USA aj Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Veľká Británia. Rusko patrilo medzi najvyspelejšie ekonomiky sveta G8 od roku 1997, v roku 2014 ho však po invázii na Ukrajinu a anexii Krymu zo skupiny vylúčili.

Kanadský premiér s Ruskom nesúhlasí

Kremeľ v pondelok oznámil, že Trump Putinovi predostrel myšlienku nového summitu, neposkytol však žiadne detaily k rozhovoru, ani či ruský prezident pozvanie prijal. Telefonát potvrdil aj Biely dom.

Kanadský premiér Justin Trudeau však v očividnom nesúhlase s Trumpom uviedol, že Rusko nebude súčasťou nadchádzajúceho summitu G7. Dôvodom je podľa jeho slov “pokračujúce nerešpektovanie medzinárodných pravidiel a noriem" zo strany Moskvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok