Zasiahli niekoľko policajtov, brat zabitého Floyda vyzýva na pokoj

TA3 TASR
2.6.2020 10:43

Americký prezident Donald Trump odsúdil "domáci terorizmus" po tom, čo vo viacerých mestách pokračovali protesty vyvolané smrťou Afroameričana Georgea Floyda. Toho minulý pondelok v meste Minneapolis počas zásahu usmrtil belošský policajt. Šéf Bieleho domu pohrozil, že proti demonštrantom nasadí vojakov, ak sa situácia neupokojí. Brat zosnulého Georgea vyzval ľudí, aby zachovali pokoj a vyhli sa násiliu.

Najprv sa zišli na pokojnom proteste

Štyroch zranených policajtov si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo neskoro večer v meste St. Louis v americkom štáte Missouri. Stalo sa tak po tom, čo spočiatku pokojný protest proti policajnému násiliu prerástol v noci do násilností. Policajtov previezli do tamojšej nemocnice so zraneniami, ktoré nie sú "život ohrozujúce", napísala polícia v príspevku na Twitteri. Kto presne strieľal, nebolo bezprostredne jasné.

V pondelok popoludní miestneho času sa pred budovou súdu v centre St. Louis zišlo na pokojnom proteste niekoľko stoviek ľudí vrátane starostky Lydy Krewsonovej.
Demonštranti sa však neskôr zhromaždili pred policajnou centrálou, kde ich policajti rozháňali slzotvorným plynom. Niektorí protestujúci rozbili výklad na obchode v centre mesta, ukradli z neho časť tovaru a následne obchod podpálili. Ku chaosu v St. Louis došlo v čase, keď vo viacerých amerických mestách pokračovali protesty vyvolané smrťou Afroameričana Georgea Floyda.

Pri mieste činu sa prihovoril k davu

Jeho brat Terrence Floyd sa k davu zhromaždených prihovoril neďaleko križovatky v južnej časti mesta Minneapolis v americkom štáte Minnesota. Tam minulý pondelok zomrel jeho brat po tom, ako mu jeden z belošských policajtov, ktorí ho zadržali, niekoľko minút kľačal na krku, čo súdny lekár oficiálne označil za zabitie. Terrence mal na tvári rúško s podobizňou svojho brata. Niekoľko minút strávil v tichu pri kvetoch a iných spomienkových predmetoch, ktoré na mieste zanechali ľudia.

V meste New York vyhlásili od pondelka 23.00 h do utorka 05.00 h miestneho času zákaz vychádzania s cieľom zabrániť ďalším násilným protestom.

"Chápem, že ste rozčúlení," prihovoril sa následne davu z megafónu. Ďalej však povedal, že občianske nepokoje a ničenie mu brata nevrátia. "Môže to byť na chvíľu dobrý pocit, podobne ako keď pijete (alkohol), keď s tým však skončíte, budete sa diviť, čo ste spravili," pokračoval.

Terrence tiež povedal, že jeho rodina je nenásilnou a bohabojnou rodinou. "Pri každom prípade policajnej brutality sa deje to isté. Máte protesty, ničíte veci... takže chcú, aby sme sa sami zničili. Urobme to inak," apeloval na dav s tým, že dôležité je hlasovať vo voľbách a vzdelávať sa. "Poďme na to," dodal.

Terrence Floyd prítomným tiež povedal, že jeho brat sa presťahoval do Minneapolisu a toto mesto miloval. "Takže viem, že by nechcel, aby ste toto všetko robili," uviedol. Na konci svojho vystúpenia sa k prítomným obrátil a po otázke "Ako sa volá?" ich nechal skandovať meno svojho brata, "George Floyd".

Trump: Toto je domáci terorizmus

"Toto nie sú pokojné protesty, toto je domáci terorizmus," povedal Trump v Bielom dome vo Washingtone v čase, keď polícia pred sídlom amerických prezidentov rozháňala demonštrantov slzotvorným plynom. Trump tiež vyzval guvernérov jednotlivých štátov Únie, aby v záujme obnovenia poriadku nasadili proti protestujúcim "dostatočný počet príslušníkov Národnej gardy", ktorí "ovládnu ulice".

Ak podľa Trumpa guvernéri nezakročia, povolá do ulíc príslušníkov ozbrojených síl USA, ktorí "za nich problém rýchlo vyriešia". Trump následne prešiel pešo z Bieleho domu ku Kostolu svätého Jána známeho ako "kostol prezidentov", ktorý v nedeľu počas nepokojov čiastočne poškodil požiar. "Máme úžasnú krajinu," povedal pred kostolom americký prezident s Bibliou v ruke.

George Floyd zomrel pred týždňom v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Po zatknutí sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť, ktorú okolostojaci natočili na video, vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok