Rúška zostávajú s výnimkami povinné. Vzdialenosť sa skráti

TA3 TASR
1.6.2020 20:41

Občania, ktorí žijú v Českej republike a Maďarsku, budú môcť od utorka 2. júna od 7.00 h prísť na Slovensko na 48 hodín na základe preukázania, že v tejto krajine žijú. Oznámil to premiér Igor Matovič po pondelkovom stretnutí konzília epidemiológov. Zároveň informoval o uvoľnení viacerých opatrení platných od stredy 3. júna a ďalších od 10. júna.

Rúška zostávajú s výnimkami povinné. Vzdialenosť sa skráti
SITA/Branislav Bibel

Fitnes, kúpaliská, wellness i kúpele

"Dnes, keď chcel niekto na Slovensko prísť do 48 hodín, ak nemal pobyt v ČR, tak mu to umožnené nebolo. Od zajtra od 7.00 h aj v prípade ČR, aj Maďarska, ak na hraniciach vydokladuje dva rôzne doklady, ktorými môže preukázať to, že v tejto krajine reálne žije, tak mu bude umožnený tento režim 48 hodín," povedal premiér s tým, že môže ísť o účet za elektrinu či mobil.

Od stredy sa povinnosť nosiť rúška vonku skráti na vzdialenosť do dvoch metrov, na hromadných podujatiach a vnútri budú rúška aj naďalej povinné. Takisto sa otvoria všetky vnútorné športoviská vrátane fitnes, prírodné i umelé kúpaliská, wellness, kúpele, masáže, kasína a vnútorné priestory zoo a botanických záhrad.

Od stredy tiež budú povolené návštevy na všetkých oddeleniach zdravotníckych zariadení za jasne definovaných podmienok. Na tlačovej konferencii to oznámil Jozef Šuvada z Národného krízového klinického tímu. Informoval tiež o tom, že bude možné realizovať letné detské tábory, pričom budú mať rovnaké pravidlá ako hromadné podujatia. Šuvada dodal, že putovné a poznávacie tábory "z mesta do mesta" nebude možné realizovať.

Najskôr hromadné podujatia do 500 osôb

Od stredy 10. júna sa majú povoliť hromadné podujatia do 500 osôb, od 1. júla do konca roka to má byť 1000 osôb. Na kultúrnych podujatiach nemusia mať umelci test, zavádza sa tiež šachovnicové sedenie namiesto odstupu dvoch metrov, týkať sa to má aj zhromažďovania sa v kostoloch.

Otázka otvárania škôl aj pre staršie deti príde podľa premiéra na rad asi v budúcom týždni. Epidemiologická situácia v Chorvátsku, Grécku a čiastočne aj v Bulharsku je podľa Matoviča dobrá. Chce začať intenzívne rokovania s týmito krajinami v súvislosti s cestovaním ľudí na dovolenku do týchto destinácií. Je to podľa neho ešte otvorená otázka.

"Budeme sa snažiť nájsť bezpečnú cestu, aby mohli ľudia tráviť dovolenku pri mori," doplnil Matovič. Epidemiologička Zuzana Krištúfková zároveň vyzvala dôchodcov a tých, ktorí trpia na chronické ochorenia, aby si chránili zdravie, vyhýbali sa veľkým podujatiam a nosili rúška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok