Znalec vypovedal o mobiloch Marčeka a Szabóa v deň vraždy

TA3 TASR SITA
1.6.2020 17:30

Kriminalista a odborník na informačné technológie Dušan Mikulaj vypovedal pred senátom Špecializovaného trestného súdu o pohybe telefónov obžalovaných v dňoch po vražde novinára Jána Kuciaka. Jeho výpoveď podľa splnomocnencov potvrdzuje svedectvá Zoltána Andruskóa a Miroslava Marčeka, obžalovaní tvrdia opak. Súd bol prerušený do 17. júna.

Znalec vypovedal o mobiloch Marčeka a Szabóa v deň vraždy
TASR/Jaroslav Novák

Údaje potvrdzujú výpoveď Marčeka

Analýza pohybov obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka na základe mobilných telefónov bola obsahom odborného vyjadrenia, ktoré odznelo na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Vyjadrenie vypracoval znalec z oblasti kriminalistickej informatiky Dušan Mikulaj. Podľa dokumentu zaznamenali telekomunikační operátori pohyb telefónov, ktoré podľa obžaloby využívali obžalovaný Tomáš Szabó a neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček vo februári 2018 medzi Kollárovom a obcou Veľká Mača.

Vo Veľkej Mači sa podľa záznamov telefóny nachádzali aj 21. februára, teda v deň vraždy Kuciaka a jeho partnerky. Znalec pri skúmaní pohybu telefónov vychádzal zo záznamov z takzvaných základňových staníc, na ktoré sa telefóny pripájajú, pričom zadokumentoval vzájomné hovory aj SMS správy.

Znalec tiež zistil pohyb telefónu využívaným Alenou Zsuzsovou smerom z Komárna do Bratislavy 22. februára. Podľa obžaloby sa tam po vražde Kuciaka stretla s Marianom Kočnerom. Alena Zsuzsová však trvá na tom, že v Bratislave bola vybavovať bilboard na prezentáciu svojej dcéry. Podľa právneho zástupcu poškodených Daniela Lipšica však údaje operátorov potvrdzujú výpoveď Miroslava Marčeka o cestách do Veľkej Mače. Poukázal aj na to, že dáta naznačujú stretnutie Aleny Zsuzsovej a Zoltána Andruskóa v Komárne večer 22. februára. Podľa obžaloby na tomto stretnutí Andruskó obdržal 50 000 eur pre vykonávateľov skutku.

Pojednávanie prerušili do 17. júna

Prokurátor ešte pred výsluchom znalca navrhoval, aby sa uskutočnil s vylúčením verejnosti, keďže sa v rámci neho môžu ozrejmovať postupy polície pri vyšetrovaní trestnej činnosti. Súd sa však s týmto návrhom nestotožnil. Pojednávanie v prípade vraždy investigatívneho novinára bude pokračovať 17. júna.

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Kočner, jeho známa Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav Marček, ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára. Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok