Protesty v USA si vyžiadali ďalšiu obeť. Reagovala Čína i Rusko

TA3 SITA
1.6.2020 13:57

Smrť Afroameričana Georgea Floyda po tom, ako ho surovo zatkla polícia, vyvolala po celých Spojených štátoch mohutné demonštrácie. Najnovšie si vyžiadali ďalší ľudský život - v meste Louisville v americkom štáte Kentucky počas protestov smrteľne postrelili muža. Protesty vyvolali aj reakcie zo zahraničia. Rusko uviedlo, že sa na nich nepodieľa, podla Číny odhalili závažnosť rasizmu v spoločnosti.

K tragédii v Louisville údajne došlo vo chvíli, keď sa polícia pokúšala rozohnať dav na parkovisku pred potravinami. Z davu sa ozvala streľba, ktorú strážcovia zákona opätovali a jednu osobu smrteľne zranili.

Protesty v Londýne i na Novom Zélande

Znepokojenie nad úmrtím Afroameričana Georgea Floyda pri policajnom zásahu v Minneapolise a solidaritu s demonštrantmi, ktorí v Spojených štátoch už niekoľko dní protestujú proti policajnej brutalite a rasizmu, vyjadrili ľudia v uliciach aj v ďalších krajinách.

V nedeľu sa aj napriek zákazu zhromažďovania pre pandémiu koronavírusu zišli demonštranti na Trafalgarskom námestí v Londýne, kde pre porušovanie pravidiel zatkli 23 ľudí. Pred americkým veľvyslanectvom v Berlíne protestovali ľudia v sobotu aj v nedeľu, pričom držali slogany hnutia Black Lives Matter ako "Nemôžem dýchať" či "Žiadna spravodlivosť, žiadny mier". V pondelok prišli tisícky ľudí na demonštrácie a spomienkové podujatia vo viacerých mestách na Novom Zélande, vrátane Aucklandu, Wellingtonu a Christchurchu.

Viacero protestov je naplánovaných na tento týždeň aj v Austrálii, napríklad cez víkend v Melbourne, Brisbane a Adelaide. V utorok sa malo konať zhromaždenie aj v Sydney, ale organizátori ho po vyhrážkach pre obavy z konfliktu zrušili.

Zomrel pri policajnom zásahu

Spojené štáty už šesť dní zmietajú pre smrť Floyda, ktorému policajt počas zatýkania kolenom kľakol na krk, násilné protesty sprevádzané výtržníctvom a stretmi s políciou, ktorá zatkla stovky ľudí. Vo viac ako 40 mestách zaviedli v nedeľu v noci zákazy vychádzania, pričom Atlantic City v New Jersey ho predĺžilo na celý týždeň a Cleveland v Ohiu do utorka. V nedeľu ráno vo Washingtone, DC. a 15 štátoch aktivovali Národnú gardu.

Bývalého minneapoliského policajta Dereka Chauvina v piatok zatkli a v súvislosti so smrťou 46-ročného Floyda obvinili z vraždy tretieho stupňa a zabitia druhého stupňa. Štyridsaťštyriročný beloch by sa mal 8. júna postaviť pred súd. Polícia okrem neho zo svojich radov v súvislosti s prípadom prepustila aj ďalších troch príslušníkov. Protestujúci pritom žiadajú obvinenia pre všetkých štyroch zúčastnených policajtov a prísnejšie obvinenie Chauvina.

Na krku mu kľačal deväť minút

Chauvin spútaného Floyda pridŕžal na zemi tak, že mu kolenom kľačal na krku, čo údajne trvalo takmer deväť minút, a nepovolil ani, keď muž opakovane prosil, že nemôže dýchať. Koleno uvoľnil až zhruba dve minúty po tom, čo sa ďalším policajtom nepodarilo nahmatať pulz zadržaného, keď prestal reagovať. Floyda následne previezli do nemocnice a zhruba o hodinu ho vyhlásili za mŕtveho. Neskôr sa pritom na verejnosť dostalo aj ďalšie video, ktoré ukazuje, že na Floydovi pri jeho zatýkaní kľačali aj ďalší policajti.

Floydov prípad v Spojených štátoch znovu rozprúdil hnev na políciu v súvislosti s úmrtiami viacerých Afroameričanov. Od vzniku hnutia Black Lives Matter, ktoré nasledovalo po oslobodení člena susedskej hliadky Georgea Zimmermana po zastrelení Trayvona Martina v roku 2012, prišli rukou policajtov o život napríklad aj Michael Brown, Eric Garner a mnohí ďalší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok