Zrušte núdzový stav, vyzval Pellegrini Matoviča. Otvorili ZŠ i MŠ

TA3 TASR SITA ČTK
1.6.2020 09:36

Na Slovensku najnovšie pribudol len jeden prípad nákazy, a to z karantény. Do škôl a škôlok sa vrátili deti, účasť je však dobrovoľná. Obmedzenia uvoľňujú vlády po celom svete. Odborníci upozorňujú, že príliš rýchle uvoľňovanie opatrení môže vyvolať katastrofu. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Zrušte núdzový stav, vyzval Pellegrini Matoviča. Otvorili ZŠ i MŠ
SITA/Monika Kováčová (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:43 Hasiči aj v pondelok odoberali vzorky osobám s podozrením na koronavírus.

00:10 Únia futbalových profesionálov urobila anketu medzi hráčmi o formáte pokračovania sezóny. A z týchto údajov sa zdá, že hráči s rozhodnutím riadiaceho orgánu našej najvyššej futbalovej súťaže vo väčšine nesúhlasia.

23:58 Zápasy futbalovej Serie A sa majú podľa schválených pravidiel konať bez divákov a na štadióne môže byť celkovo prítomných maximálne 300 ľudí. Talianske médiá však priniesli informáciu, že tamojšia futbalová federácia zvažuje umožniť divákom prístup na štadióny už počas budúceho mesiaca.

23:10 Svetová zdravotnícka organizácia chce pokračovať v spolupráci so Spojenými štátmi aj napriek rozhodnutiu prezidenta Donalda Trumpa prerušiť s ňou vzťahy. Generálny riaditeľ organizácie tiež vyzdvihol, že ich vzájomná spolupráca bola v posledných desaťročiach veľkým prínosom.

21:55 Pozrite si príbeh psychosociálnej špecialistky Kariny Andrášikovej, ktorá mala v karanténnom mestečku v osade v obci Žehra na starosti psychickú podporu ľudí. Práci s marginalizovanými skupinami sa venuje dvanásť rokov. Porozprávala aj o tom, aké je to pre ľudí ocitnúť sa v izolácii, a či ju práca v karanténnom mestečku profesionálne posilnila.

21:42 Spoločnosť LeasePlan zažila za desiatky rokov svojho fungovania na svetových trhoch už mnoho kríz. Ako sa jej darí prispôsobiť ponuku pre aktuálny dopyt na trhu, ako vidí svoju budúcnosť a plnenie stanovených cieľov? O tom viac povedal generálny riaditeľ spoločnosti Rastislav Podlipný v relácii Biznis.

21:25 Pozrite si aj dnešnú Tému dňa. Hosťom v prvej časti relácie bol premiér Matovič, ktorý rozprával nielen o veľkom uvoľňovaní opatrení, ale aj o tom, kedy príde na rad zrušenie núdzového stavu. V druhej časti relácie sme s hosťami Alenou Petákovou a Pavlom Ondekom zhodnotili návrat detí do škôlok a škôl a tiež to, ako zvládli učitelia vyučovanie na diaľku.

21:21 Česká vláda schválila v pondelok systém tzv. semaforu, ktorý rozdeľuje štáty do troch kategórií podľa toho, aká je v nich epidemiologická situácia. Bez negatívneho testu na COVID-19 tak môžu Česi opäť od 15. júna cestovať do zeleno a oranžovo vyznačených krajín. Medzi ne patria napríklad Slovensko, Nemecko, Slovinsko, Chorvátsko či Grécko. Na Twitteri to oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch

20:26 Témou ponechania alebo zrušenia núdzového stavu na Slovensku v súvislosti s pandémiou COVID-19 by sa mali odborníci zaoberať v utorok 2. júna doobeda. Na pondelkovej tlačovej konferencii po stretnutí konzília epidemiológov to uviedol premiér Igor Matovič. Dodal, že v utorok majú riešiť aj tému zákazu zhromažďovania.

20:05 Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok upozornila, že nový koronavírus sa nestal menej patogénnym. WHO tak reagovala na tvrdenia popredného talianskeho lekára, ktorý v nedeľu vyhlásil, že koronavírus spôsobujúci chorobu COVID-19 stratil časť svojej sily.

19:42 Reštartu futbalovej Fortuna ligy 2019/2020 v sobotu 13. júna už nič nebráni. Od stredy 3. júna je okrem iného povolené aj organizovanie športových podujatí. Športová infraštruktúra bude po novom k dispozícii verejnosti aj vo vnútorných priestoroch.

Návrat futbalovej Fortuna ligy bude možný dokonca aj s fanúšikmi na tribúnach, keďže od stredy 10. júna je možné organizovať hromadné podujatia do 500 osôb a od 1. júla až do konca kalendárneho roka by to malo byť 1000 osôb na jednom podujatí. Potrebné bude dodržiavanie prísnych hygienických opatrení.

19:35 Británia v pondelok hlásila 111 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ide o vôbec najnižší denný nárast od 23. marca, keď Spojené kráľovstvo pristúpilo ku karanténnym opatreniam.

19:30 Španielsko nezaznamenalo žiadne nové úmrtie súvisiace s novým koronavírusom, informovala v pondelok agentúra AP. Nulový počet obetí v krajine naposledy zaznamenali v marci.

19:15 Od stredy 3. júna sa rušia vyhradené otváracie hodiny v obchodoch pre dôchodcov.

19:12 Občania, ktorí žijú v Českej republike a Maďarsku, budú môcť od utorka 2. júna od 7.00 h prísť na Slovensko na 48 hodín na základe preukázania, že v tejto krajine žijú. Budú sa musieť preukázať dvomi rôznymi dokladmi, podľa Matoviča môže ísť o účet za elektriku či mobil. Nemusia mať teda v tejto krajine prechodný či trvalý pobyt.

19:10 Od 10. júna budú povolené hromadné podujatia do 500 osôb, od 1. júla do konca roka to má byť 1000 osôb. Na kultúrnych podujatiach nemusia mať umelci test, zavádza sa tiež šachovnicové sedenie namiesto odstupu dvoch metrov, týkať sa to má aj zhromažďovania sa v kostoloch.

19:08 Takisto sa na Slovensku otvoria všetky vnútorné športoviská, prírodné i umelé kúpaliská, wellness, kúpele, masáže, kasína a vnútorné priestory zoo a botanických záhrad.

19:07 Povinnosť nosiť rúška vonku a na hromadných podujatiach sa od 3. júna skráti na vzdialenosť do dvoch metrov, vnútri bude povinné ich nosiť.

19:05 Pozrite si celú tlačovú besedu premiéra Matoviča, ktorý po rokovaní konzília odborníkov informoval o zásadnom uvoľnení opatrení.

19:00 Radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v palestínskom pásme Gazy, súhlasilo s otvorením všetkých mešít v tejto palestínskej enkláve.

18:54 Premiér Igor Matovič po rokovaní konzília odborníkov predstavil zásadné uvoľnenie opatrení.

18:30 Občania desiatich členských štátov Európskej únie, vrátane Slovenska, už nebudú musieť pre dobrú epidemiologickú situáciu preukazovať v Chorvátsku dôvod vstupu do krajiny. Budú môcť prísť za rovnakých podmienok ako pred vypuknutím pandémie koronavírusu. Stále však bude potrebné dodržiavať všeobecné a špecifické odporúčania chorvátskeho ústavu verejného zdravia.

18:10 Otvorenie mestských škôl v Prešove sa v pondelok zaobišlo bez komplikácií. Radnica v súlade s rozhodnutím rezortu školstva otvorila všetkých 31 materských škôl a základných škôl, ako aj školské kluby detí a zariadenia školského stravovania vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

"Podľa nám dostupných informácií nenastali žiadne komplikácie pri nástupe detí a žiakov do škôl. Dnešný deň potvrdil excelentnú prípravu riaditeľov škôl a školských zariadení so svojím personálom na otvorenie školských brán po desiatich týždňoch od ich uzatvorenia z dôvodu opatrení súvisiacich s COVID-19," uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

17:55 Oddelenia dokladov, dopravné inšpektoráty a evidencie zbraní oddnes fungujú v štandardných stránkových hodinách. Prístup ku kioskom vyvolávacieho systému je každý deň ráno od 7:50. Povinné je stále nosiť rúško na tvári a zachovať odstupy minimálne dva metre. Polícia podotkla, že sa otvára maximálny počet vybavovacích okienok. Dodáva, že na všetkých úsekoch akceptujú prekročenie zákonom ustanovených lehôt, ak povinnosť spadá do obdobia zákonom vyhlásenej mimoriadnej situácie.

17:45 Aj Medzinárodný deň detí oslavujú v Charitnom dome sv. Štefana v Snine na diaľku. Ako za Arcidiecéznu charitu Košice informovala Silvia Hrabčáková, rovnako ako v uplynulých mesiacoch sa zamestnanci so svojimi mladými so zdravotným znevýhodnením spojili prostredníctvom online nástrojov. Charitný dom je od marca pre svojich prijímateľov a ich rodiny z dôvodu zamedzenia šírenia nákazy novým koronavírusom zatvorený.

17:36 Predstavitelia talianskeho futbalu zvažujú umožniť divákom prístup na štadión už počas budúceho mesiaca. Najvyššia talianska súťaž bude pokračovať po prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu 20. júna.

Zápasy Serie A sa majú podľa schválených pravidiel konať bez divákov a na štadióne môže byť celkovo prítomných maximálne 300 ľudí. Talianske médiá však priniesli informáciu, že futbalová federácia uvažuje o pripustení istého počtu divákov do hľadiska. "Je to niečo, čo si veľmi prajem z celého srdca. Nemyslím si, že na štadióne pre 60.000 ľudí sa nemôže nájsť priestor pre malé množstvo fanúšikov pri dodržaní preventívnych opatrení," uviedol prezident Talianskej futbalovej federácie Gabriele Gravina.

16:53 Tlačová konferencia premiéra Matoviča po stretnutí s konzíliom odborníkov - epidemiológov sa dnes uskutoční sa o 18:00.

16:47 V Turecku sa znovu otvorili reštaurácie, kaviarne, parky, pláže, knižnice, múzeá a ďalšie podobné inštitúcie, medzi nimi aj legendárny istanbulský Veľký bazár. Stalo sa tak v rámci ďalšieho uvoľňovania opatrení zavedených v dôsledku pandémie koronavírusu. Bary a nočné kluby v krajine zostali zatvorené. Kaviarne a reštaurácie mohli svoje prevádzky otvoriť prvýkrát od 16. marca, museli však dodržať prísne opatrenia.

16:30 Možné rušenie núdzového stavu v krajine je jednou z tém, ktorým sa v pondelok od rána venuje konzílium odborníkov. Situáciu sledujeme z Úradu vlády SR.

16:27 Čierna Hora ako prvá európska krajina, ktorá vyhlásila, že je "bez prítomnosti koronavírusu", umožňuje príchod zahraničných turistov, keďže sa snaží zachrániť turistickú sezónu. Úrady zostavili zoznam 131 štátov, ktorých občania môžu na územie krajiny prísť bez akýchkoľvek obmedzení, ak v súčasnosti majú nanajvýš 25 aktívnych prípadov ochorenia Covid-19 na 100-tisíc obyvateľov.

16:11 Pre centrá pre deti a rodiny sú pripravené štyri fázy, ktorými sa budú postupne uvoľňovať opatrenia. Uviedol to na brífingu v CDR Studienka v bratislavskej Petržalke Krajniak. Podľa ministra to bude veľmi podobné ako v prípade domovov sociálnych služieb s prihliadnutím na tie špecifiká, že od najmenších detí sa nemôže vyžadovať, aby rešpektovali nariadenia.

16:02 Aj domovy pre seniorov reagujú na pozitívny vývoj pandémie na Slovensku a postupne uvoľňujú opatrenia. Viac nám o tom povedal riaditeľ Seniorcentra Staré Mesto Matej Alex.

16:00 Pozrite si spravodajský blok, ktorý sme venovali pandémii v Žurnále o 16.00 h.

15:56 Šesťtýždňová izolácia sa v pondelok skončila pre 24 zamestnancov Zariadenia pre seniorov a Domova sociálnych služieb na Hrnčiarskej ulici v Pezinku. Žiadosť o prepustenie podanú Bratislavským samosprávnym krajom schválil regionálny hygienik. Momentálne je v zariadení 61 klientov, z toho 52 s negatívnymi výsledkami testov. Naďalej tam trvá zákaz návštev.

15:44 Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini vyzval premiéra Matoviča, aby ukončil núdzový stav. Ten podľa Pellegriniho nie je potrebný a poškodzuje krajinu.

15:37 Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí minister práce Milan Krajniak spolu s poslankyňou a predsedníčkou výboru pre sociálne veci Janou Žitňanskou navštívil vybrané centrá pre deti a rodiny v Bratislavskom kraji a poďakoval všetkým zamestnancom.

15:30 Európsky automobilový priemysel vykázal v máji neisté náznaky oživenia. Vo Francúzsku a v Španielsku totiž zavítali do znovuotvorených autosalónov prví kupci.

15:22 Plán európskej obnovy v hodnote 750 miliárd eur, ktorý minulý týždeň predstavila Európska komisia, možno vnímať aj ako rozsiahly medzigeneračný projekt. Uviedol to podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

"Vnímame to ako taký medzigeneračný pakt medzi našou generáciou a generáciou mladých ľudí. Pozeráme sa na to ako na investíciu do budúcnosti. Určite by sme nechceli, aby naše deti a naši vnuci museli niesť bremeno našich dlhov, a preto sme prišli s nápadom nájsť nové zdroje financovania európskeho rozpočtu," vysvetlil eurokomisár.

15:10 K hraničným priechodom, ktoré možno využívať, dnes pribudli priechod na slovensko-maďarskej hranici Rároš-Rárospuszta a na slovensko-českej Skalica-prístavisko, Baťov kanál. Po otvorení riečneho hraničného priechodu Štúrovo-Ostrihom v utorok 2. júna tak bude môcť verejnosť využívať spolu 32 cestných a riečnych hraničných priechodov. Dvanásť z nich je určených pre prechod do domácej karantény.

15:06 Trend pre všetky ukazovatele mapujúce v Belgicku situáciu v spojení s pandémiou zostáva klesajúci. Uviedli to v pondelok predstavitelia národného krízového centra pre Covid-19. V priebehu nedele bolo nahlásených 136 nových prípadov nákazy. Počas posledných troch dní počet nových infekcií klesal a znižoval sa o 3-6 percent za deň.

14:57 Pozrite si tlačovú besedu podpredsedu NR SR Petra Pellegriniho, poslancov Matúša Šutaja Eštoka a Petra Kmeca, na ktorej vyzvali premiéra Igora Matoviča, aby zrušil núdzový stav na Slovensku.

14:42 Pandémia narušila v mnohých krajinách sveta liečbu iných chorôb vrátane cukrovky či vysokého tlaku. Poukazujú na to výsledky novej analýzy Svetovej zdravotníckej organizácie. Organizácia minulý mesiac pri prieskume 155 krajín sveta narazila na znepokojujúce problémy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti ľuďom s neprenosnými chorobami, z ktorých mnohí sú vystavení vyššiemu riziku vážnych komplikácií spôsobených ochorením Covid-19.

14:33 Peter Pellegrini na tlačovej konferencii vyzval premiéra Matoviča, aby zrušil núdzový stav na Slovensku, na ktorý vraj aktuálne nie je žiadny dôvod.

14:26 Skupina 200 britských firiem podnikajúcich v oblasti turizmu adresovala ministerke vnútra Priti Patelovej list, v ktorom žiadajú zrušenie plánov na dvojtýždňovú karanténu pre ľudí prichádzajúcich do Veľkej Británie. V liste navrhujú, aby sa cestovanie bez karantény umožnilo pre ľudí z oblastí "považovaných z hľadiska koronavírusu za bezpečné".

14:10 Irán v pondelok oznámil takmer 3000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok za posledné dva mesiace. Irán zároveň varoval pred ďalším "nebezpečným vrcholom" nákazy. "Ľudia si myslia, že je už po koronavíruse... niektorí predstavitelia sú tiež presvedčení, že všetko" sa vrátilo do normálu, uviedol minister zdravotníctva Saíd Namakí.

14:12 Zatvorené fabriky, pokles objednávok a zákazníci, ktorí šetria. Koronakríza naďalej kazí biznis európskym priemyselným firmám. Ich výsledky boli aj v máji pomerne slabé, ukázal aktuálny prieskum IHS Markit. Dobrou správou je, že výkon podnikov klesol o niečo menej, ako v apríli.

14:02 Aký deficit nám tento rok hrozí a čo to vlastne znamená pre firmy ale aj bežných spotrebiteľov, o tom všetkom sme sa rozprávali s Radovanom Ďuranom, analytikom Inštitútu INESS.

13:54 Kúpele Sliač sa opäť otvárajú. Kým iné slovenské kúpele spúšťali prevádzku už pred niekoľkými týždňami, na Sliači mali špeciálny režim. Zriadili tam totiž karanténne centrum pre takmer 200 repatriantov. Keďže ani u jedného z nich vírus nepotvrdili, neskôr ich prepustili do domácej karantény.

13:40 Po troch mesiacoch dnes opätovne otvorili Vatikánske múzeá a pred jednou z najvýznamnejších turistických atrakcií sveta sa hneď vytvoril dlhý rad návštevníkov s rúškami. Ľudia stáli v rozostupoch a každému jednému odmerali teplotu, než si mohli ísť prezrieť vnútorné priestory vrátane slávnej Sixtínskej kaplnky.

13:25 Tvrdenie popredného talianskeho lekára Alberta Zangrilla o neexistujúcom koronavíruse vyvolalo pobúrenie a vláda vyzvala na opatrnosť. "Z klinického hľadiska vírus v skutočnosti v Taliansku už neexistuje," vyhlásil Zangrillo, šéf nemocnice San Raffaele v Miláne. "Kým nebudú vedecké dôkazy na podporu tejto tézy, že vírus zmizol, navrhujem ľuďom, čo tvrdia, že sú si tým istí, aby Talianov nemýlili," uviedla vo vyhlásení štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Sandra Zampová.

13:14 Pozrite si brífing, na ktorom sa zúčastnili premiér Igor Matovič, poslankyňa Mária Šofranko, starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren a riaditeľka ZŠ Ostredková Bratislava Erika Drgoňová v priestoroch základnej školy.

12:47 Premiér Igor Matovič, jeho "jednotka" z kandidátky Mária Šofranko a ružinovský starosta Martin Chren navštívili bratislavskú ZŠ na Ostredkovej ulici, ktorú, rovnako ako ostatné, otvorili po uvoľnení opatrení. Matovič v škole symbolicky odučil jednu vyučovaciu hodinu.

12:33 Pandémia tvrdo zasiahla finančnú časť skupiny PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Ako uviedla spoločnosť, zisk PPF Financial Holdings dosiahol v 1. kvartáli 9 miliónov eur, čo medziročne znamená prepad o 95 %. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka predstavoval zisk 178 miliónov eur.

12:21 Bezplatná železničná preprava pre deti, žiakov a študentov je po dvoch mesiacoch od pondelka opäť obnovená. Ministerstvo dopravy o tom rozhodlo v spojitosti s čiastočným otvorením škôl a školských zariadení od 1. júna.

12:10 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

12:06 Do škôl a škôlok sa vrátili tisícky detí na celom Slovensku. O otvorení základnej školy v Lozorne sme sa rozprávali so starostom obce Ľubošom Tvrdoňom.

11:52 Aj austrálsky štát Nový Južný Wales uvoľnil niektoré epidemiologické opatrenia. Nový Južný Wales, vrátane hlavného mesta Sydney, je pritom najsilnejšie zasiahnutým austrálskym štátom. Nové opatrenia zahŕňajú väčšiu kapacitu reštaurácií, kaviarní, barov a klubov, ktoré budú môcť prijať najviac 50 zákazníkov naraz. Uvoľní sa aj cestovanie v rámci hraníc štátu.

11:41 Británia v pondelok čiastočne znovu otvorila školy a umožnila najzraniteľnejším ľuďom vyjsť po dvoch mesiacoch von, a to aj napriek varovaniam odborníkov, že koronavírusom druhá najhoršie zasiahnutá krajina na svete sa príliš rýchlo vynára z karantény. Počet mŕtvych, ktorý je teraz oficiálne 38.489, vytvára tlak na premiéra Borisa Johnsona, zvoleného v decembri veľkou väčšinou hlasov.

11:33 Rusko potvrdilo v pondelok 9035 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Celkový počet infikovaných sa zvýšil na 414.878.

11:27 Zdá sa, že skúsenosť s online vyučovaním bola napokon obohacujúca. Počas návštevy Základnej školy v obci Lozorno v okrese Malacky to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Školu navštívila hlava štátu pri príležitosti Medzinárodného dňa detí a návratu žiakov do školských lavíc po pandémii nového koronavírusu.

11:12 Pozrite si fotografie z rokovania premiéra Igora Matoviča a konzília odborníkov - epidemiológov na Úrade vlády SR.

11:05 Nový týždeň priniesol uvoľňovanie reštrikcií vo viacerých krajinách. Pozreli sme sa na Taliansko, ktoré bolo zo začiatku z európskych krajín zasiahnuté najviac. Teraz už situácia vyzerá mierne optimisticky. Ako je to ale v iných krajinách?

10:46 Po dlhom čase sa opäť otvorili školy. Do lavíc tak môžu zasadnúť žiaci prvých až piatych ročníkov. Viac nám povedala v rozhovore zástupkyňa riaditeľa ZŠ J. A. Komenského v Bratislave Jana Dudášová.

10:44 Potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom v Latinskej Amerike prekonali hranicu jedného milióna. Brazília má vyše pol milióna známych infekcií, čo je druhý najvyšší počet na svete. Prezident Jair Bolsonaro, odporca prísnych obmedzení, v nedeľu znovu odmietol odporúčania na spoločenský odstup.

10:31 Británia a Rusko začali v pondelok uvoľňovať obmedzenia pohybu ľudí aj napriek tomu, že pandémiu nedostali na svojich územiach pod kontrolu. Obmedzenia začali uvoľňovať vlády po celom svete, hoci počet prípadov infekcie presiahol 6,1 milióna a počet úmrtí prekročil 371.000.

Odborníci upozorňujú, že príliš rýchle uvoľňovanie opatrení môže vyvolať katastrofu, keďže ešte nie je vyvinutá očkovacia látka ani liek na Covid-19. V Británii, kde sa v pondelok čiastočne znovu otvorili školy, niektorí vládni poradcovia varujú, že uvoľňovanie prebieha príliš rýchlo. "Šírenie ochorenia Covid-19 je priveľmi rýchle na to, aby sa rušili prísne obmedzenia v Anglicku," napísal na Twitteri Jeremy Farrar, člen vládnej poradnej vedeckej skupiny.

10:27 V tureckom Istanbule v nedeľu otvorili dve nové nemocnice pre pacientov s koronavírusom. Krajina pritom zaznamenala najnižší nárast nových prípadov od vypuknutia pandémie. Zariadenie s 1 008 lôžkami postavili za 45 dní na mieste bývalého Atatürkovho letiska. Nemocnicu otvoril prezident Recep Tayyip Erdogan. "Vďaka Bohu, podarilo sa nám zabrániť šíreniu pandémie aj bez toho, aby sme potrebovali ďalšiu kapacitu, ktorú sme tu vytvorili," vyjadril sa.

10:10 Pozrite si správy o pandémii z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:05 Všetky opakované testy školských zamestnancov v Bratislavskom Ružinove na koronavírus boli negatívne. Informoval o tom starosta mestskej časti Martin Chren na sociálnej sieti v nadväznosti na minulotýždňové testovanie, ktoré preukázalo u niekoľkých z nich prekonané ochorenie Covid-19.

10:03 Nový prípad nákazy, ktorý na Slovensku pribudol za uplynulý deň, je z karanténneho centra.

9:51 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín zomrel na ochorenie Covid-19 jeden pacient, čím počet obetí dosiahol 527. Počet nakazených stúpol o 15 na 3892. Z ochorenia sa zotavilo už 2156 osôb. Aktuálne je nakazených 1209 ľudí. Hospitalizovaných je 417, z nich 25 je na umelej pľúcnej ventilácii. Medzi infikovanými bolo doposiaľ 576 zdravotníckych pracovníkov, čo je 14,8 percenta všetkých nakazených.

9:46 Úroveň 7-dňového kĺzavého mediánu je na nule.

9:43 Máme už len štyroch hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Naďalej nie je nikto na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:40 Nový prípad nákazy pochádza z okresu Bardejov.

9:35 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme 1522 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 274 testov.

9:33 Počas uplynulého dňa nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, obetí je stále 28. Vyliečili sa ďalší dvaja pacienti, spolu tak máme 1 368 vyliečených. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:25 Tento deň patrí deťom. Svoje brány po viac ako dvoch mesiacoch otvára aj materská škola na Prešovskej ulici v bratislavskom Ružinove. O tom, ako sa škôlka pripravila na návrat detí, nám prezradili riaditeľka Iveta Brodzianska a starosta MČ Bratislava-Ružinov Martin Chren.

9:16 Združenia miest a obcí Slovenska zrealizuje prieskum o informovanosti samospráv počas mimoriadnej situácie v súvislosti s pandémiou. Sústrediť sa bude aj na spôsob, akým spracovávajú mestá a obce konkrétnu agendu. Prieskum má trvať do 3. júla, reprezentatívnu vzorku má tvoriť 600 starostov a primátorov.

8:58 Severná Kórea otvorí začiatkom júna školy, ktoré boli zatvorené v dôsledku koronavírusovej pandémie. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejské médiá. Začiatok nového školského roka - pôvodne stanovený na začiatok apríla - bol už viackrát odložený, aj keď v polovici apríla sa mohli otvoriť niektoré univerzity a stredné školy.

8:53 Brazília v nedeľu zaznamenala 16.409 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa celkový počet vyšplhal na 514.849. Uvádzajú to najnovšie oficiálne štatistiky.

Počet obetí koronavírusovej pandémie v najväčšej latinskoamerickej krajne za uplynulých 24 hodín vzrástol o 480 na 29.314. Vyliečilo sa viac ako 206.500 pacientov, uviedlo brazílske ministerstvo zdravotníctva. Údaje zo soboty uvádzajú až 33.274 nových infikovaných, čo je najviac od začiatku vypuknutia epidémie.

Brazília je krajinou s druhým najvyšším počtom nakazených na svete; prvé sú Spojené štáty s vyše 1,8 miliónom infikovaných.

8:45 Tento deň patrí deťom a tie na Slovensku sa môžu vrátiť do školských lavíc. Svoje brány po viac ako dvoch mesiacoch otvára aj materská škola na Prešovskej ulici v bratislavskom Ružinove. O tom, ako sa škôlka pripravila na návrat detí, nám prezradili riaditeľka Iveta Brodzianska a starosta MČ Bratislava-Ružinov Martin Chren.

8:30 V Nemecku pribudlo za nedeľu 333 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo tak infekciu odhalili už u 181.815 ľudí, informoval Inštitút Roberta Kocha. Na ochorenie COVID-19 zomrelo deň predtým ďalších 11 ľudí. Od začiatku epidémie tak bilancia vzrástla na 8511 mŕtvych.

8:10 Úrady v Číne zaznamenali 16 nových prípadov ochorenia COVID-19. Podľa agentúry Reuters je to najväčší denný nárast za skoro tri týždne.

7:20 Brány základných škôl opäť otvárajú. Do škôl sa vracajú žiaci, ktorí navštevujú prvý až piaty ročník. Školy boli od marca zatvorené, dôvodom boli opatrenia, ktoré mali zabrániť šíreniu koronavírusu. Ako uviedlo ministerstvo školstva, vrátiť by sa malo od 60 do 70 percent žiakov základných a materských škôl, pričom ide o odhad založený na predbežných dátach z jednotlivých krajov. Účasť v školách nie je povinná, ale dobrovoľná.

6:30 Spojené štáty v nedeľu oznámili, že Brazílii dodali dva milióny dávok antimalarika hydroxychlorochínu. Ten v ostatnom čase spropagoval americký prezident Donald Trump svojimi vedecky nepodloženými tvrdeniami, že toto lieči aj chráni pred nákazou novým koronavírusom.

Brazília momentálne patrí ku krajinám, ktoré nákaza koronavírusom zasiahla najvýraznejšie a počet infikovaných tam zo dňa na deň závratne stúpa.

Účinnosť ani bezpečnosť užívania lieku na prevenciu či liečbu ochorenia COVID-19, nepotvrdili žiadne rozsiahlejšie vedecké štúdie. V niektorých menších výskumoch boli na tom dokonca horšie tí, čo liek užívali.

6:15 Dnes sa žiaci vracajú do základných škôl a škôlok. Podľa ministra školstva je všetko pripravené. Mnohé triedy budú mať zabezpečený online prenos pre tie deti, ktoré rodičia nedali do škôl alebo nebolo pre nich z dôvodu obmedzenej kapacity miesto.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v nedeľu. Pozrite si, ako to vyzeralo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok