Protestujúci podpálili súd, Trump chce na nich poslať zlých psov

TA3 TASR
31.5.2020 08:01

Americké štáty a mestá musia tvrdšie zasiahnuť proti násilným demonštráciám. V opačnom prípade začne konať federálna vláda, vrátane armády. Povedal to americký prezident Donald Trump. Demonštrantom pri Bielom dome zároveň pohrozil, že na nich pošle zlých psov.

Polícia v americkom meste Minneapolis prvýkrát zasiahla voči demonštrantom porušujúcim nočný zákaz vychádzania. Protestujúcich rozohnala slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi. Protesty v Minneapolise, opakovane prerastajúce do násilností, trvajú už piaty deň. Vypukli v reakcii na smrť neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda, ktorý v pondelok zomrel v dôsledku policajného zásahu. Demonštrácie sa v priebehu týždňa rozšírili do mnohých ďalších amerických miest.

Policajti a príslušníci Národnej gardy doposiaľ voči protestujúcim v Minneapolise nezasahovali v snahe vyvarovať sa ďalšiemu prehlbovaniu napätia a tiež vzhľadom na ich pôvodne malý rozsah. Postupne však silnejú hlasy volajúce po ráznejších zásahoch voči osobám páchajúcim násilie a výtržnosti. Nočné zákazy vychádzania už zaviedlo minimálne desať veľkých amerických miest vrátane Atlanty, Denveru, Los Angeles, Seattle, Chicaga či Miami. V meste Nashville starosta vyhlásil výnimočný stav po tom, ako demonštranti podpálili budovu súdu.

Americký prezident Donald Trump v sobotu odsúdil násilnosti v Minneapolise ako dielo "výtržníkov rabovačov a anarchistov". Podľa Trumpa takéto skutky poškodzujú pamiatku Georgea Floyda, ktorého smrť označil za "veľkú tragédiu". Šéf Bieleho domu tiež vyjadril presvedčenie, že voči násilníkom sa musí postupovať rozhodne. "Nebudeme sa hrať," komentoval Trump nasadenie príslušníkov Národnej gardy na uliciach Minneapolisu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok