Noví nakazení ani obete nepribudli, do lavíc sa vrátia školáci

TA3 TASR SITA ČTK
31.5.2020 07:44

Vírus podľa premiéra Matoviča po stabilnom apríli celý máj naberá na sile a mali by sme byť podľa neho ostražití. Ohnisko nákazy sa presunulo po Európe a USA do Latinskej Ameriky, odkiaľ hlásia denne stovky úmrtí. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Vráti sa vírus ako bumerang a príde druhá vlna? Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Noví nakazení ani obete nepribudli, do lavíc sa vrátia školáci
SITA/KR PZ Trnava (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:35 Brankárska jednotka slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Dúbravka využil prerušenie Premier League na doliečenie zraneného kolena. Hráč anglického Newcastlu United sa momentálne so svojím tímom už naplno pripravuje na reštart súťaže, ktorý naplánovali na 17. júna.

00:23 Okrem futbalovej ligy plánujú u nás dohrať aktuálnu sezónu aj v ďalšej súťaži. S reštartom hokejbalovej extraligy súhlasila nadpolovičná väčšina klubov.

23:50 Druhá najvyššia anglická futbalová súťaž Championship sa po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu opätovne rozbehne 20. júna. Termín reštartu stanovilo v nedeľu večer vedenie súťaže, podlieha ešte schváleniu zo strany vlády.

23:00 Slovenský atlét Ján Volko sa v piatok 5. júna predstaví na mítingu v Ostrave. Prvé preteky po prestávke zavinenej pandémiou koronavírusu absolvuje po príprave, ktorú absolvoval na Horehroní.

22:45 Pápež František v nedeľu prvý raz od marcového zavedenia opatrení proti šíreniu koronavírusu v Taliansku pozdravil veriacich na vatikánskom námestí sv. Petra. "Dnes je námestie otvorené a môžeme sa naň s radosťou vrátiť," skonštatoval František.

22:00 Počet úmrtí ľudí sa v Taliansku za posledný deň zvýšil o 75 na 33.415. O deň skôr pritom úrady informovali o 111 nových obetiach. Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol o 355 na 233.019. Prírastok tak bol miernejší ako v predošlý deň, kedy pribudlo 416 prípadov.

21:30 Pápež František varuje pred rastúcim pesimizmom počas uvoľňovania opatrení proti šíreniu koronavírusu. Taliansko od stredy povolí cestovanie medzi regiónmi. Mnoho ľudí s tým ale nesúhlasí.

21:20 V Británii za posledný deň zomrelo 113 ľudí s ochorením Covid-19. Doposiaľ tak v krajine, kde žije asi 67 miliónov obyvateľov, na komplikácie súvisiace s infekciou zomrelo 38.489 ľudí. Denník Daily Mirror poznamenal, že podobne nízku nedeľnú bilanciu ohlásila Británia naposledy 17. mája, kedy zomrelo 114 nakazených.

21:05 Slovensko má pred sebou obdobie, počas ktorého môže dôjsť k bezprecedentnému posunu v oblasti digitalizácie, zelených technológií a modernejšej spoločnosti. V našej diskusnej relácii V politike sa na tom zhodli eurokomisár Maroš Šefčovič a predseda parlamentného eurovýboru Tomáš Valášek. Zdrojom investícií má byť osem miliárd eur, ktoré by k nám z Bruselu mali pritiecť z balíka pomoci pre obnovenie hospodárstva.

20:49 V polovici júna sa má skončiť núdzový stav, ktorý vyhlásila ešte vláda Petra Pellegriniho. Ambulancie by ale už teraz mali podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího poskytovať starostlivosť ako pred vypuknutím pandémie. Hovorí, že nie je dôvod, aby lekári odmietali pacienta vyšetriť. Tých, ktorí poskytovali takmer plnohodnotnú starostlivosť aj v najťažšom čase, chce odmeniť.

20:15 Desaťtisíce žiakov sa zajtra vrátia do základných škôl a škôlok. Podľa ministra školstva je všetko pripravené. Mnohé triedy budú mať zabezpečený online prenos pre tie deti, ktoré rodičia nedali do škôl alebo nebolo pre nich z dôvodu obmedzenej kapacity miesto.

20:10 V Sabinove od pondelka 1. júna otvoria obidve mestské základné školy a jednu materskú školu z piatich. "V Základnej škole na Ulici 17. novembra predstavuje záujem žiakov o školskú dochádzku v nultom až piatom ročníku 56 percent. Z celkového počtu 382 chce do školy nastúpiť 213 z nich. V ZŠ Komenského je to 172 žiakov z 315, teda 55 percent," uviedol hovorca mesta Juraj Vrábel.

19:50 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:30 Kaviarne a reštaurácie vo Francúzsku sa môžu po 2,5-mesačnej pauze od utorka 2. júna opäť otvoriť. Uvoľnenie niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom ohlásila vláda minulý týždeň.

19:15 V Bangladéši v nedeľu zrušili karanténne opatrenia zavedené pred viac než deviatimi týždňami s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu a milióny ľudí sa vrátili späť do práce. Stalo sa to i napriek tomu, že v krajine zaznamenali rekordný nárast počtu nových prípadov nákazy a úmrtí na ochorenie COVID-19.

19:07 Pozrite si príbeh staršieho referenta OR PZ v Čadci Tomáša Časnocha. Porozprával nám viac o tom, ako ľudia pristupujú k opatreniam v súvislosti s pandémiou, ako vníma svoju pozíciu v tejto situácii a ako si popri tom všetkom dokáže odpočinúť.

18:37 Grécke úrady v sobotu ubezpečili, že povolenie vstupu do krajiny neobmedzia len na občanov 29 krajín, ktorých zoznam zverejnili pred niekoľkými dňami. Ľudia prichádzajúci z oblastí, ktoré sa v tomto zozname nenachádzajú, sa však budú musieť podrobiť testom na koronavírus, prenocovať v určenom hoteli a následne absolvovať karanténu trvajúcu jeden alebo dva týždne.

18:20 Thajský parlament v nedeľu schválil balík ekonomických podporných opatrení v hodnote 1,9 bilióna bahtov, v prepočte 53,64 miliardy eur, aby zmiernil dôsledky šírenia nového koronavírusu. Balík ešte musí schváliť horná snemovňa parlamentu, ktorá by mala zasadnúť začiatkom júna.

18:15 V Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji sa od nedele upravujú niektoré cestovné poriadky prímestskej autobusovej dopravy. Nad rámec platných prázdninových cestovných poriadkov sa pridávajú vybrané školské spoje, ktoré budú premávať počas júna v pracovných dňoch.

"Časť autobusových spojov, ktoré doteraz jazdili počas prázdninového cestovného poriadku, budú nasledujúci mesiac obsluhovať viac zastávok, aby sa žiaci dostali načas do materských a základných škôl," informuje BID.

17:37 Švédsko neevidovalo žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus. Stalo sa to po prvý raz od 13. marca, uviedli v nedeľu tamojší zdravotnícki predstavitelia

17:20 Drobní podnikatelia v stánkoch stále nemajú možnosť predávať. Viacerí preto uvažujú o ukončení podnikania. Hromadné podujatia do 100 ľudí sú už síce povolené, ale samosprávam sa malé akcie neoplatí robiť. Návrat veľkých kultúrnych podujatí je zatiaľ v nedohľadne.

17:15 Francúzska automobilka Renault popiera plány na zatvorenie továrne v Maubeuge v severnom Francúzsku. V nedeľu to uviedol šéf automobilky Jean-Dominique Senard.

Toto vyhlásenie prišlo dva dni potom, čo koncern ohlásil zrušenie 15.000 pracovných miest vo svete. Reštrukturalizácia vymaže v domovskej krajine automobilky 4600 pracovných miest a okrem iného obsahuje konsolidáciu výroby v Maubeuge a v neďalekej továrni v Douai.

17:10 Saudská Arábia otvorila v nedeľu mešity v krajine po prvý raz za viac než dva mesiace po tom, ako boli uzavreté v dôsledku šírenia nového koronavírusu.

17:00 Práce na stavbe atletického štadióna pri Spojenej škole v Martine nezastavila ani koronakríza a sú v predstihu so schváleným harmonogramom. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja Martiny Remencovej bude štadión spĺňať štandardy na súťaže podľa medzinárodných predpisov.

16:50 Prešovský samosprávny kraj posilní od pondelka 1. júna spoje prímestskej autobusovej dopravy. Dôvodom je návrat detí do škôl. Spoje posilní i Dopravný podnik mesta Prešov. Kraj zároveň upozorňuje, že nepôjde o klasický školský režim. Autobusové spoje v kraji budú posilnené prevažne ráno a popoludní v čase presunu detí do a zo škôl.

16:44 Ministerstvo vnútra zaevidovalo počas soboty 30. mája rekordný záujem o aplikáciu eKaranténa. Možnosť ísť do domácej karantény využilo 1268 ľudí. Aplikácia aktuálne funguje na 12 hraničných priechodoch.

16:00 Pozrite si spravodajský blok, ktorý sme venovali pandémii v Žurnále o 16.00 h.

15:55 Po desiatich týždňoch otvorí v pondelok 1. júna svoje brány v Prešove 19 materských a 12 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Pre všetky školy platí, že pre nový koronavírus musia dodržiavať prísne hygienické, epidemiologické a bezpečnostné pravidlá. Viaceré z nich sa vzťahujú aj na rodičov, ktorí svoje dieťa privedú do školy, respektíve pred budovu.

15:40 Irán potvrdil v nedeľu už viac ako 150.000 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Počet nových prípadov infekcie v krajine v uplynulých dňoch opäť rastie. Iránska vláda do veľkej miery uvoľnila epidemiologické opatrenia, ktoré zaviedla v polovici februára. Ministerstvo zdravotníctva však varovalo pred druhou vlnou nákazy po tom, ako sa vírus opäť objavil v niektorých oblastiach krajiny.

Za uplynulých 24 hodín Irán potvrdil 2516 nových prípadov, čím celkový počet infikovaných prekročil 150.000 a dosiahol 151.466, uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr. Denný prírastok počtu nakazených rastie od 2. mája, keď sa nakazilo 802 ľudí, vôbec najmenej od vrcholu prvej vlny koronavírusovej pandémie. Džahánpúr dodal, že v nedeľu úrady potvrdili ďalších 63 obetí, čím sa celkový počet zvýšil na 7797.

Irán potvrdil 2516 nových prípadov, čím celkový počet infikovaných prekročil 150.000 a dosiahol 151.466.

15:27 Španielsky premiér Pedro Sánchez požiada parlament o predĺženie núdzového stavu v krajine do 21. júna, uviedol premiér v nedeľu podľa denníka El País.

15:16 Domáce vzdelávanie na Slovensku by malo byť možné aj pre žiakov, ktorí sú na druhom stupni základnej školy. V súčasnosti to zákon neumožňuje – ministerstvo školstva to chce zmeniť. Rodičia môžu vzdelávať deti doma len v rámci primárneho vzdelávania, čo dlhodobo kritizovali.

14:50 Na rannú modlitbu do nej prišli stovky veriacich.

14:30 V Nemecku majú nové ohnisko nákazy v meste Göttingen.

14:15 Pre koronakrízu prichádzajú na naše úrady práce desaťtisíce ľudí.

14:00 Podľa Kollára núdzový stav už netreba, no chápe, prečo to premiér robí. Žiga sa obáva, že nás čakajú biedne ekonomické časy. Ako to bude s 13. dôchodkom? Diskutovalo sa i o "novej" EÚ. Pozrite si najnovšiu reláciu V politike.

13:45 Ministerstvo vnútra zaevidovalo počas soboty rekordný záujem o aplikáciu eKaranténa. Možnosť ísť do domácej karantény využilo 1268 ľudí. Aplikácia aktuálne funguje na 12 hraničných priechodoch. "K nedeľnému poludniu využíva mobilnú aplikáciu viac ako 5400 ľudí. Od štvrtka je aplikácia dostupná aj na App Store pre iPhone," spresnila hovorkyňa ministerstva Barbara Túrosová. Bezpečnostná situácia je podľa jej slov stabilná, výkon služby na hraničných priechodoch je bezproblémový.

13:15 Predseda parlamentu sa repatriantom ospravedlnil za "neľudské podmienky".

13.00 Pozrite si aj spravodajský blok, ktorý sme venovali pandémii v Správach o 13.00 h.

12:45 Ministerstvo dopravy pripravuje letnú dovolenkovú kampaň i systém opatrení na podporu domáceho cestovného ruchu. Rezort dopravy zároveň v súvislosti s nadchádzajúcou letnou dovolenkovou sezónou poznamenal, že otváranie hraníc a posúdenie celkovej epidemiologickej situácie na území SR a v rámci Európskej únie nie je v kompetencii ministerstva.

12:15 Jeho vznik ohlásil na začiatku apríla premiér Igor Matovič spoločne s koaličnými partnermi.

11:40 Rusko potvrdilo za uplynulých 24 hodín 9268 nových prípadov, čím celkový počet nakazených dosiahol 405.843. Počet obetí stúpol o 138 na 4693. Až 2595 nových prípadov hlási Moskva, ktorá je ohniskom nákazy v Rusku. Denný nárast infikovaných prekročil 9000 prvýkrát od 23. mája. V porovnaní so sobotou je počet novonakazených vyšší o 2,3 percenta. Počet obetí je najnižší od 25. mája, keď krízové centrum hlásilo 92 úmrtí.

11:15 Predseda vlády dostal dve pokuty.

10:45 Za sobotu nepribudol žiadny pozitívny prípad ochorenia Covid-19. Počet ľudí s potvrdeným koronavírusom tak na Slovensku zostáva na 1 521. V sobotu sa urobilo vyše 1 600 testov, laboratóriá spolu otestovali už takmer 173-tisíc vzoriek. Vyliečilo sa ďalších desať pacientov. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus, tak dosiahol číslo 1 366. Chorobe v sobotu nepodľahla žiadna ďalšia osoba, spolu zomrelo 28 ľudí s pozitívnym testom na Covid-19. Na Slovensku tak zostáva 127 aktívnych prípadov.

10:30 Štatistický úrad Európskej únie Eurostat odhaduje, že v marci 2020 sa z fariem EÚ odobralo približne 12,7 milióna ton kravského mlieka, čo bolo o 1,2 % viac ako v marci 2019. Podľa úradu to potvrdzuje strednodobý vývoj vyššej úrovne zberu kravského mlieka v EÚ.

"Zdá sa, že z krátkodobého hľadiska nie je úroveň kravského mlieka zozbieraného v EÚ ovplyvnená opatreniami na zadržanie pandémie Covid-19," konštatoval Eurostat, ktorý zároveň dodal, že mnohé krajiny EÚ boli koronakrízou zasiahnuté práve v marci.

10:00 Pre koronavírusovú epidémiu vyzývali v Českej republike lekári, ale aj ministerstvo, aby ľudia chodili do zdravotníckych zariadení len v prípade akútnych problémov. Teraz už však začínajú apelovať, aby sa k lekárovi znovu vybrali. Prestali totiž chodiť na preventívne prehliadky, a to by po čase mohlo znamenať problém, píše na svojej webovej stránke Česká televízia.

9:30 Experti odhadujú, že skutočný počet infikovaných môže byť v Brazílii až 15-krát vyšší, keďže tam doposiaľ nedošlo k rozsiahlejšiemu testovaniu.

9:00 Po celom svete potvrdili už viac ako šesť miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom. Dve tretiny z nich zaznamenali v Európe a USA. Aktuálne sa však vírus najrýchlejšie šíri v Latinskej Amerike. Najhoršie postihnutou krajinou sveta sú stále Spojené štáty, ktoré doposiaľ potvrdili 1,76 milióna infikovaných a vyše 103.000 mŕtvych.

Vírus sa však v súčasnosti najviac šíri v krajinách Latinskej Ameriky, kde za posledných 24 hodín pribudlo vyše 45.000 nakazených. Celkovo tam už evidujú takmer 945.000 infikovaných a viac ako 49.000 úmrtí na COVID-19.

8:30 Rumunský premiér Ludovic Orban dostal pokutu za nenosenie rúška. Svoj priestupok priznal a požadovanú sumu zaplatil. Predsedovi vlády bola udelená pokuta po tom, ako sa objavila na internete fotografia, na ktorej fajčil v miestnosti v spoločnosti ďalších ministrov. Podľa Orbana išlo o záber z nedávnej oslavy jeho narodenín. Predseda vlády dostal dve pokuty v celkovej výške približne 600 eur.

8:00 V rámci postupného zmierňovania obmedzení, prijatých na Ukrajine v súvislosti s epidémiou choroby COVID-19, v sobotu v Kyjeve opäť otvorili nákupné centrá. V obchodných prevádzkach platia nariadenia o zachovaní bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi. Zákazníci musia mať rúška alebo ochranné masky a rukavice. V nákupných centrách však naďalej nie sú otvorené stravovacie zariadenia, kaviarne ani kiná.

7:30 Testy všetkých učiteľov a nepedagogických zamestnancov z bratislavského Ružinova boli negatívne. Oznámil to starosta mestskej časti Martin Chren. Na presnejších PCR testoch bolo 35 zamestnancov škôl, z celkových 800, ktorí absolvovali testy na základe krvných vzoriek.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v sobotu, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok