Sklamanie, reaguje Nemecko. Kritizovalo Trumpov krok voči WHO

TA3 TASR
30.5.2020 15:52

Nemecko kritizuje rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa ukončiť vzťahy so Svetovou zdravotníckou organizáciou. Nemecký minister zdravotníctva povedal, že je to sklamanie a krok späť v starostlivosti o zdravie ľudí na tejto planéte.

Nemecko v sobotu kritizovalo rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa "ukončiť" vzťahy so Svetovou zdravotníckou organizáciou. Podľa Nemcov je to "sklamanie" a krok späť pre zdravie ľudí na tejto planéte. Minister zdravotníctva Jens Spahn však priznal, že ak chce WHO prispieť k zmene, "potrebuje reformu". Lídrom v tejto snahe musí podľa neho byť Európska únia, ktorá by mala zvýšiť svoj finančný príspevok tejto organizácii. Spahn dodal, že to bude jednou z priorít nemeckého predsedníctva WHO, ktoré sa začne v júli.

Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že pristupuje k "ukončeniu" vzťahov medzi Spojenými štátmi a WHO, ktorá podľa neho zlyhala v boji proti počiatočnému šíreniu koronavírusového ochorenia COVID-19. Trump už predtým pozastavil financovanie tejto organizácie a obvinil ju, že je na pozadí globálnej krízy "bábkou" v rukách Číny. "Pretože nedokázali prikročiť k požadovaným a tak veľmi potrebným reformám, ukončíme dnes náš vzťah so Svetovou zdravotníckou organizáciou," povedal v piatok novinárom šéf Bieleho domu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok