Protestovali už štvrtú noc, nepokoje vypukli v ďalších mestách

TA3 TASR SITA
30.5.2020 09:52

Protesty proti smrti neozbrojeného muža čiernej pleti, ktorý v americkom meste Minneaopolis zomrel po zásahu belošského policajta, pokračovali aj napriek zákazu vychádzania až do neskorých večerných hodín, pričom nepokoje vypukli aj v ďalších mestách na území Spojených štátov.

Demonštranti vyšli do ulíc Minneapolisu na americkom Stredozápade už štvrtú noc po sebe, aby vyjadrili rozhorčenie nad smrťou 46-ročného Georgea Floyda. Nepokoje pokračovali i napriek tomu, že minneapoliský policajt bol v piatok pre Floydovu smrť obvinený z vraždy tretieho stupňa a zo zabitia. Guvernér štátu Georgia vyhlásil núdzový stav a aktivoval Národnú gardu, tá je v pohotovosti aj vo Washingtone, D.C., kde sa dav zhromaždil pred Bielym domom a vykrikoval nadávky na adresu Donalda Trumpa.

Protesty sa konali aj v New Yorku, Detroite, Portlande, Richmonde, Dallase, Houstone, Los Angeles, Oaklande, San Jose a ďalších mestách.

Na videu, ktoré sa objavilo na internete, je policajt Derek Chauvin zachytený, ako najmenej päť minút tlačí kolenom na krk neozbrojeného, spútaného a ležiaceho Afroameričana. Floyd - zatknutý predtým za priestupok - sa sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice. Video sa rýchlo rozšírilo na internete a spustilo v Minneapolise protesty, ktoré nakoniec vyústili do násilia a rabovania.

Jedna osoba bola zabitá v centre Detroitu, keď niekto začal strieľať zo športovo-úžitkového vozidla na dav protestujúcich. obeťou streľby sa stal 19-ročný mladík.

Za vraždu tretieho stupňa možno v Minnesote dostať maximálny trest 25 rokov väzenia. Kaucia je stanovená na pol milióna dolárov, spresnila spravodajská stanica CNN. Zákaz nočného vychádzania bol v Minneapolise vyhlásený v piatok, platí od 20.00 h miestneho času a "pre možnosť ďalších občianskych nepokojov či výtržností" bol predĺžený aj na víkendové dni, vyplýva z vyhlásenia starostu Minneapolisu Jacoba Freya.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok