Pribudol jeden nakazený, testy učiteľov a vodičov boli negatívne

TA3 TASR SITA ČTK
30.5.2020 07:01

Slovensko sa pripravuje na otváranie škôl, tesne pred nástupom prebieha testovanie zamestnancov. V ekonomickej oblasti sa zase podľa ministra práce Milana Krajniaka už zrýchľuje poskytovaná prvá pomoc. Ako si ďalej poradíme s následkami pandémie? Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudol jeden nakazený, testy učiteľov a vodičov boli negatívne
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:30 V rámci postupného zmierňovania obmedzení, prijatých na Ukrajine v súvislosti s epidémiou choroby COVID-19, v sobotu v Kyjeve opäť otvorili nákupné centrá. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že v obchodných prevádzkach platia nariadenia o zachovaní bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi. Zákazníci musia mať rúška alebo ochranné masky a rukavice.

00:15 Nová sezóna Formuly 1 môže odštartovať v júli v Rakúsku. Tamojšia vláda totiž povolali zorganizovať plánované dve Veľké ceny na okruhu v Spielberg.

00:00 Zamestnanci majú od začiatku apríla právo pracovať z domu. Ak majú na to vytvorené podmienky, zamestnávateľ im musí vyhovieť. Podľa advokáta prináša táto zmena do firiem viac slobody. Upozorňuje však, že platí len v mimoriadnej situácii. Ministerstvo práce ale nevylučuje, že podmienky pre takzvaný home office po skončení núdzového stavu upraví.

23:36 Hromadné čerpanie ošetrovného, prepúšťanie či odklad odvodov. Toto všetko spôsobilo, že zdravotné poisťovne majú menej peňazí. Najmä tie súkromné hovoria o potrebe dofinancovania v stovkách miliónov eur. Minister financií im ale odkazuje, že mali lepšie hospodáriť. Všeobecnej zdravotnej poisťovni však pomôcť plánuje. Štát je totiž jej akcionárom.

23:26 Po dlhých týždňoch sa Petra Vlhová vracia na zjazdovky. Držiteľka dvoch malých glóbusov z minulej sezóny odíde začiatkom júna do Talianska, kde sa pre ňu začne už štandardná lyžiarska príprava.

22:34 Nemecko kritizuje rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa ukončiť vzťahy so Svetovou zdravotníckou organizáciou. Nemecký minister zdravotníctva povedal, že je to sklamanie a krok späť v starostlivosti o zdravie ľudí na tejto planéte.

21:30 V čase, kedy svet zápasí s pandémiou koronavírusu, odštartovala z Mysu Canaveral na americkej Floride vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX s ľudskou posádkou.

21:03 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z celého dňa.

20:35 Po takmer 11 týždňoch sa v sobotu otvorili brány parkov a záhrad v Paríži a svojich návštevníkov privítal opäť aj ďalší zo zámkov v údolí rieky Loira - Chenonceau. Ako v sobotu informovala agentúra Reuters, parížske parky a záhrady mali byť podľa pôvodných plánov pre verejnosť otvorené až 2. júna. Vzhľadom na očakávané veľmi teplé a slnečné počasie ich však otvorili už tento víkend.

20:00 Nemecké mesto Mníchov zakázalo ľuďom na demonštráciách proti obmedzeniam zavedeným z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 nosiť žltú Dávidovu hviezdu - symbol označujúci židov v období vlády nacizmu -, ktorú niektorí účastníci protestov nosili ako znak odporu proti prípadnej všeobecnej očkovacej povinnosti vzhľadom na nový koronavírus.

19:50 Hasiči aj dnes odoberali vzorky u osôb s podozrením na koronavírus v karanténnych zariadeniach v Liptovskom Jáne, Ľubochni, Častej, Trenčianskych Tepliciach, Gabčíkove a Modre.

19:44 Európska komisia v sobotu vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby ešte prehodnotil svoje rozhodnutie zastaviť financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie.

19:20 Obľúbenú šikmú vežu v talianskej Pise po troch mesiacoch znovu otvorili pre turistov. Stalo sa tak v súvislosti s uvoľňovaním obmedzení proti šíreniu koronavírusu v Taliansku. Vežu a jej okolie za normálnych okolností každoročne navštívi asi päť miliónov turistov.

19:10 Španielska vláda v piatok 29. mája schválila základný príjem pre chudobných, ktorých situáciu ešte zhoršili následky pandémie nového koroknavírusu. Toto opatrenie obsahovala už vlaňajšia koaličná dohoda medzi socialistickým premiérom Pedrom Sánchezom a lídrom ľavicového zoskupenia Unidas Podemos Pablom Iglesiasom. "Dnešok je historickým dňom pre našu demokraciu, keď sa vytvorila nová sociálna štruktúra," povedal v piatok Iglesias.

19:00 Regionálny koordinátor Úradu splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity Tomáš Ščuka počas pandémie pomáhal pri testovaní ľudí z rómskych komunít. Pozrite si jeho príbeh.

18:48 Skupina opíc ukradla z vládnej nemocnice v indickom štáte Uttarpradéš vzorky krvi pacientov s podozrením na koronavírus. Informuje o tom spravodajský portál CNN, podľa ktorého sa incident stal ešte vo štvrtok, keď laboratórny asistent niesol vzorky na testy. Opice na asistenta zaútočili a ukradli mu škatuľu s tromi vzorkami

18:45 V Taliansku pribudlo 111 mŕtvych a 416 nakazených.

18:30 Pozrite si spravodajský blok, ktorý sme vnovali pandémii v Hlavných správach o 18.30 h.

18:10 Maloobchodné tržby v Španielsku klesli v apríli takmer o tretinu, čo predstavuje najväčší pokles v histórii. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá prinútila vládu pristúpiť k rozsiahlym karanténnym opatreniam, v rámci ktorých sa zatvorila väčšina obchodov v krajine. Uviedol to koncom týždňa španielsky štatistický úrad INE.

18:05 Dolnokubínska samospráva obnovuje od pondelka 1. júna platené parkovanie v centre mesta. Podľa Martina Buznu z dolnokubínskej radnice boli motoristi oslobodení od platenia parkovného takmer jeden a pol mesiaca. Dôvodom bola situácia zapríčinená novým koronavírusom a rozsiahle obmedzenia spojov mestskej autobusovej dopravy.

17:45 Po takmer trojmesačnej prestávke zavinenej pandémiou koronavírusu sa všetky športové súťaže v Anglicku môžu od pondelka 1. júna opätovne rozbehnúť. Britská vláda v sobotu odsúhlasila spustenie vrcholového súťaženia, zatiaľ však bez divákov a za splnenia prísnych hygienických predpisov. Zelenú dostal aj reštart anglickej futbalovej Premier League, naplánovaný na 17. júna.

17:42 Belgický princ Joachim - synovec kráľa Filipa - bol pozitívne testovaný na nový koronavírus SARS-CoV-2 po tom, čo sa zúčastnil na rodinnej oslave v Španielsku. Pre belgické médiá to v sobotu potvrdil tamojší kráľovský palác.

17:35 Testy všetkých učiteľov a nepedagogických zamestnancov z bratislavského Ružinova boli negatívne. Oznámil to starosta mestskej časti Martin Chren. Na presnejších PCR testoch bolo 35 zamestnancov škôl, z celkových 800, ktorí absolvovali testy na základe krvných vzoriek.

17:23 Zväz obchodu zotrváva na tom, aby obchody v nedeľu boli aj po skončení pandémie nového koronavírusu zatvorené. Uviedol to prezident Zväzu obchodu Martin Katriak.

"Naše dôvody pre zatvorenie obchodov v nedeľu sa dlhodobo nemenia. Dávame jednoznačný akcent na sociálno-spoločenský motív, a to starostlivosť o našich zamestnancov. Ide najmä o predavačky, ktoré tvoria 85 % pracovníkov na predajniach a ktoré, až na výnimky, by všetky boli rady, keby bol obchod zatvorený. Prirodzene, uvedomujeme si aj tú časť zamestnancov, je ich asi 10 %, ktorí by radi v nedeľu z rôznych dôvodov pracovali," spresnil.

17:10 V Indii pribudlo v sobotu za uplynulých 24 hodín rekordných 7964 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najväčší denný nárast v krajine od začiatku pandémie.

17:00 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu vyhlásila, že jej krajina "skladá" zatiaľ skúšky z koronavírusu celkom dobre, ale aj tak ešte čaká Nemecko kus ťažkej práce, kým sa s pandémiou choroby COVID-19 úplne poráta. "Zatiaľ tie skúšky skladáme celkom dobre," povedala Merkelová vo svojom pravidelnom každotýždňovom videoposolstve.

16:55 Turecko umožní od pondelka obnoviť prevádzku obmedzeného počtu vnútroštátnych letov, uviedol to v sobotu podľa agentúry DPA turecký minister dopravy. Turecko všetky lety zakázalo v rámci opatrení proti koronavírusu v marci.

16:50 Denné modlitby v iránskych mešitách sa znovu obnovia v celej krajine, a to i napriek tomu, že niektoré oblasti ešte evidujú vysoký počet ľudí nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2. Uviedol to v sobotu iránsky prezident Hasan Rúhání.

16:15 Košický samosprávny kraj dal otestovať 110 vodičov prímestskej dopravy na ochorenie COVID-19. Všetky testy boli negatívne. Ako povedal predseda KSK Rastislav Trnka, aj napriek tomu, že situácia s novým koronavírusom sa začína stabilizovať, po otestovaní zamestnancov sociálnych zariadení pokračujú v testovaní mestských policajtov, všeobecných lekárov i vodičov verejnej autobusovej dopravy, ktorí počas pandémie stoja v prvej línii.

16:05 Pozrite si spravodajský blok, ktorý sme venovali pandémii v Žurnále o 16.00 h.

16:00 Na hraničnom priechode Petržalka - Berg bol opäť protest. Stretli sa na ňom desiatky Slovákov, ktorí pracujú v zahraničí. Chceli vyjadriť svoju nespokojnosť s karanténnymi opatreniami.

15:00 Novú výšku sociálnych odvodov budú živnostníci platiť až mesiace po skončení pandémie.

14:30 Vyše päť kilometrový úsek tak bude v prevádzke v plánovanom termíne pred Vianocami.

14:10 Po opakovaných testoch sa tam nevyskytol žiaden nový prípad.

13:40 Domovy seniorov sa už dlhé týždne snažia vyhnúť riziku nákazy a stále v nich platia prísne pravidlá vrátane zákazu návštev.

13:10 Rakúske hotely sú od piatka po vyše dvoch mesiacoch opäť otvorené. "Vyťaženie sa pohybuje od veľmi nízkeho až po úplné. Máme extrémne rozdiely," povedal hovorca rakúskeho hotelierskeho združenia ÖHV Martin Stanits.

Najvyššie vyťaženie majú najmä zariadenia, ktoré sú niečím výnimočné, napríklad jedinečnou kuchyňou či polohou, alebo ponukou wellness, športových a kultúrnych podujatí. Záujem o vidiek je pritom vyšší než o mestá, no ešte stále budú chýbať zahraniční turisti.

12:40 Od polovice marca sú bez práce aj drobní podnikatelia, ktorí doteraz predávali svoje výrobky na tradičných jarmokoch či trhoch.

12:10 Premiér varuje, aby sme po dobrých výsledkoch nezaspali na vavrínoch.

11:40 Rusko potvrdilo 8952 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 181 nových úmrtí. Celkový počet nakazených vzrástol na 396.575. Úrady evidujú celkom 4555 obetí pandémie. Najviac obetí - 25 - potvrdila republika Dagestan, ktorá je jednou z najviac zasiahnutých oblastí v Rusku. Moskva hlási 24 nových úmrtí a Petrohrad 13.

11:10 Izrael zaznamenal 101 nových prípadov nového koronavírusu. Prevýšil tak úroveň, ktorú stanovila vláda začiatkom tohto mesiaca ako predpoklad na zmiernenie opatrení. Izraelská vláda rozhodla, že karanténne opatrenia uvoľní len vtedy, ak počet nových denných prípadov nepresiahne 100.

"Mali sme fázu eufórie. Teraz je to precitnutie," uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ ministerstva zdravotníctva Moše Bar Siman Tov. Podľa neho sa najnovšie prípady objavili na školách.

10:40 Do konca mája majú vlastníci bytov zvyčajne dostať ročné vyúčtovanie a s ním aj správu o stave ich bytového domu.

10:10 Brazília zaznamenala celkovo už 27.878 úmrtí na nový koronavírus, čím prekonala Španielsko, ktoré eviduje 27.121 úmrtí. Brazília sa stala krajinou s piatym najvyšším počtom úmrtí na koronavírus na svete. V smutnej bilancii vedú Spojené štáty, po nich nasledujú Británia, Taliansko a Francúzsko. Brazília je najťažšie zasiahnutou krajinou v Latinskej Amerike. Experti uvádzajú, že celkový počet mŕtvych aj nakazených je pravdepodobne vyšší.

9:40 Ochorenie prekonalo ďalších 18 ľudí, spolu sa vyliečilo už 1 356 osôb. Na Slovensku je aktuálne 137 aktívnych prípadov. Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, počet hospitalizovaných pacientov klesol, aktuálne je ich 56. Z toho má ochorenie Covid-19 potvrdené päť ľudí. Na jednotke intenzívnej starostlivosti ani umelej pľúcnej ventilácii nie je žiadny pacient. Kĺzavý medián má stále hodnotu nula. Jeden nový prípad evidujú v Košickom kraji.

9:35 Za uplynulý deň pribudol jeden nový prípad nákazy, celkovo teda evidujeme 1 521 prípadov. Na Slovensku nemáme ani žiadne nové úmrtie v dôsledku Covid-19, obetí je stále 28. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3433 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:30 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 1225 úmrtí, celkový počet obetí v USA tak stúpol na 102.798. Experti sa však domnievajú, že celkový počet nakazených aj mŕtvych je vyšší.

9:00 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa zvýšil o 429 na 22.811. Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo už celkovo 679 ľudí. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 8934 ľudí.

8:30 Tieto služby miest a obcí berú ľudia ako samozrejmosť, teraz ich ale samosprávy môžu obmedziť.

8:00 Počet úmrtí na nový koronavírus vo Francúzsku stúpol o menej než sto, a to už deviaty deň po sebe. Znovu sa spomalilo aj pribúdanie nových potvrdených prípadov nákazy. Krajina sa zároveň pripravuje na uvoľňovanie obmedzení v pohybe a živote obyvateľov.

Francúzsko od 2. júna umožní znovu sa otvoriť reštauráciám, barom a kaviarňam, pričom v Paríži bude platiť viac obmedzení než inde vo Francúzsku. Vláda tiež zruší celoštátne platné obmedzenie cestovať len do vzdialenosti 100 kilometrov (od bydliska).

7:30 Prvá pomoc pre zamestnávateľov a zamestnancov sa výrazne zrýchľuje. Vyhodnotenie poskytovania príspevkov prvej sociálnej pomoci za marec bolo ústrednou témou včerajšieho rokovania Ekonomického krízového štábu na úrade vlády. "Prvá pomoc pre zamestnávateľov a ich zamestnancov sa výrazne zrýchľuje, kým na začiatku pomoci mohlo trvať vyplatenie aj 15 kalendárnych dní, ku koncu výplat žiadostí za marec sa proces spracovania pomoci skrátil na týždeň," informoval kolegov minister práce Milan Krajniak. Vychádza pritom zo štatistík, ktoré pripravil Inštitút sociálnej politiky MPSVR.

7:00 V bratislavskom Ružinove už otestovali všetkých vyše 800 zamestnancov škôl a škôlok, ktorí majú v pondelok nastúpiť do práce. Viac ako dve desiatky z nich musia ísť na pretestovanie. Približne 35 ľudí malo v krvi protilátku, čo znamená, že sa mohli stretnúť s koronavírusom.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v piatok, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok