Mužov, ktorí mali zbiť farmára na východe SR, nevzali do väzby

TA3 TASR
29.5.2020 16:33

Krajský súd nevzal do väzby dvoch mužov v súvislosti s napadnutím farmára Iva Belejčáka na poli na východe Slovenska minulý týždeň. Senát Krajského súdu v Prešove zamietol sťažnosť okresného prokurátora proti rozhodnutiu Okresného súdu v Bardejove z nedele o nevzatí oboch obvinených do väzby. Informovala o tom hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

Mužov, ktorí mali zbiť farmára na východe SR, nevzali do väzby
SITA/Martin Havran ilustračné

Rozhodli o návrhu prokurátora

"Senát KS konštatoval na základe výsledkov doterajšieho dokazovania, v prípravnom štádiu predmetného trestného konania, že v prípade oboch obvinených neboli preukázané reálne skutočnosti, napĺňajúce zákonné predpoklady takzvanej preventívnej väzby v zmysle návrhu krajského prokurátora. Proti uzneseniam KS v Prešove v prípade oboch obvinených nie je prípustný riadny opravný prostriedok," uviedla Petrufová.

Sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu v Bardejove v nedeľu rozhodla o návrhu okresného prokurátora na vzatie oboch obvinených do takzvanej kolúznej a preventívnej väzby tak, že ich do väzby neberie. Verejné zasadnutia v prípade oboch obvinených sa konali v priestoroch Krajského súdu za dodržiavania mimoriadnych protiepidemických opatrení.

Násilní farmári môžu prísť o podporu

Farmári, ktorí budú spory o obhospodarovanie poľnohospodárskej pôdy riešiť násilím, prídu o štátnu podporu. Povedal to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský, ktorý tak reagoval na posledný zverejnený prípad napadnutia farmára Belejčáka.

Syn zbitého farmára Ivo Belejčák na tlačovej konferencii povedal, že problém s obhospodarovaním plôch sa podľa neho tiahne už od roku 2014. Takýchto prípadov, keď sa niektorí podnikatelia usilujú svojich konkurentov zničiť, je podľa neho na Slovensku veľmi veľa. Schéma je vo veľkej väčšine prípadov rovnaká. Farmárom bránia vo využívaní priamych platieb ich konkurenti tak, že požiadajú o dotácie na rovnaké plochy. Pôdohospodárska platobná agentúra potom takéto žiadosti vyradí. S fyzickým násilím sa však Belejčák stretol počas uplynulých rokov prvýkrát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok