Na severe USA je to čoraz horšie, nasadili stovky vojakov

TA3 TASR
29.5.2020 16:19

Päťsto vojakov americkej Národnej gardy rozmiestnili v mestách Minneapolis a Saint Paul na severe USA, kde tri noci po sebe prebiehali násilné protesty proti zabitiu Afroameričana Georgea Floyda políciou. Informovala o tom Národná garda.

Na severe USA je to čoraz horšie, nasadili stovky vojakov
SITA/AP

"Naši vojaci sú vycvičení na ochranu života, zachovania majetku a zaistenia práva ľudí pokojne demonštrovať," uviedol generálmajor Jon Jensen z Národnej gardy v americkom štáte Minnesota, kde sa spomínané mestá nachádzajú. Afroameričana Floyda zatkla polícia v Minneapolise v pondelok 25. mája večer po spáchaní priestupku. Videozáznam zhotovený svedkami incidentu ho zachytáva spútaného a ležiaceho na zemi. Jeden z policajtov mu niekoľko minút kolenom tlačil na krk. Zatknutý 46-ročný Floyd sa sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice.

Štyroch policajtov, ktorí sa na zásahu zúčastnili, v utorok prepustili z polície. Napriek tomuto rýchlemu kroku však zostáva otázne, či niektorý z nich bude čeliť aj trestnému stíhaniu, napísala agentúra DPA. Smrť Afroameričana vyvolala v štáte Minnesota vlnu protestov a vyhrotila už aj tak napäté vzťahy miestnych obyvateľov s políciou.

Po tom, ako sa protesty zmenili v noci na stredu už aj na rabovanie, požiadal starosta Minneapolisu Jacob Frey o pomoc príslušné štátne orgány. Minneapolis je najväčšie mesto Minnesoty. Spolu so Saint Paul, hlavným mestom Minnesoty a druhým najväčším v štáte, vytvára metropolitnú oblasť známu ako Twin Cities.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok