Prezradili, o koľko sa majú od júla zvýšiť sumy životného minima

TA3 SITA
29.5.2020 10:32

Sumy životného minima by sa mali od júla zvýšiť o 2,2 %. Štatistický úrad totiž poskytol ministerstvu práce zákonom určené dva indexy, ktorých porovnaním sa rozhoduje o miere zvýšenia životného minima vždy k 1. júlu.

Prezradili, o koľko sa majú od júla zvýšiť sumy životného minima
SITA/Marek Mrviš (ilu foto)

Náklady na život

"Podľa najnovších výpočtov Štatistického úradu SR životné náklady na život nízkopríjmových domácností vzrástli v apríli tohto roka medziročne o 2,2 %. Súčasne čisté príjmy na osobu vo všetkých domácnostiach na Slovensku boli v prvom štvrťroku 2020 o 5,3 % vyššie ako pred rokom," uvádza sa v tlačovej správe Štatistického úradu SR.

Podľa zákona o minimálnej mzde sa sumy životného minima zvýšia o ten koeficient, ktorý je nižší. "Tento rok je to index zohľadňujúci infláciu, teda aprílovú medziročnú infláciu v 25 % domácnostiach s najnižšími príjmami v SR, čo bola hodnota 2,2 %,“ spresnil predseda ŠÚ SR Alexander Ballek.

Ministerstvo práce podľa podkladov od štatistikov pripraví úpravu konkrétnych súm životného minima od 1. júla 2020 a vydá potrebné opatrenie. "Úprava by mala zvýšiť hodnotu životného minima približne o 4,62 eura za mesiac pre plnoletú dospelú osobu," konštatuje Štatistický úrad.

Zvýšenie životného minima sa dotýka takmer všetkých občanov. "Je určujúce pre následné úpravy desiatok sociálnych a zdravotných dávok či peňažných príspevkov, napríklad aj pre rodinné prídavky, náhradné výživné, rodičovský príspevok, minimálne dôchodky, dávky v hmotnej núdzi," upozorňujú štatistici. Životné minimum má tiež vplyv na sumu daňového bonusu na dieťa, či výšku nezdaniteľnej časti základu dane.

Stúplo o 2,5 %

Životné minimum na dospelú osobu od 1. júla minulého roka stúplo o 2,5 %, teda o 5,13 eura na 210,20 eura. Suma životného minima pri druhej posudzovanej osobe išla nahor o 3,58 eura na 146,64 eura. Na nezaopatrené dieťa, resp. zaopatrené neplnoleté dieťa suma životného minima od druhého polroka vlaňajška vzrástla o 2,35 eura na 95,96 eura.

Životné minimum sa každoročne upravuje k 1. júlu o koeficient rastu čistých peňažných príjmov podľa údajov Štatistického úradu alebo o koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností podľa toho, ktorý z týchto údajov je nižší. Rozhodujúcim obdobím, za ktoré sa zisťuje rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, je obdobie od apríla minulého roka do apríla tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok