Informovali, čo robiť pred cestou do cudziny. Nakazených nehlásia

TA3 TASR SITA ČTK
29.5.2020 09:34

Počas uplynulého dňa u nás nepribudli žiadne nové prípady nákazy ani úmrtia. Konzílium epidemiológov sa po víkende bude zaoberať plánom ďalšieho uvoľňovania opatrení. Španieli aj Francúzi zmierňujú režim, Chorvátsko a Cyprus lákajú turistov na dovolenky. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Informovali, čo robiť pred cestou do cudziny. Nakazených nehlásia
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:11 Počet úmrtí na nový koronavírus vo Francúzsku stúpol v piatok o menej než sto, a to už deviaty deň po sebe. Znovu sa spomalilo aj pribúdanie nových potvrdených prípadov nákazy. Krajina sa zároveň pripravuje na uvoľňovanie obmedzení v pohybe a živote obyvateľov.

22:31 Dánsko a Nórsko uzavreli dohodu o zrušení pohraničných kontrol. Obyvatelia krajín môžu medzi sebou cestovať od 15. júna. Z novovznikajúcej severskej zóny voľného pohybu osôb však vylúčili susedné Švédsko. Dôvodom je horšia epidemiologická situácia v krajine.

22:09 Tento rok nás možno pre pandémiu koronavírusu čaká dovolenka na Slovensku. V relácii Pozrime sa na to sme sa s našimi hosťami rozprávali o tom, prečo sa oplatí dovolenkovať doma.

21:29 Americké mesto New York začne 8. júna s druhou fázou uvoľňovania opatrení zavedených s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Oznámil to guvernér štátu New York Andrew Cuomo.

21:12 Spojené kráľovstvo zaznamenalo za 24 hodín ďalších 324 úmrtí ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet do štvrtka večera zvýšil na 38.161. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenia ministerstva zdravotníctva.

20:44 Predstavitelia spoločnosti U. S. Steel Košice a Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice sa dohodli na skrátení pracovnej doby aj na mesiace jún a júl. Informoval o tom predseda Rady odborov OZ KOVO USSK Juraj Varga. „Môžem potvrdiť, že sme dnes uzavreli dohodu o skrátenom pracovnom čase na obdobie od 1. júna do 31. júla tohto roku. Náhrada mzdy bude vo výške 80 percent ako to bolo v mesiaci máj,“ uviedol Varga.

20:07 Svetová zdravotnícka organizácia predstavila iniciatívu, ktorá umožní spoločné využívanie patentov na budúce očkovacie látky proti ochoreniu COVID-19, spôsobovanému novým koronavírusom. Farmaceutický priemysel však dal jasne najavo, že nemá záujem o takýto program.

"Veda nám dáva riešenia, ale aby tieto riešenia poslúžili každému, musíme byť solidárni," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zo Ženevy na online podujatí, kde iniciatívu predložil. Tedros zdôraznil, že patentové združenie bude dobrovoľné.

19:56 Odbery vzoriek u ľudí s podozrením na koronavírus vykonávajú hasiči už 75 dní. Tentokrát boli v Trenčianskych Tepliciach, Demänovskej Doline, Žiline, Strečne, Turčianskych Tepliciach, Bardejove, Častej, Moravskom Svätom Jáne, Rimavskej Sobote, Gabčíkove, Bratislave, Plaveckom Štvrtku a na Donovaloch.

19:19 V Európe postupne pribúdajú krajiny, ktoré v boji s koronavírusom používajú mobilné aplikácie. Jednotlivé štáty si ale vybrali rôzne prístupy. Napríklad sa nezhodujú v tom, či majú aplikácie fungovať aj za ich hranicami. Podľa mnohých odborníkov by to zlepšilo bezpečnosť po uvoľnení cestovných obmedzení.

18:50 Pozrite si príbeh vedúcej zdravotnej laborantky Lenky Palcovej z Ružomberka. Porozprávala nám viac o svojej práci v nemocnici a priblížila nám situáciu počas pandémie.

18:24 Nórsko a Dánsko oznámili, že od 15. júna otvoria hranice pre vzájomný turizmus, pre Švédov však ostávajú cestovné reštrikcie naďalej v platnosti. Švédsko, na rozdiel od svojich severských susedov, nezaviedlo obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Výsledkom je viac než 4 000 obetí, čo je v Škandinávii s odstupom najviac.

18:05 Prvá pomoc pre zamestnávateľov a zamestnancov sa výrazne zrýchľuje. Vyhodnotenie poskytovania príspevkov prvej sociálnej pomoci za marec bolo ústrednou témou rokovania Ekonomického krízového štábu na úrade vlády. Informovalo o tom ministerstvo práce.

"Prvá pomoc pre zamestnávateľov a ich zamestnancov sa výrazne zrýchľuje, kým na začiatku pomoci mohlo trvať vyplatenie aj 15 kalendárnych dní, ku koncu výplat žiadostí za marec sa proces spracovania pomoci skrátil na týždeň," informoval kolegov minister práce Milan Krajniak. Vychádza pritom zo štatistík, ktoré pripravil Inštitút sociálnej politiky MPSVR.

18:01 Vo Švajčiarsku zomrelo na ochorenie Covid-19 bábätko, oznámilo to ministerstvo zdravotníctva. Švajčiarsko doteraz evidovalo 1657 obetí a 30 828 nakazených.

17:38 Spoločnosť EEI rovnako ako mesto v Košiciach opätovne spoplatní parkovanie v zónach plateného parkovania. Prevádzku parkovacích miest obnoví od pondelka od 7.00 h. Informovala parkovacia firma s tým, že tak urobila na základe štvrtkového rozhodnutia mestského zastupiteľstva.

„Na parkovacích miestach prevádzkovaných spoločnosťou EEI bude možné od uvedeného času zaparkovať za rovnakých podmienok ako pred prerušením prevádzkovania parkovacích miest,“ uviedla firma.

16:50 Španielska vláda schválila základný príjem pre najchudobnejších. Ide o prevenciu pred ekonomickými dôsledkami pandémie koronavírusu. Osoba, ktorá žije sama, bude mať nárok na 462 eur mesačne.

16:40 Thajská vláda oznámila ďalšie uvoľnenie opatrení zameraných na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Vláda povolí otvorenie ďalších obchodov a skráti zákaz vychádzania. V krajine sa od pondelka opäť otvoria kiná, zoologické záhrady aj masážne salóny, uviedol šéf Národnej bezpečnostnej rady.

16:28 Polícia kontrolovala repatriantov. Ako prebiehali návštevy?

16:23 Učiteľov a zamestnancov materskej školy a dvoch základných škôl v bratislavskej mestskej časti Vajnory testujú na Covid-19. Doterajšie známe výsledky zatiaľ nepreukázali žiadne pozitívne nálezy. Informovala o tom Katarína Blahová z vajnorského miestneho úradu.

16:09 V zariadeniach sociálnych služieb v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja otestovali od začiatku mája na koronavírus 2082 zamestnancov a 2804 klientov, čo je zhruba 99 percent. Všetky výsledky sú negatívne. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

15:58 V košických oceliarňach U. S. Steel bude pokračovať aj v mesiacoch jún a júl skrátený pracovný čas. Zamestnanci za deň, ktorý ostanú doma, dostanú náhradu mzdy vo výške 80 percent. Piatkovú dohodu so zamestnávateľom potvrdil predseda Rady odborov OZ KOVO v hutníckom podniku Juraj Varga.

15:54 Balíček vo výške 750 miliárd má pomôcť Európe postaviť sa opäť na nohy. Naša krajina môže získať približne 8 miliárd eur, samozrejme, ak balíček schváli celá EÚ. Peniaze môžeme čerpať od budúceho roka a k dispozícii budú do roku 2024. Na čo ich môžeme využiť? Pýtali sme sa Mariána Koreňa, analytika portálu euractiv.sk.

15:40 Premiér sa pohráva s myšlienkou predĺženia núdzového stavu. Chce si dať vypracovať právnu analýzu, či môže štát fungovať aj bez neho. Epidemická situácia je priaznivá, otázne teda je, či sú splnené podmienky na jeho predĺženie. Diskutovali sme s docentom Marekom Dominom z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

15:32 Grécko oznámilo, že od 15. júna sa otvára pre návštevníkov z 29 krajín. Návštevníci budú môcť pricestovať z týchto krajín: Nemecko, Rakúsko, Dánsko, Nórsko, Cyprus, Izrael, Švajčiarsko, Japonsko, Malta, Bulharsko, Čína, Chorvátsko, Austrália, Nový Zéland, Severné Macedónsko, Albánsko, Estónsko, Lotyšsko, Libanon, Litva, Maďarsko, Južná Kórea, Srbsko, Čierna hora, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko, Česko a Fínsko.

15:13 V Rakúsku prestane platiť od 15. júna povinnosť nosiť ochranné rúška. Rakúšania ich však musia naďalej nosiť v lekárňach, na úradoch, v službách a pri podujatiach s veľkým počtom ľudí, kde nie je možné dodržať minimálne metrový odstup.

15:10 Najnavštevovanejšie pamiatky Francúzska ako Louvre, Eiffelova veža či Versailles, ostávajú zatvorené. Hoci na budúci týždeň v krajine skončí väčšina z pretrvávajúcich obmedzení súvisiacich s pandémiou, ani jedna z troch ikonických atrakcií brány turistom neotvorí.

15:07 Situácia v Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku je stabilizovaná. Infikovaných je stále deväť klientov, ktorí sú umiestnení v jednej budove, klienti s negatívnym výsledkom na ochorenie Covid-19 sú v druhej budove. A práve pre túto druhú budovu by mohlo dôjsť od budúceho týždňa k čiastočnému uvoľneniu karanténneho stavu. Uviedol to predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

14:57 V Nemecku sa postupne uvoľňujú opatrenia, od konca apríla a prakticky aj počas celého mája sa však odohralo v krajine niekoľko demonštrácií odporcov týchto opatrení. Medzi mnohými organizátormi sú aj radikáli. O tejto téme sme diskutovali s našou spolupracovníčkou v Berlíne Viktóriou Bellovou.

14:45 V obchodoch by už bolo potrebné zrušiť čas vyčlenený pre seniorov, ako aj hygienickú plochu predajne 15 štvorcových metrov požadovanú na jedného zákazníka. Uviedol to prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak.

14:31 Čo potrebujete urobiť pred príchodom na hranice? Ministerstvo vnútra informuje o troch krokoch.

14:00 Najvyšší predstaviteľ ruskej Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov poprel správy niektorých médií o svojej ceste do Moskvy a oznámil, že je "živý a zdravý".

13:52 Súd v Plzni poslal na 26 mesiacov za mreže bezdomovca, ktorý sa počas núdzového stavu, vyhláseného v súvislosti s pandémiou koronavírusu, dopustil krádeží sladkostí v miestnych obchodoch.

13:47 Na vycestovanie do Česka s návratom do 48 hodín stačí Slovákom tlačivo o prekročení našej hranice. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí. České ministerstvo zdravotníctva v utorok vydalo ochranné opatrenie, podľa ktorého majú Slováci možnosť vycestovať do Česka s návratom do 48 hodín, "pokiaľ je dôvod vstupu doložený odpovedajúcim dokumentom".

13:30 V Indii v piatok pribudlo za jeden deň 7466 nových prípadov nákazy. Ide o najväčší denný nárast v krajine od začiatku pandémie. Indická vláda pritom začína uvoľňovať niektoré epidemiologické opatrenia.

13:22 O osemmiliardovej pomoci pre francúzske automobilky, ale aj o hrozbe, ktorú pre Slovensko znamená, sme sa rozprávali s Martinom Jesným, analytikom Revue priemyslu.

13:10 Centrum právnej pomoci bude od 1. júna fungovať v takmer bežnom režime. Informovala o tom ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. V dôsledku uvoľňovania epidemiologických opatrení sa pre širšiu verejnosť opätovne otvoria kancelárie a konzultačné pracoviská. V centre nájdu pomoc ľudia, ktorí si pre nedostatok peňazí nemôžu dovoliť služby právnikov.

13:02 Miliardová pomoc francúzskym automobilkám môže byť problém pre Slovensko. Prezident Emmanuel Macron výrobcom áut prisľúbil finančnú injekciu, výmenou za ňu však požaduje, aby preniesli produkciu do Francúzska. Odborníci upozorňujú, že automobilky môžu utlmiť výrobu v zahraničí, ale aj budúce investície. To je hrozba pre slovenskú ekonomiku, ktorá je závislá od zahraničných automobiliek.

12:57 Úrady v Moskve výrazne upravili doterajšiu štatistiku obetí koronavírusu. Za mesiac apríl tak namiesto 639 pacientov zomrelo údajne 1 561. Dôvodom je nová metodika započítavania smrteľných prípadov. Rusko je na treťom mieste v počte infikovaných. Aktuálne hlási 8 572 nových prípadov a 232 úmrtí za uplynulých 24 hodín.

12:45 Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje na možnosť, že na jeseň zasiahne Európu ďalšia vlna koronavírusu. Už by sa ale nemala zopakovať situácia zo začiatku marca, keď slovenským zdravotníkom chýbali ochranné pracovné pomôcky. V štátnych skladoch je ich už vraj dostatok.

12:42 Bratislavský kraj pozastavuje pre tento rok dotácie pre kultúru, turizmus, životné prostredie i podporu mládeže.

12:40 V bratislavskom Ružinove už otestovali všetkých vyše 800 zamestnancov škôl a škôlok, ktorí majú v pondelok nastúpiť do práce. Viac ako dve desiatky z nich musia ísť na pretestovanie. Približne 35 ľudí malo v krvi protilátku, čo znamená, že sa mohli stretnúť s koronavírusom.

12:36 Každý piaty občan Slovenska neverí číslam o počte vykonaných testov či o počte nakazených koronavírusom, ktoré každodenne zverejňuje vláda. Ďalšia polovica týmto údajom verí len čiastočne. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý pre Transparency International Slovensko uskutočnila v polovici mája na reprezentatívnej vzorke 1 011 obyvateľov. Informovala o tom mimovládna nezisková organizácia TIS na sociálnej sieti.

12:22 Bulharsko od 1. júna zruší povinnú 14-dňovú karanténu pre cestujúcich z väčšiny štátov EÚ. Nebude to však platiť pre krajiny s vysokým počtom nakazených. "Plánujeme odvolať povinnú karanténu pre Bulharov vracajúcich sa zo zahraničia a pre cestujúcich z krajín EÚ, Srbska a Severného Macedónska," povedal novinárom hlavný hygienik Angel Kunčev.

12:04 "Na Slovensku sme si užívali skoro najviac slobody, ale zároveň sme pri tom užívaní boli najviac zodpovední," napísal na svojom Facebooku premiér Igor Matovič s tým, že Slovensko má najlepšie výsledky vrámci celej Európy.

11:56 Hrubý domáci produkt Slovenska sa v druhom štvrťroku prepadne medziročne o 11 % a za celý prvý polrok by ekonomika mala medziročne poklesnúť o 7,6 %. Vyplýva to z najnovšej krátkodobej prognózy vývoja slovenskej ekonomiky Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. V porovnaní s 1. štvrťrokom ekonomika klesla o 6,9 %.

11:40 Úrad verejného zdravotníctva odporúča na pracoviskách dodržiavať rozostupy a nepoužívať klimatizáciu. "V súvislosti s postupným uvoľňovaním opatrení proti šíreniu Covid-19 a návratom na pracoviská sa odporúča primerane uplatňovať preventívne hygienické a protiepidemické zásady," uviedol v usmernení hlavný hygienik SR Ján Mikas. Odporúča sa v maximálnej miere obmedziť cestovanie výťahom, povinnosť nosenia rúška sa vzťahuje aj na pracoviská.

11:29 V trnavskej automobilke Groupe PSA Slovakia pribudne po rozbehu troch pracovných zmien od budúcej soboty 6. júna aj víkendová pracovná zmena.

11:26 Prácu z domu si v čase koronakrízy vyskúšali aj ľudia v profesiách, v ktorých to v minulosti nebolo zvykom. O možnostiach takzvaného home officu sme diskutovali s advokátom Oliverom Majdúchom.

11:18 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu Covid-19 dokázateľne 232 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 4374. Ide o doteraz najvyšší zaznamenaný denný nárast obetí pandémie v Rusku.

11:16 Bratislavskí mestskí poslanci znížili primátorovi hlavného mesta Matúšovi Vallovi plat. Dôvodom sú ekonomické opatrenia pre pandémiu. Mesačný hrubý plat primátora bude po znížení na úrovni 6048 eur. O zníženie platu mestský parlament požiadal samotný primátor.

11:12 Pobočky zdravotných poisťovní začínajú fungovať v bežnom prevádzkovom režime. Otváracie hodiny sú však vo viacerých pobočkách stále skrátené.

10:54 Slovenské národné divadlo privíta prvých divákov až v septembri. Aby s verejnosťou ostalo v kontakte, dramaturgovia opery, baletu a činohry pripravujú nový online projekt s názvom Národné klebety. Od júna by sa už mali umelci stretávať so svojimi divákmi na námestí pred novou budovou SND.

10:48 Sociálna poisťovňa opäť predĺži podporné obdobie v nezamestnanosti o ďalší mesiac. Poisťovňa tak urobí automaticky a poberateľ dávky nemusí o nič žiadať.

10:32 Prepad slovenského hospodárstva by sa mal v druhom štvrťroku prehĺbiť na 11 %. V májovej krátkodobej prognóze ekonomiky to predpovedá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

10:27 Banky už majú na stole viac ako 150-tisíc žiadostí o odklad splátok. Klientov neodrádza ani to, že sa im úver predraží. Niektorí ľudia ale podľa odborníkov zabudli na to, že hypotéku majú poistenú. V tomto prípade môže ich záväzky až rok splácať poisťovňa. Analytici pripomínajú, že takáto alternatíva je podstatne výhodnejšia.

10:14 Estónsko otvorí k 1. júnu svoje hranice pre občanov krajín Európskej únie, schengenského priestoru, Británie a Severného Írska. Estónska vláda rozhodla, že pre ľudí prichádzajúcich z krajín s nízkym počtom nakazených novým koronavírusom tak odpadá povinnosť ísť do 14-dňovej karantény.

10:12 Po poklese počtu obetí pandémie v Maďarsku opäť zaznamenali mierne zvýšenie. Za uplynulých 24 hodín zomrelo osem pacientov a potvrdili 25 nových prípadov nákazy. Z údajov krízového štábu zverejnených v piatok vyplýva, že celkový počet obetí stúpol na 517 a infikovaných na 3841.

10:06 Konzílium epidemiológov sa bude v pondelok 1. júna na úrade vlády zaoberať plánom postupného uvoľňovania opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu v zariadeniach sociálnych služieb.

10:04 Francúzska automobilka Renault oznámila, že začala rokovania s odbormi o reštrukturalizácii niektorých francúzskych závodov a zatvorení ďalších, pričom potvrdila zrušenie takmer 15.000 pracovných miest vo svete. Z nich necelú tretinu plánuje zrušiť na domácom trhu.

10:02 Pozrite si správy venované pandémii vo vysielaní TA3 o 10. hodine.

10:00 V čase dištančného vzdelávania počas pandémie využilo v apríli a máji ponuku elektronických testovaní takmer 14.000 žiakov základných a stredných škôl na Slovensku. Celkovo žiaci vyplnili viac ako 26.000 e-testov z rôznych typov gramotností, matematiky, vyučovacích a cudzích jazykov. Informovala o tom riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

9:57 Bratislavské mestské časti Petržalka, Staré Mesto a Nové Mesto zatiaľ neplánujú testovať na ochorenie Covid-19 pedagogických a nepedagogických zamestnancov svojich materských a základných škôl. Z najväčších bratislavských samospráv je tak Ružinov jedinou, ktorá ich v týchto dňoch testuje pred nástupom do práce 1. júna, konkrétne na protilátky v krvi. Mestské časti však do budúcna testovanie v prípade potreby nevylučujú.

9:42 Úroveň 7-dňového kĺzavého mediánu klesla na nulu.

9:41 Máme šesť hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Naďalej nie je nikto na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:38 Za uplynulý deň pribudlo šesť nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 338.

9:30 Za uplynulý deň nepribudol žiaden nový prípad nákazy. Evidujeme tak stále 1 520 prípadov. Na Slovensku nemáme ani žiadne nové úmrtie v dôsledku Covid-19, obetí je stále 28. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 848 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:16 Po niekoľkých dňoch sa dočkali aj tí, ktorí chceli ísť do “smart karantény”, ale mali len mobilný telefón s operačným systémom od Apple.

8:58 Južná Kórea v piatok prijala obmedzenia na počet žiakov, ktorí chodia do škôl v Soule a jeho okolí. Tamojšie úrady sa snažia riešiť nové prípady nákazy novým koronavírusom, ktoré ohrozujú doterajšie úspechy krajiny pri potláčaní epidémie.

8:51 Slovensko by si tento rok mohlo požičať až rekordných 12 miliárd eur. To je zhruba dvojnásobok pôvodného plánu. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity Daniel Bytčánek, podľa ktorého má už štát momentálne dostatočné rezervy na pokrytie hotovostných tokov do konca roka.

8:45 Dvojnásobný olympijský víťaz v zjazdovom lyžovaní Markus Wasmeier z Nemecka očakáva veľmi nepriaznivé dopady koronakrízy na novú sezónu. Jedným z mnohých bude podľa 56-ročného aj absencia divákov v dejiskách podujatí Svetového pohára.

8:41 Náš rely pretekár Martin Koči chcel tento rok obhájiť titul majstra Slovenska, ale pandémia a posunutie začiatku šampionátu mu pozmenili plány. Reálny volant vymenil za herný a miesto skutočných pretekov, jazdí iba virtuálne.

8:37 Priemyselná produkcia v Japonsku klesla minulý mesiac o vyše 9 %. Zaznamenala tak pokles už tretí mesiac po sebe, pričom jeho tempo sa v porovnaní s vývojom v marci viac než zdvojnásobilo. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu, ktorý sa v najväčšej miere odrazil na ekonomickej aktivite v apríli.

8:30 Produkcia áut v Británii sa minulý mesiac prepadla na 75-ročné minimum, keď pandémia nového koronavírusu a s ňou súvisiace karanténne opatrenia prinútili firmy zatvoriť prevádzky. Uviedla to v piatok britská Asociácia výrobcov a predajcov áut.

8:25 Pevninská Čína nezaznamenala vo štvrtok žiadny nový prípad nákazy koronavírusom. V stredu hlásil Peking dvoch nakazených. Vo štvrtok nepribudli ani úmrtia spojené s ochorením Covid-19.

8:20 Na Slovensku stále platí zákaz zhromažďovania sa - s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Jeho uvoľňovanie, napríklad účasť na bohoslužbách či svadbách, by podľa Lucie Berdisovej z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied mala korigovať vláda uznesením, a nie Úrad verejného zdravotníctva zverejnenými opatreniami. Spolu s docentom ústavného práva Marekom Dominom z katedry ústavného práva na Univerzite Komenského v Bratislave sa zhodujú, že je na mieste uvažovať o zrušení zákazu.

8:15 Koronavírusovú pandémiu v Brazílii sprevádzajú aj nezhody medzi guvernérmi niektorých brazílskych štátov, ktorí sa odmietajú riadiť pokynmi prezidenta Jaira Bolsonara. Ten na nich vyvíja nátlak a snaží sa o čo najrýchlejší reštart ekonomiky. Väčšinu prípadov nákazy v Brazílii zaznamenali v štáte Sao Paulo a postihnuté sú i štáty Rio de Janeiro, Ceará, Pernambuco a Amazonas.

8:05 Mesto Dubnica nad Váhom otvorí v pondelok 1. júna všetky tri základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ktorých súčasťou sú školské kluby detí, materské školy a jedálne. Radnica otvorí aj samostatnú materskú školu a jej elokované pracovisko.

8:00 Svetové filmové festivaly držia spolu. Napriek tomu, že pre pandémiu koronavírusu museli tento rok zrušiť mnohé podujatia, prišli s netradičným spôsobom, ako potešiť nadšencov filmu. Na platforme YouTube dnes o 13.00 štartuje globálny filmový festival.

7:40 V Brazílii pribudlo 26.417 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Krajina tak zaznamenala ďalší rekord v počte nových infekcií za deň.

7:20 Spoločnosť Apple už schválila aplikáciu eKarantény pre iPhone. Aplikáciu využijú občania, ktorí sa vracajú na Slovensko zo zahraničia a chcú povinnú izoláciu stráviť v domácom prostredí pod dohľadom takzvanej smart karantény. Spustenie domácej karantény očakávali repatrianti pôvodne v piatok, keď sa ich väčší počet dostavil na hraničný priechod Jarovce - Kittsee.

6:55 Počet nakazených novým koronavírusom sa na celom svete blíži k šiestim miliónom. O život už prišlo viac ako 360 tisíc ľudí. Kým Čína za štvrtok nezaznamenala žiadne úmrtie, Brazília hlási ďalší rekord v počte nakazených. Za deň ich pribudlo viac ako 26 tisíc. Pozrite si aktuálnu bilanciu.

6:35 Talianska ministerka školstva Lucia Azzolinová sľúbila vo štvrtok večer študentom, že sa v septembri budú môcť vrátiť do školských lavíc.

6:15 Španielska vláda vo štvrtok informovala, že od pondelka uvoľní ďalšie obmedzenia zavedené v dôsledku pandémie koronavírusu a až 70 percentám občanov umožní od tohto dátumu opätovne navštevovať reštaurácie, plavecké bazény aj nákupné centrá.

6:05 Nórsko vo štvrtok oznámilo, že od budúceho týždňa ruší karanténu, ktorá bola povinná po pracovných cestách v severských krajinách, a umožní deťom vrátiť sa k organizovaným športom.

6:03 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 1297 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ochorenie si tak v USA vyžiadalo celkovo prinajmenšom 101.573 obetí na životoch.

6:02 Občanom s trvalým alebo prechodným pobytom v Slovenskej republike je umožnené letecky vycestovať súkromnou dopravou s kapacitou do 20 cestujúcich z bratislavského Letiska M. R. Štefánika do ôsmich európskych krajín - Česka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok