Košice pomôžu svojim podnikom, odpustia im poplatky za terasy

TA3 SITA
28.5.2020 16:40

Prevádzkovatelia letných terás v Košiciach nebudú musieť v tomto roku platiť poplatok za užívanie verejného priestranstva. Ročný príjem mesta z poplatkov za letné terasy predstavuje približne 250-tisíc eur. Zmenu všeobecné záväzného nariadenia schválili poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Košice pomôžu svojim podnikom, odpustia im poplatky za terasy
TASR/František Iván

Chcú prinavrátiť život do centra

„Pripravovaná zmena VZN sa týka poplatku za zabratie verejného priestranstva pre letné terasy, či už na Hlavnej ulici, alebo aj v ďalších častiach nášho mesta. Nulovými poplatkami chceme reštauráciám, kaviarňam alebo barom pomôcť, aby sa čo najskôr zotavili z problémov, ktoré im spôsobila koronakríza. Rovnako nám ide o to, aby sa najmä Košičania a turisti čo najrýchlejšie vrátili do centra,“ uviedol ešte skôr košický primátor Jaroslav Polaček.

Ako sa uvádza v dôvodovej správe, cieľom je podpora opatrení na zmiernenie niektorých následkov z dôvodu mimoriadnej situácie v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Mesto ako správca dane navrhuje dočasne rozšíriť oslobodenie z dôvodu mimoriadnej situácie vyhlásenej vládou v súvislosti s ochorením COVID-19 a s tým súvisiacim povinným uzatvorením alebo zásadným obmedzením fungovania prevádzok kaviarní, barov a reštaurácii.

Bezplatné parkovanie zrušili

Ročný príjem z poplatkov za letné terasy predstavuje približne 250-tisíc eur a odpustenie poplatkov bude možné len pri splnení všetkých podmienok. Žiadateľ bude musieť mať tiež vyrovnané všetky finančné podlžnosti voči mestu.

Zastupiteľstvo zároveň zrušilo bezplatné parkovanie v meste. „Od 1. apríla bolo parkovanie bezplatné, hlavne z toho dôvodu, aby sme umožnili pomoc tým, ktorí si ju nevedia zabezpečiť, a prišlo nám vhodné, aby v danú chvíľu ľudia používali viac individuálnu dopravu pred tou verejnou. Od 1. júna bude parkovanie v Košiciach tak, ako sme boli v minulosti zvyknutí, teda na základe úhrady,“ dodal Polaček.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok