Moje dieťa, tvrdí Fico o Smere. Pellegrini mu zásluhy neberie

TA3 TASR SITA
28.5.2020 13:41

V Smere-SD je otvorený súboj o najvyšší post v strane. Podpredseda Peter Pellegrini vyzval straníckeho šéfa Roberta Fica na odchod, ten hovoril o Smere ako o "svojom dieťati". Oba tábory majú svojich podporovateľov. Pellegrini teraz uviedol, že Ficovi neberie zásluhy. Viacerí známi členovia ho však kritizovali - nemá vraj dostatok pokory.

Moje dieťa, tvrdí Fico o Smere. Pellegrini mu zásluhy neberie
SITA/Branislav Bibel

Odmieta tvrdenia o slniečkaroch

Pellegrini nechce brať Ficovi zásluhy na tom, že vybudoval a 20 rokov viedol „najsilnejšiu sociálnodemokratickú stranu na Slovensku". Povedal to na tlačovej konferencii v prítomnosti ďalších podpredsedov strany Petra Žigu, Richarda Rašiho a poslanca Matúša Šutaja-Eštoka.

Fico v utorok 26. mája uviedol, že strana Smer-SD je jeho dieťa. Pellegrini tomuto postoju rozumie. Fica však vyzval na odchod z čela strany, kým je ešte čas, aby nedopadol ako bývalí slovenskí premiéri Vladimír Mečiar či Mikuláš Dzurinda. „Moje utorkové vyhlásenie nebolo myslené osobne, nebol to zlý a negatívny odkaz. Pre mňa nie je dôležité hovoriť niečo zlé na Roberta Fica," ozrejmil podpredseda Smeru-SD. Sociálna demokracia však musí mať podľa jeho slov silné postavenie v slovenskom politickom systéme a silný koaličný potenciál.

Šéf Smeru viackrát avizoval, že nedopustí, aby stranu prevzali „nejakí slniečkari". Pellegrini v reakcii na to zopakoval, že takéto tvrdenia odmieta, pretože ani on, ani prítomní členovia Smeru-SD slniečkarmi nie sú. Verí, že počas najbližšej parlamentnej schôdze, ktorá sa začína v stredu 3. júna, si budú vedieť v strane povedať, kedy zasadne predsedníctvo. V utorok 26. mája totiž tvrdil, že predsedníctvo strany nerokovalo už dva mesiace.

Nemá rešpekt ani pokoru?

Pellegriniho viacerí v Smere kritizujú. Jeho výzva, aby súčasný predseda Fico odišiel, vraj dokazuje, že Pellegrinimu nejde o budúcnosť Smeru. Vyhlásil to podpredseda strany Juraj Blanár s tým, že tento krok nemá nič spoločné s demokratickými princípmi strany. Poslanec Dušan Jarjabek označil komunikáciu predstaviteľov strany cez médiá za nešťastnú. Ide podľa neho len o individuálne názory straníkov, pričom je potrebná vnútrostranícka diskusia v jednotlivých organizáciách. 

"Toto nemá nič spoločné s demokratickým prístupom a rešpektom k členom strany a s pokorou už ani nehovoriac. Smer-SD doteraz mal aj preto veľkú podporu u ľudí, lebo ponúkal stabilitu a istotu, pretože všetky veci sme si dokázali vydiskutovať v rámci strany na rozdiel od pravicových a liberálnych subjektov, ktoré sa len trieštili a odkazovali si všeličo cez médiá," skonštatoval Blanár. Dodal, že Pellegrini a ďalší predstavitelia strany po jeho boku svojím vyhlásením podanú ruku od Fica nielenže odmietli, ale rovno povedali, čo jediné je pre nich prijateľné. "Na čele strany musí byť podľa nich jedine Peter Pellegrini,"doplnil.

Veci sa majú najprv vyjasniť

"Je to prestrelka na základe individuálnych úvah, ktoré nie sú skonfrontované s voličmi, ktorých všetkých zastupujeme," povedal Jarjabek v reakcii na mediálne výroky predstaviteľov strany. Podotkol, že v tom nevidieť objektivitu podloženú diskusiou v základných straníckych organizáciách. "Veci sa musia najskôr verbálne vyjasniť, až potom sa má ísť na verejnosť so zdôvodneným názorom,"uviedol s tým, že mediálnymi odkazmi si Smer-SD zbytočne podpílil konár, na ktorom sedí. Vzhľadom na stúpajúce preferencie Smeru-SD si myslí, že strana má šancu stať sa vierohodnou opozičnou stranou. "Ako opozícia máme riešiť problémy, ktoré rieši verejnosť," povedal.

Fico na výzvu Pellegriniho nereagoval. Podľa slov hovorcu strany Jána Mažgúta bola utorková tlačová konferencia predsedu strany Smer–SD dostačujúca a odznelo všetko, čo malo. V Smere-SD sa diskutuje o zmenách a budúcnosti strany. Pellegrini už prejavil záujem kandidovať na post predsedu. Chce novú a modernejšiu sociálnu politiku. Nevylúčil ani odchod zo strany, zrejme by ho nasledovali aj viacerí spolustraníci. Fico zdôraznil, že strana potrebuje nových bojovníkov, ale nie teoretikov a slniečkarov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok