Niektorí otvárajú, iní sprísňujú. SR má nové prípady i pravidlá

TA3 TASR SITA ČTK
28.5.2020 09:32

Za uplynulý deň u nás pribudlo päť nových prípadov, dva sú z karantény. Opäť klesol počet hospitalizovaných s potvrdenou nákazou a platia nové výnimky z nosenia rúšok. Na obnovu ekonomík chce Európska komisia poskytnúť bezprecedentných 750 miliárd eur, z čoho by sa nám malo ujsť asi osem. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Niektorí otvárajú, iní sprísňujú. SR má nové prípady i pravidlá
SITA/AP (ilustračné foto)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:49 Spoločnosť Apple už schválila aplikáciu eKarantény pre iPhone. Aplikáciu využijú občania, ktorí sa vracajú na Slovensko zo zahraničia a chcú povinnú izoláciu stráviť v domácom prostredí pod dohľadom takzvanej smart karantény. Spustenie domácej karantény očakávali repatrianti pôvodne v piatok, keď sa ich väčší počet dostavil na hraničný priechod Jarovce - Kittsee.

23:41 Epidemiologická situácia v Španielsku sa v posledných týždňoch výrazne zlepšuje a vláda postupne zmierňuje karanténne obmedzenia. Krajina už druhý deň po sebe zaznamenala iba jedno úmrtie pacienta s koronavírusom.

22:22 Brány základných škôl v Bystranoch a Žehre zostanú budúci pondelok zatvorené. Navštevujú ich totiž najmä žiaci z miestnych rómskych komunít, ktoré koronavírus mimoriadne zasiahol. Obavy rodičov, ktorí nechcú poslať deti späť do škôl minister školstva chápe.

22:08 Európska komisia predstavila ambiciózny plán na podporu ekonomiky EÚ, chce zriadiť špeciálny nástroj obnovy, ktorý bude disponovať objemom 750 miliárd eur. Ako budú tieto peniaze využité? Kto a kedy ich zaplatí? Dostane nás to z krízy? O tejto téme sme diskutovali s Radovanom Geistom z portálu euractiv.sk a Martinom Regulim, analytikom Nadácie F. A. Hayeka.

21:53 Občanom s trvalým alebo prechodným pobytom v Slovenskej republike je umožnené letecky vycestovať súkromnou dopravou s kapacitou do 20 cestujúcich z bratislavského Letiska M. R. Štefánika do ôsmich európskych krajín - Česka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska.

21:30 Na otváranie škôl sa pripravujú aj školské jedálne. Tie tvrdia, že súčasne nastavené epidemiologické požiadavky sú veľmi prísne. O príprave jedální na otváranie škôl sme sa rozprávali s odbornou garantkou Prvej Asociácie školského stravovania Silviou Tokárovou.

20:37 Taliansko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 70 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 a 593 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý toto ochorenie spôsobuje. S odvolaním sa na najnovšie údaje talianskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AP.

20:04 Čiľanka Juana Zunigová, ktorá v júli oslávi 112 rokov, sa stala najstaršou osobou, ktorá v tejto juhoamerickej krajine prežila nákazu novým koronavírusom. Prekonala pritom až dva cykly karantény.

19:49 Deviaty ročník základnej školy by sa mohol zrušiť. Uvažuje o tom minister školstva. Pomôcť chce tak najmä slabším žiakom. Zatiaľ ale ide len o interné debaty, ktoré plánuje neskôr prediskutovať aj s učiteľmi, riaditeľmi a zriaďovateľmi. Odborníci ale dôvod na takúto zmenu nevidia.

19:21 Pozrite si aj príbeh hasiča a záchranára Miroslava Dubana. Prezradil nám, ako sa zmenila jeho práca v čase pandémie.

18:55 Druhej vlny pandémie nového koronavírusu sa najviac obávajú ekonomicky aktívni obyvatelia so stredne vysokým príjmom, a to najmä v regiónoch, kde bolo najviac infikovaných už pri prvej vlne. Väčšie obavy majú skôr ženy ako muži. Väčšina Slovákov by tiež privítala, keby bol test na protilátky v krvi súčasťou bežnej preventívnej lekárskej prehliadky. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry AKO na vzorke tisíc respondentov od 12. do 15. mája, ktorý si objednala spoločnosť Alpha Medical.

18:22 Chorvátsko sa chystá otvoriť svoje hranice pre občanov desiatich štátov Európskej únie. Počas stretnutia vlády povedal premiér Andrej Plenkovič. Cestovné obmedzenia, ktoré krajina zaviedla pre pandémiu nového koronavírusu, sa po novom nebudú týkať občanov Slovenska, Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Slovinska, Nemecka, Estónska, Litvy a Lotyšska. Zoznam krajín plánujú neskôr rozšíriť.

17:53 Cyprus sa snaží prilákať turistov. Sľubuje, že zaplatí náklady spojené s ochorením každému, u koho sa v krajine preukáže nákaza koronavírusom. Na ostrove pritom evidujú len necelých tisíc infikovaných.

17:48 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia sa ako prvá zo slovenských automobiliek v júni vráti do štandardného režimu z obdobia pred koronakrízou. K doterajším trom pracovným zmenám pridá aj víkendovú. Prvá bude v sobotu 6. júna v trvaní 12 hodín, druhá, tiež dvanásťhodinová, bude v nedeľu 7. júna. Informoval o tom hovorca automobilky Peter Švec s tým, že výroba prebieha za dodržiavania prísnych hygienických opatrení.

17:40 Južná Kórea opäť sprísňuje opatrenia v oblasti medziľudského kontaktu. Začnú platiť na dva týždne a to už od piatka. Soul tak reaguje na výskyt nových ohnísk nákazy koronavírusom v krajine. Tá eviduje za deň 79 nových prípadov, čo je najvyšší prírastok za takmer dva mesiace.

16:57 Český premiér Andrej Babiš nesúhlasí s kľúčom, na základe ktorého sa má európskym krajinám prerozdeľovať finančná pomoc. Odmieta, aby významnú úlohu zohrávala úroveň nezamestnanosti. Česko má z fondu Európskej únie dostať viac ako 19 miliárd eur.

16:53 Nevyhnutnosť predlžovania núdzového stavu bude krízový štáb ešte analyzovať. Povedal to po jeho rokovaní premiér Igor Matovič s tým, že cieľom tejto analýzy bude posúdiť, či sme schopní fungovať bez núdzového stavu.

16:50 V 24 európskych krajinách zomrelo od začiatku marca približne o 159.000 ľudí viac, než je bežné pre toto obdobie v minulých rokoch. Vo štvrtok to vyhlásil šéf sekcie WHO pre Európu Hans Kluge. "Tieto úmrtia sú navyše nad to, čo by bolo bežne pre toto obdobie roka očakávané," povedal Kluge. Uviedol, že v Európe bolo dosiaľ zaznamenaných viac ako 175.000 obetí nového druhu koronavírusu a vyše dva milióny nakazených.

16:45 Prevádzkovatelia letných terás v Košiciach nebudú musieť v tomto roku platiť poplatok za užívanie verejného priestranstva. Ročný príjem mesta z poplatkov za letné terasy predstavuje približne 250-tisíc eur. Zmenu všeobecné záväzného nariadenia schválili poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

16:42 Letné detské tábory by sa mohli tento rok konať, avšak v obmedzenom režime. Úrad verejného zdravotníctva aktuálne pripravuje materiál, kde by mali byť definované podmienky aj pre organizovanie letných táborov.

16:40 Pozrite si vyhlásenie premiéra Igora Matoviča po rokovaní ústredného krízového štábu. Predseda vlády sa vyjadril k štátnym karanténam aj k núdzovému stavu.

16:30 EK predstavila očakávaný návrh pomoci krajinám zasiahnutým koronakrízou. Na pomoc im vyčlenila 750 miliárd eur. Viac ako tretina zo sumy poputuje do Španielska a Talianska, Slovensko by malo dostať osem miliárd. O tejto téme sme sa rozprávali s kvestorkou Európskeho parlamentu Monikou Beňovou a s europoslankyňou Miriam Lexmann

16:28 Záujemcovia o príspevky na udržanie pracovných miest za apríl môžu zasielať vyplnené výkazy alebo žiadosti spolu s výkazmi už len do 31. mája tohto roka do polnoci. Po tomto termíne už nebude možné požiadať o pomoc za apríl. Od pondelka 1. júna začnú úrady práce prijímať výkazy alebo aj žiadosti záujemcov o pomoc za máj.

16:20 "Prekvapilo ma, že časť ľudí sa dobrovoľne pýta do štátnej karantény," uviedol premiér Igor Matovič po rokovaní krízového štábu. Podľa jeho slov sa predpokladalo, že ľudia budú preferovať karanténu doma, ale časť z nich zrejme nechce nakaziť svojich blízkych.

16:04 Telefonické linky regionálnych úradov verejného zdravotníctva budú od dnes, štvrtka 28. mája, fungovať v pracovných dňoch od 8:00 do 15:00. Dôvodom zmeny je podľa ÚVZ vyťaženosť telefonických liniek, ktorá v pracovných dňoch po 15:00 klesá.

16:01 Všetky súdy na Slovensku budú od 1. júna fungovať v režime ako pred koronakrízou. Na sociálnej sieti o tom informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Znamená to aj opätovné štandardné otvorenie podateľní, informačných centier na súdoch, poskytovanie všetkých ostatných služieb či sprístupnenie pojednávaní pre verejnosť.

15:50 Európske krajiny by sa mali vyvarovať znižovaniu rozpočtu na zdravotníctvo, aj keď po pandémii smerujú do ekonomickej recesie. Vo štvrtok na to upozornil šéf WHO pre Európu Hans Kluge. "Vo WHO sme znepokojení tým, že krajiny budú reagovať na túto krízu rovnakým spôsobom, ako reagovali na recesiu pred desiatimi rokmi," uviedol Kluge.

15:34 Ústredný krízový štáb zasadá vo štvrtok popoludní. Aké sú hlavné témy jeho rokovania? To nám povedala kolegyňa Lenka Ježová.

15:21 Škótsko od piatka spustí prvú fázu uvoľňovania opatrení zavedených v boji proti pandémii nového koronavírusu, informovala stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenie škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej. Premiérka takisto oznámila spustenie plánu testovania a ochrany. Je to opatrenie v oblasti verejného zdravia, ktoré má za cieľ zabrániť prenosu nákazy COVID-19 v rámci komunity.

15:07 Čiastočné znovuotvorenie dánskych škôl v polovici apríla neviedlo k nárastu prípadov nákazy medzi študentmi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dánskeho epidemiológa Petera Andersena. Problémy vraj nezaznamenalo ani Fínsko, kde sa žiaci do škôl vrátili 14. mája.

14:30 V 24 európskych krajinách zomrelo od začiatku marca o 159.000 ľudí viac, ako sa pre toto obdobie očakávalo. Na videobrífingu Svetovej zdravotníckej organizácie to uviedol šéf európskej pobočky WHO Hans Kluge, ktorý týchto mŕtvych označil za následok pandémie ochorenia Covid-19.

"Tieto úmrtia prevyšujú to, čo by sa bežne bolo pre toto obdobie roka očakávalo," povedal Kluge. Uviedol tiež, že 94 % mŕtvych s ochorením Covid-19 bolo starších ako 60 rokov. Z počtu ľudí, ktorí zomreli na komplikácie súvisiace s infekciou, tvorili 59 % muži.

14:20 Anglicko vo štvrtok uviedlo do prevádzky systém inteligentnej karantény. Ide o ďalšie z opatrení v boji proti chorobe COVID-19 spôsobovanej novým koronavírusom. Podľa ministra zdravotníctva Matta Hancocka je "občianskou povinnosťou každého prispôsobiť sa novým pravidlám, vďaka ktorým bude možné sledovať ľudí ohrozených touto chorobou".

13:56 Aplikácia eKaranténa mala byť riešením, aby sa navrátilci mohli vyhnúť povinnosti ísť do štátneho karanténneho zariadenia. Po problémoch s jej zavádzaním prišiel ďalší. Formulár, ktorý žiadateľ musel vyplniť pred stiahnutím aplikácie totiž obsahoval aj otázky, ktoré vstupovali do práva na ochranu súkromia. Viac povedala právnička Lucia Semančínová.

13:54 Od pondelka sa obnovia vlaky zadarmo pre všetkých žiakov a študentov. Minister dopravy Andrej Doležal podpísal rozhodnutie, ktorým sa od 1. júna obnoví bezplatná železničná doprava pre všetkých žiakov a študentov. „V pondelok sa vrátia žiaci do škôl, preto opäť spúšťame aj vlaky zadarmo, tak ako sme sľúbili. Verím, že sa bude epidemiologická situácia už len zlepšovať a postupne budeme môcť obnoviť aj medzinárodnú dopravu,“ povedal Doležal.

13:43 Ministerstvo hospodárstva pripravuje balíček riešení, ako pomôcť slovenskej ekonomike a zabrániť masívnemu prepúšťaniu. Tieto riešenia majú mať pritom minimálny dopad na štátny rozpočet. Ako vo štvrtok informovala strana Sloboda a Solidarita, najvyššou prioritou je aktuálne pomôcť s naštartovaním ekonomiky.

13:40 Pozrite si tlačovú besedu podpredsedu NR SR Petra Pellegriniho, poslancov Petra Žigu, Richarda Rašiho a Matúša Šutaja Eštoka. Hovorili o ekonomickej situácii na Slovensku. Podľa Pellegriniho hrozí našej krajine pandémia nezamestnanosti. Podpredseda sa vyjadril aj k vnútrostraníckej situácii v Smere-SD.

13:29 Závery dvoch štúdií zverejnených v stredu naznačujú, že počet asymptomatických pacientov s ochorením Covid-19 je pravdepodobne vyšší, než sa predpokladalo. Uviedla to televízia NBC News. Štúdia publikovaná v časopise JAMA, odbornom periodiku Združenia amerických lekárov, uvádza, že 42 percent zo skupiny infikovaných ľudí v čínskom Wu-chane nemalo žiadne príznaky.

13:06 Je ideálny čas na vyšetrenia pacientov, uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Dá sa podľa neho povedať, že koronavírus je na Slovensku potlačený. Povzbudil preto pacientov, aby sa nebáli a absolvovali vyšetrenia. Ministerstvo zdravotníctva podnikne všetky kroky pre to, aby sme čo najlepšie zvládli súčasnú situáciu a aby pacienti dostali zdravotnú starostlivosť, na ktorú majú nárok. "Zdravotnú starostlivosť je možné v súčasnosti poskytovať takmer v plnom štandarde," dodal.

12:56 Slovenské energetické strojárne Tlmače, ktoré zamestnávajú vyše 500 ľudí, ohlásili hromadné prepúšťanie.

12:53 Vláda v Tanzánii už vyše mesiaca neaktualizovala počet infikovaných a mŕtvych v súvislosti s koronavírusom. Zatiaľ naposledy uviedla, že bolo nakazených do 500 osôb a 21 pacientov zomrelo. Opoziční lídri však tvrdia, že len v meste Dar es Salaam zomrelo viac ako 400 ľudí. Novinárom v stredu povedali, že reálne je nakazených 16-tisíc až 20-tisíc osôb.

12:23 Japonská automobilka Nissan Motor oznámila za skončený obchodný rok 2019/2020 čistú stratu vyše 670 miliárd jenov a prevádzkovú stratu viac než 40 miliárd jenov. V obidvoch prípadoch to predstavuje prvú stratu za vyše desaťročie. V reakcii na tieto výsledky, ktoré ovplyvnila pandémia, firma oznámila výraznú redukciu výroby a zatváranie závodov vrátane závodu v Barcelone.

nissan-barcelona_0a140371-9215-9f2b.jpg

12:00 Od piatka by sa mohlo s určitými obmedzeniami obnoviť vykonávanie letov v rámci obchodnej leteckej dopravy. Ministerstvo dopravy pripravilo návrh s týmto cieľom. Konečné rozhodnutie však určí až ústredný krízový štáb.

11:57 V Rusku za uplynulých 24 hodín pribudlo ďalších 174 úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19. V krajine tak evidujú už viac ako 4000 obetí nového koronavírusu. Zároveň sa tým vyrovnal rekordný denný nárast počtu úmrtí z 26. mája. Novému koronavírusu doteraz v Rusku podľahlo 4142 ľudí.

11:47 Sociálna poisťovňa zverejnila formulár čestného vyhlásenia, ktorým zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby môžu žiadať o odklad splatnosti poistného za máj 2020. Lehota splatnosti sa im predĺži do 31. decembra 2020.

11:38 Poľsko vo štvrtok zaznamenalo 129 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa celkový počet prípadov v krajine zvýšil na 22.600. Až 69 z nových prípadov nákazy zaznamenali v poľskej časti Sliezska v južnej časti krajiny. V tejto baníckej oblasti doteraz zaznamenali najvyšší počet prípadov ochorenia Covid-19.

11:21 Bratislavský Ružinov v týchto dňoch testuje na ochorenie Covid-19 okolo 800 pedagogických a nepedagogických zamestnancov svojich škôl a škôlok, ktorí by mali v pondelok nastúpiť do práce. Testy na protilátky v krvi u prvých 515 testovaných preukázali, že 30 z nich sa s novým koronavírusom už stretlo, 17 z nich sa musí ešte podrobiť PCR testom, aby sa vylúčilo, že už nie sú infikovaní.

11:09 Od štvrtka od 12.00 h budú platiť výnimky z povinného nosenia rúšok. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. Výnimky sa týkajú nevesty a ženícha pri svadbe, ďalej sa dotknú žiakov pri konaní prijímacích skúšok a ďalších skúšok. Rúška tiež nebudú musieť mať poslucháči pri konaní štátnych jazykových skúšok.

11:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 11. hodine.

10:57 Maďarská vláda povolila v rámci uvoľňovania opatrení proti šíreniu koronavírusu účasť fanúšikov na športových podujatiach. Týka sa to však iba vonkajších a čiastočne zastrešených športovísk a za dodržania príslušných hygienických podmienok.

10:41 Nemecká ekonomika klesne v tomto roku v dôsledku pandémie nového koronavírusu pravdepodobne o 6,6 %. V nasledujúcom roku by sa však mala vrátiť k rastu, ktorý by mohol prekonať 10 %. Uviedol to v najnovšom odhade nemecký ekonomický inštitút Ifo.

10:20 Mesto Bratislava odpustí gastronomickým prevádzkam a kaviarňam  celú výšku dane za letné terasy na pozemkoch hlavného mesta. Chce tak pomôcť podnikateľom, ktorí utrpeli výrazné straty. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo, nariadenie nadobudne účinnosť od 15. júna. Magistrát počíta s výpadkom príjmu z tejto dane na úrovni zhruba 200.000 eur.

10:18 Väčšina obyvateľov Európskej únie vidí pozitívne svoju vlastnú budúcnosť, avšak menej optimizmu pociťuje, pokiaľ ide o budúcnosť svojich domovských krajín. Vyplýva to zo štúdie nemeckej Bertelsmannovej nadácie, ktorá bola zverejnená vo štvrtok. Autori štúdie zistili, že v každej krajine EÚ platí takzvaný "paradox optimizmu". Znamená to, že ľudia síce vidia v dobrom svetle vlastnú budúcnosť, ale budúcnosť svojej krajiny pozitívne nevnímajú.

10:08 Díleri drog sa počas pandémie presunuli z ulíc na tzv. temný web (darknet). S odvolaním sa na štúdiu spoločnosti Sixgill, ktorá sa venuje kybernetickej bezpečnosti, o tom informoval britský denník The Independent. Ponuka nelegálnych drog na darknete, časti internetu mimo dosahu vyhľadávačov, ktorá sa využíva najmä na páchanie trestnej činnosti, stúpla za posledné mesiace podľa Sixgill až o 495 percent.

10:05 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:00 Južná Kórea od piatku na dva týždne opäť sprísni niektoré opatrenia v oblasti sociálnych kontaktov po tom, ako sa v krajine objavilo viacero ohnísk nákazy SARS-CoV-2.

9:50 Britské nízkonákladové aerolínie easyJet plánujú zrušiť približne 4500 pracovných miest, čo predstavuje zhruba 30 % pracovnej sily. Zároveň chcú zredukovať svoju flotilu lietadiel, keďže očakávajú, že trh sa po kolapse leteckej dopravy v dôsledku pandémie nového koronavírusu zmenší.

9:41 Z piatich nových prípadov nákazy sú dva z karantény, tri lokalizovali mimo karanténu. Dva nové prípady má okres Považská Bystrica a po jednom majú okresy Čadca, Pezinok a Veľký Krtíš. Úroveň 7-dňového kĺzavého mediánu je stále 1.

9:37 Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19 klesol na šesť. Nikto nie je na JIS a naďalej nikto na pľúcnej ventilácii.

9:34 Za uplynulý deň pribudlo päť nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 332.

9:30 Na Slovensku pribudlo päť nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 520 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 352 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:24 "Prázdnejšie cesty si cez pandémiu koronavírusu paradoxne vyžiadali viac obetí," informujú dopravní policajti, ktorí sa opäť vracajú na cesty. Viac sa dozviete z videa, ktoré uverejnili na svojom Facebooku.

9:12 Juhokórejská centrálna banka znížila hlavnú úrokovú sadzbu na historické minimum a varovala, že dôsledky pandémie nového koronavírusu budú pre štvrtú najväčšiu ázijskú ekonomiku horšie než finančná kríza z roku 2008.

9:00 Slávnostný ceremoniál k uvedeniu do basketbalovej Siene slávy odložili na budúci rok. Pôvodne bol naplánovaný na 29. august, no pre pandémiu koronavírusu sa neuskutoční. Tento rok sa medzi smotánku dostali bývalé hviezdy NBA Tim Duncan, Kevin Garnett a Kobe Bryant, ktorý vo februári tragicky zahynul pri nehode vrtuľníka.

"Tento rok to určite nebude, musíme zvážiť všetky možnosti, zatiaľ to vyzerá na prvý štvrťrok 2021. V najbližších týždňoch pozisťujeme aj miesto a presný termín," agentúra AP citovala predsedu Siene slávy Jerryho Colangela.

8:55 Pri dodržaní predpísaných hygienických opatrení by už stavebné úrady mohli konať vo väčšine prípadov podobne, ako pred spustením mimoriadnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Po dobehnutí sklzu by mohli stavebné úrady dodržať aj pôvodné zákonné lehoty. Uviedol to výkonný riaditeľ Inštitútu urbánneho rozvoja Juraj Suchánek.

8:40 Do lavíc základných škôl v Trenčíne sa chce v pondelok 1. júna v rámci reštartu školského roka vrátiť 2029 žiakov 1. až 5. ročníka, čo je viac ako 80 percent školákov v tejto vekovej kategórii. Do trenčianskych materských škôl chcú rodičia umiestniť 926 detí.

8:03 V Univerzitnej nemocnici Martin zostáva naďalej vyčlenených 68 lôžok na zabezpečenie ústavnej zdravotnej starostlivosti v prípade zvýšeného počtu pacientov s ochorením COVID-19. "UNM zadefinoval zriaďovateľ, Ministerstvo zdravotníctva, ako subjekt hospodárskej mobilizácie, z čoho nám plynie povinnosť mať vyčlenené lôžka," vysvetlila hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová.

Doplnila, že v piatom pavilóne nemocnice zostáva takzvaná červená zóna. "Tomu je prispôsobený aj manažment pacientov, vyžadujúcich liečbu v našom zdravotníckom zariadení," dodala hovorkyňa UNM.

7:33 Veľká Británia spúšťa nový systém masívneho testovanie ľudí na koronavírus. Včera hlásila najvyšší denný počet mŕtvych za uplynulý týždeň. Celkovo tam na ochorenie COVID-19 zomrelo už viac ako 37 tisíc ľudí.

7:10 V Južnej Kórei pribudlo vo štvrtok za uplynulých 24 hodín 72 prípadov nákazy novým koronavírusom. Úrady nehlásia žiadne nové úmrtie, uviedla vo štvrtok agentúra Jonhap s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

7:00 Koronavírusová pandémia a jej ekonomické dôsledky môžu do konca roku 2020 do chudoby uvrhnúť až 86 miliónov detí. Uvádza sa v spoločnej štúdii Detského fondu OSN (UNICEF) a neziskovej organizácie Save the Children (Zachráňme deti).

6:40 Británia zatvorila v stredu svoje veľvyslanectvo v Severnej Kórei a evakuovala celý diplomatický personál, uviedol to vo štvrtok britský veľvyslanec v KĽDR Colin Crooks.

6:25 Pre tých, ktorí včera využili možnosť ísť do Česka či Maďarska a pobudnúť v týchto krajinách 48 hodín sa lehota na návrat pomaly končí. Krajinu opustili tisícky Slovákov. Pri ich návrate sa na hraničných priechodoch môžu tvoriť kolóny.

6:20 Švajčiarsko v stredu oznámilo, že 6. júna zruší väčšinu svojich zvyšných obmedzení zavedených s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu. Obnovia sa všetky voľnočasové aktivity a podujatia v oblasti zábavy, pod podmienkou, že sa budú uplatňovať príslušné preventívne opatrenia.

6:15 Od dnes by mal byť otvorený aj hraničný priechod Záhorská Ves - Angern. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

6:10 Brazília zaznamenala ďalších 1086 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet obetí v krajine prekročil hranicu 25.000. Celkový počet obetí dosiahol 25.598. Krajina eviduje celkom 411.821 potvrdených prípadov nákazy.

6:05 Počet obetí koronavírusovej pandémie v Spojených štátoch v stredu prekročil 100.000. Celkový počet obetí v Spojených štátoch dosiahol 100.047. Prvú obeť USA potvrdili pred tromi mesiacmi. Odvtedy sa vírus rozšíril do celej krajiny. Nakazilo sa ním takmer 1,7 milióna ľudí. Experti sa domnievajú, že celkový počet nakazených aj mŕtvych je vyšší.

6:02 Európska komisia chce v rámci pokrízovej obnovy ekonomík poskytnúť členským krajinám závratnú sumu - až 750 miliárd eur. Ako uviedol štátny tajomník MZV Tomáš Valášek, Slovensko získa navyše zhruba osem miliárd eur. Ide o historicky bezprecedentný krok, hovorí minister zahraničia Ivan Korčok.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok