Z KĽDR odišli britskí diplomati. Ambasádu museli evakuovať

TA3 TASR
28.5.2020 06:40

Británia zatvorila v stredu svoje veľvyslanectvo v Severnej Kórei a evakuovala celý diplomatický personál, uviedol to vo štvrtok britský veľvyslanec v KĽDR Colin Crooks.

Z KĽDR odišli britskí diplomati. Ambasádu museli evakuovať

Dôvodom je podľa Crooksa uzavretie severokórejských hraníc v dôsledku pandémie koronavírusu. "Obmedzenia vstupu do krajiny znemožňujú rotáciu personálu a chod veľvyslanectva," napísal Crooks na Twitteri. "Britské veľvyslanectvo (v Severnej Kórei) sa dočasne zavrelo 27. júna 2020. Celý diplomatický personál nateraz opustil KĽDR," dodal.

Británia chce zachovať diplomatické styky s KĽDR a "bude sa snažiť o obnovu svojho pôsobenia v Pchjongjangu hneď, ako to bude možné," uviedlo britské ministerstvo zahraničných vecí.

Severná Kórea po vypuknutí koronavírusovej pandémie v Číne zaviedla prísne obmedzenia pre všetkých cudzincov v krajine. Miestne úrady im nedovoľovali ani opustiť krajinu. V marci KĽDR tieto opatrenia zmiernila a cudzinci už môžu z krajiny odísť. Severná Kórea uvádza, že dosiaľ nezaznamenala ani jediný prípad nákazy. Analytici sa však domnievajú, že je to nepravdepodobné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok