Píše sa história. Do vesmíru vyletela súkromná loď aj s posádkou

TA3 TASR ČTK SITA
30.5.2020 19:54

Míľnik, ktorý zmení dobývanie vesmíru. Raketa so súkromnou loďou a ľudskou posádkou po úspešnom štarte prvý raz v histórii zamierila do vesmíru, k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Let americkej spoločnosti SpaceX zároveň po rokoch ukončuje závislosť USA na ruských raketách.

Vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX s ľudskou posádkou v sobotu úspešne odštartovala z Mysu Canaveral na americkej Floride. Ide o prvý kozmický let s ľudskou posádkou so štartom z územia Spojených štátov za takmer desaťročie. Od roku 2011 sa NASA pri doprave svojich astronautov na ISS spoliehala na ruské rakety.

Historický štart z Mysu Canaveral sledoval aj prezident USA Donald Trump, ktorý v reakcii na úspešný štart podľa agentúry AP uviedol: "Je to neuveriteľné".

Misia Demo-2 je pre NASA aj SpaceX obzvlášť dôležitá. Pre spoločnosť Elona Muska je to prvá vesmírna misia s ľudskou posádkou, NASA zase vysiela svojich astronautov do vesmíru po prvý raz od roku 2011 z americkej pôdy. Zároveň je to vôbec prvý komerčný let, ktorý privezie ľudí na ISS. Na let vybrali skúsených astronautov Boba Behnkena a Douga Hurleya, ktorých má na ISS vynesť kapsula Crew Dragon. Tá je, rovnako ako nosná raketa Falcon 9, z dielne SpaceX.

Živý prenos príprav a samotného štartu na YouTube NASA

Let naplánovali z rampy 39A Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, odkiaľ v roku 1969 odštartoval let Apollo 11, ktorého posádka ako prvá pristála na Mesiaci.

Ak pôjde všetko podľa plánu, Crew Dragon na orbitálnom komplexe pristane o 19 hodín neskôr, v nedeľu o 16.29 h SELČ. Hurley a Behnken sa na vesmírnej stanici pridajú k trojici astronautov, ktorí tam prileteli v apríli - Anatolijovi Ivanišinovi a Ivanovi Vagnerovi z ruskej agentúry Roskosmos a Chrisovi Cassidymu z NASA. Astronauti sa budú podieľať na výskume, plniť ďalšie pokyny a vykonávať aj testy na Crew Dragon. Kapsula môže zostať na orbite 110 dní, no dĺžka misie zatiaľ nie je určená.

Po skončení misie sa kapsula s astronautmi na palube autonómne odpojí od ISS a vráti sa na Zem. Pristáť by mala podľa plánov v Atlantickom oceáne pri pobreží Floridy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok