Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilná aplikácia zistí príznaky anémie pomocou snímania viečka

Mobilná aplikácia zistí príznaky anémie pomocou snímania viečka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vedcov vyvinul aplikáciu, ktorá by mohla oveľa jednoduchšie diagnostikovať krvné poruchy pomocou smartfónu. Mobilné vyhodnocovanie hladiny hemoglobínu by sa mohlo použiť ako marker pre stavy, ako je anémia alebo poškodenie obličiek. Vedci dúfajú, že ich neinvazívna metóda by mohla pomáhať najmä v rozvojových krajinách.

Výskumný tím z univerzity Purdue prišiel s technológiou založenou na novo vyvinutom algoritme, ktorý umožňuje ukladať fotografie zo smartfónov v nízkom rozlíšení a transformovať ich na digitálne spektrálne signály s vysokým rozlíšením. Samostatný algoritmus potom tieto signály analyzuje, aby vyhodnotil hladinu hemoglobínu.

Tím prispôsobil softvér tak, aby mohol fungovať ako jednoduchá aplikácia pre smartfón, bez nutnosti použitia ďalšieho dodatočného hardvéru. Fotoaparát v smartfóne sa dá tak jednoducho použiť pre zosnímanie vnútornej strany očného viečka pacienta. Po následnom spracovaní údajov potom lekár posudzuje snímok, aby zistil sčervenanie u pacientov s anémiou.

Podľa vedcov táto technológia síce nenahradí tradičný krvný test, no okamžite poskytne údaje o hladine hemoglobínu a je neinvazívna. Tím pritom testoval softvér spolu s krvnými testami a zistil, že vykonáva diagnostiku na porovnateľnej úrovni. Zatiaľ čo softvér si v súčasnosti vyžaduje na prevádzku samostatný počítač, vedci očakávajú, že by sa mohol dať bez problémov začleniť do mobilnej aplikácie.

Toto prenosné riešenie by mohlo byť veľmi cennou pomôckou pre lekárov najmä v rozvojových krajinách, a to nielen pre zistením anémie, ale aj iných ochorení, ktoré sú spojené s hladinou hemoglobínu v krvi.

Vedci vytvorili softvér, ktorý dokáže diagnostikovať krvné poruchy pomocou fotoaparátu v smartfóne.