Slovensko podporí výskum koronavírusu, vláda vyčlenila milióny

TA3 SITA
27.5.2020 12:00

Na podporu výskumu či vývoja súvisiacich s ochorením Covid-19 vyčlení Slovensko osem miliónov eur. Vyplýva to z návrhu programu Agentúry na podporu výskumu a vývoja na zvládnutie pandémie koronavírusu a jej dopadov, ktorý schválil vládny kabinet.

Slovensko podporí výskum koronavírusu, vláda vyčlenila milióny
SITA/AP

Projekty by mali trvať maximálne 18 mesiacov a ich podpora je naplánovaná na roky 2020 a 2021. Na každý rok sa vyčlenia štyri milióny eur, pričom jeden projekt môže získať 400-tisíc eur. Materiál prešiel skráteným medzirezortným pripomienkovým konaním od 30. apríla do 7. mája. „Na základe verejnej výzvy agentúry a po schválení vybraných projektov bude žiadateľom poskytovaná účelová finančná podpora,“ uvádza sa v návrhu, ktorý predložil minister školstva Branislav Gröhling. Prostriedky na organizáciu programu budú zabezpečené v limitoch rozpočtu APVV na roky 2020 a 2021.

Predložený materiál približuje, že základným cieľom programu bude podpora výskumu a vývoja súvisiacich s ochorením Covid-19. Môže sem patriť výskum a vývoj liekov, vakcín, ich medziproduktov a liečby ochorenia. Taktiež účinných farmaceutických zložiek a surovín, zdravotníckych pomôcok či nemocničného a zdravotníckeho vybavenia, kam sa radia aj pľúcne ventilátory a ochranné odevy a vybavenia. Patria sem tiež diagnostické nástroje, dezinfekčné prostriedky, ich medziprodukty a chemické suroviny potrebné na ich výrobu či nástroje na zber a spracovanie údajov.

APVV bude pri výstupoch a prínosoch sledovať z merateľných ukazovateľov napríklad nové diagnostické a terapeutické postupy, medzinárodnú spoluprácu či nárast počtu nových a inovovaných technológií a zariadení. Taktiež bude sledovať publikačnú činnosť či citácie, zvýšenie počtu inovácií procesov a služieb aj nárast počtu vytvorených biologických materiálov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok