Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plávajúca elektráreň vyrobí energiu z vetra, slnka a z morských vĺn

Plávajúca elektráreň vyrobí energiu z vetra, slnka a z morských vĺn
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemeckí vývojári zo spoločnosti Sinn Power navrhli hybridnú platformu pre výrobu elektrickej energie na mori, ktorá kombinuje veterné turbíny, solárne panely a zariadenia na zber energie z vĺn. Platforma by mohla slúžiť na výrobu elektrickej energie mimo elektrickej siete pre ľudí, ktorí žijú v blízkosti pobrežia.

Projekt je koncipovaný ako modulárny systém, ktorý je možné nastaviť na akúkoľvek jednu alebo na všetky tieto funkcie naraz, v závislosti od toho, kde sa platforma používa a aké sú potreby na získanie elektrickej energie. Platforma je navrhnutá tak, aby zvládala vlny až do výšky 6 metrov, pričom dokáže získavať energiu z vĺn, ktoré dosahujú výšku do 2 metrov bez toho, aby sa samotná platforma pohybovala. Je to možné vďaka sérii plavákov, ktoré sa pohybujú 3 metre hore a dole v reakcii na aktivitu morských vĺn.

Modulárna plávajúca platforma pre výrobu elektrickej energie na mori.

Každá z jednotiek pritom môže v ideálnych podmienkach generovať až 24 kW, pričom v každom rohu plávajúcej platformy, ktorá má rozmery 12 x 12 metrov, sa nachádza jedna jednotka. Okrem toho sa na každý spojovací bod platformy dajú umiestniť veterné turbíny s výkonom 6 kWp a celá vrchná časť môže byť ešte pokrytá solárnymi panelmi. Tie by mohli prispieť k celkovému výkonu až 20 kW. Platformy sa dajú spájať, čím sa môže škálovať veľkosť tejto modulárnej plávajúcej elektrárne.

Spoločnosť Sinn Power svoj systém prezentuje ako možnosť na získanie obnoviteľnej energie najmä pre ostrovné letoviská. Platforma je pritom vyrobená z materiálov, ktoré sú odolné voči slanej vode. Nemeckí vývojári už nainštalovali funkčné prototypy podobných systémov pre odber energie z vĺn, hoci sú pripevnené k betónovým stenám a neplavia sa. V súčasnosti hľadá spoločnosť partnera pre výrobu fotovoltických článkov, ktoré by mohli byť inštalované na chystanom prototype plávajúcej platformy v Grécku.

Funkčný prototyp systému pre odber energie z vĺn.