Pribudli nakazení. Na eKaranténu sa pripravte vopred, žiadajú ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
27.5.2020 09:31

Na Slovensku už tretí deň po sebe nezaznamenali žiadny prípad nákazy mimo karantény. Menia sa podmienky cestovania aj pravidlá pre prevádzky. Do platnosti totiž vstúpilo ďalšie uvoľnenie opatrení, ktoré v pondelok schválilo konzílium odborníkov. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli nakazení. Na eKaranténu sa pripravte vopred, žiadajú ľudí
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:20 Pandémia nového koronavírusu usmrtila od konca minulého roka 352.494 ľudí po celom svete. Informovala o tom v stredu večer tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov platných o 21.00 h SELČ.

21:13 Od štvrtka má začať platiť mobilná aplikácia pre zahraničných turistov, ktorí chcú cestovať autom do Chorvátska. Ak sa cez ňu zaregistrujú ešte pred cestou, môžu sa vyhnúť kolónam na hraničných priechodoch. Od piatku budú môcť do Chorvátska vycestovať občania piatich krajín, vrátane Slovenska.

20:27 Dánski výskumníci vyvinuli robot schopný robiť skríningové testy na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom. V stredu o tom informovala Univerzita južného Dánska.

Robot s použitím odnímateľnej ruky vyrobenej v 3D tlačiarni, ktorá sa automaticky vymení po každom pacientovi, odoberie výter z hrdla a potom vzorku umiestni do nádoby, vysvetlilo výskumné laboratórium.

20:10 Pozrite si aj Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dńa.

19:56 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Taliansku stúpol v stredu o 117. V predchádzajúci deň bolo úmrtí 78. Denný počet nových prípadov nákazy stúpol na 584 oproti 397 prípadom zaznamenaným v utorok.

Celkový počet úmrtí od 21. februára, keď nákazu v Taliansku prvýkrát zistili, je aktuálne 33.072.

19:29 Španielska ľavicová vláda sa dostala v stredu pod silný tlak, pretože sa objavila správa kritizujúca vládne rozhodnutie povoliť v Madride obrovské zhromaždenie 8. marca na Medzinárodný deň žien, hoci epidémia nového koronavírusu naberala na obrátkach.

19:17 Pozrite si príbeh elektrikára Vladimíra Krupu. Od roku 1991 pracuje v Stredoslovenskej distribučnej. Povedal nám, ako sa zmenila jeho práca od začiatku pandémie.

19:08 Spojené kráľovstvo zaznamenalo za 24 hodín ďalších 412 úmrtí ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 37.460. Na Twitteri to v stredu uviedlo britské ministerstvo zdravotníctva.

19:05 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyjadril poľutovanie nad tým, že sa nevenovala pozornosť jeho výzve na globálne prímerie v rámci boja proti pandémii choroby COVID-19 spôsobovanej novým koronavírusom.

18:29 Poľsko začne v sobotu s ďalším uvoľňovaním obmedzení na verejnosti, ktoré zaviedlo proti šíreniu nového koronavírusu. Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že zrušili limity na počet zákazníkov v obchodoch, reštauráciách a kaderníctvach. Budú sa tiež môcť konať vonkajšie podujatia s účasťou maximálne 150 ľudí, no pod podmienkou, že budú mať rúška a udržiavať vzdialenosť najmenej dva metre. Okrem toho už nebudú platiť aj obmedzenia počtu ľudí na bohoslužbách v kostoloch.

18:20 Štát opäť uvoľnil hygienické opatrenia pre vnútorné prevádzky. Tie sú flexibilnejšie a podnikatelia sa môžu rozhodnúť, ktoré zo stanovených kritérií viac vyhovuje ich podmienkam. Reštaurácie navyše môžu byť otvorené pre uzavretú spoločnosť aj po desiatej hodine večer.

18:05 Americký štát New York zaznamenal najnižší denný nárast mŕtvych v dôsledku ochorenia COVID-19 od vypuknutia pandémie. Guvernér Andrew Cuomo uviedol, že v pondelok zaregistrovali denný nárast o 73 ľudí. "V tejto absurdnej novej realite je to dobrá správa," vyhlásil. Klesol aj počet novoinfikovaných, ktorých bolo 200. Takisto menej ľudí museli hospitalizovať.

17:44 Slovensko nemalo dôvod spúšťať test premorenosti. V stredu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že pokiaľ by na Slovensku bolo komunitné šírenie, vtedy by ho sám chcel zrealizovať. To však v SR nebolo ani nie je.

17:05 Prejazd cez hranice dnes absolvoval aj náš štáb. Nebolo to však bez problémov. Vo Svrčinovci vystavovala polícia tlačivá so zlým dátumom. Problémy to môže spôsobiť pri náhodnej kontrole v Česku.

17:00 Americký štát New York zaznamenal najnižší denný nárast mŕtvych v dôsledku ochorenia Covid-19 od vypuknutia pandémie. Guvernér Andrew Cuomo uviedol, že v pondelok zaregistrovali denný nárast o 73 ľudí. "V tejto absurdnej novej realite je to dobrá správa," vyhlásil. Klesol aj počet novoinfikovaných, ktorých bolo 200. Takisto menej ľudí museli hospitalizovať.

16:54 Potravinárstvo patrí medzi odvetvia, ktoré koronakríza zasiahla najmenej. Obchodníci si pritom uvedomujú dôležitosť dostupnosti potravín a zachovania pracovných miest. Jeden z obchodných reťazcov sa preto rozhodol zamerať práve na rozšírenie svojich prevádzok.

16:50 Pozrite si krátky brífing štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martina Klusa a štátneho tajomníka Ministerstva financií Ľuboša Jančíka. Informovali o hlavných bodoch plánu ekonomickej obnovy EÚ po koronakríze.

16:47 Chorvátsko sa pred letnou sezónou postupne otvára turistom, ktorí chcú stráviť dovolenku v krajine pri Jadranskom mori. "Vstup do krajiny je teda umožnený všetkým majiteľom nehnuteľností a lodí, ktorí pri prekročení hranice potvrdia svoje vlastníctvo príslušnou dokumentáciou. Umožnené sú aj príchody pre ekonomické a iné obchodné záujmy. Prekročenie hranice je tiež možné pre všetkých turistov, ktorí majú platné rezervácie ubytovacích alebo charterových spoločností," uviedol riaditeľ zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia na Slovensku Dubravko Miholić.

16:39 Núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda od 16. marca 2020, by sa mal skončiť v polovici júna, teda najneskôr 90 dní od jeho vyhlásenia. Predĺžiť ho by v zmysle zákona nemalo byť možné. Zhodujú sa na tom Lucia Berdisová z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied a docent ústavného práva Marek Domin z katedry ústavného práva na Univerzite Komenského v Bratislave. Ich názory sa rozchádzajú v tom, či možno núdzový stav následne vyhlásiť nanovo.

16:31 Koronakríza priniesla mnohé zmeny v daniach a odvodoch. Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu a platenie daní posunula na koniec pandémie. Výnimočný stav však nebude trvať večne a je len otázkou času, kedy vláda zruší mimoriadnu situáciu. Ako tento krok ovplyvní platenie daní a odvodov, o tom sme sa rozprávali s Máriou Samekovou zo Slovenskej komory daňových poradcov.

16:20 Chorvátsko nezaznamenalo za posledných 24 hodín žiadne nové prípady nákazy koronavírusom, oznámil v stredu Národný úrad civilnej ochrany. Celkový počet úmrtí zostáva na čísle 101. V krajine zaznamenali celkovo 2244 prípadov nákazy koronavírusom a noví pacienti tam nepribudli už tri dni za sebou.

16:20 Niekdajšie epicentrum nákazy koronavírusu Taliansko si v týchto dňoch užíva uvoľnenie prísnych karanténnych opatrení. Média ale obleteli informácie o tom, že niektorí Taliani nerešpektujú zavedené pravidlá a polícia im musela vo veľkom udeľovať pokuty. Viac sme sa o tejto téme rozprávali s našou spolupracovníčkou v Taliansku Natáliou Srnovou.

16:14 Od polovice marca sú bez práce aj drobní podnikatelia, ktorí doteraz predávali svoje výrobky na tradičných jarmokoch či trhoch. Takéto podujatia sú ale teraz pozastavené. O tejto problematike sa rozprávala redaktorka TA3 Barbora Šišoláková s Miroslavom Bellanom, organizátorom trhov.

16:05 Podľa interných štatistík to vraj až 90 % občanov rieši až na hraničných priechodoch. "Na prechod štátnou hranicou budete okrem registrácie a aktívnej aplikácie eKaranténa potrebovať aj čestné prehlásenie a súhlas s podrobením sa nariadenej izolácii v domácom prostredí za použitia mobilnej aplikácie. Oba si stiahnite na stránke https://korona.gov.sk/ekarantena/," dodalo MV s tým, že tlačivá treba na hranice priniesť vytlačené a podpísané.

16:00 Ministerstvo vnútra žiada občanov, ktorí sa vracajú zo zahraničia a chcú využiť smart karanténu, aby sa na to pripravili už pred cestou k hraničnému priechodu so Slovenskom a nie až priamo na hraniciach. "Samotné stiahnutie aplikácie nie je postačujúce. Musíte prejsť celým procesom registrácie a aktivácie. Celý postup a podrobné informácie nájdete tu: https://korona.gov.sk/ekarantena/," žiada rezort.

13:48 Otvorenie škôl nebude všade také jednoduché. Kým vo väčších mestách sa po dezinfekcii a splnení hygienických opatrení vyučovať začne, v mnohých obciach zostanú škôlky a školy zatvorené. Tvrdia, že na jeden mesiac sa im to neoplatí, lebo majú problém s nedostatkom učiteľov, aj pracovníkov školských jedální.

15:51 Premiér Igor Matovič nevylúčil prípadné zrušenie núdzového stavu ani jeho opätovné vyhlásenie. "Možno si budeme môcť dopriať letnú pauzu, že nebude núdzový stav, a potom na jeseň budeme rýchlo prijímať núdzový stav, lebo budeme musieť brzdiť rozmáhanie sa vírusu," povedal po stredajšom rokovaní vlády. Zdôraznil, že možnosti opätovného vyhlásenia núdzového stavu po uplynutí zákonnej lehoty sú otázkou na právnikov.

15:41 Predseda vlády Igor Matovič sa bude snažiť presvedčiť ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby boli obchody zavreté v nedeľu aj po skončení koronakrízy. Médiám to povedal na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

13:40 Európska komisia chce v rámci pokrízovej obnovy ekonomík poskytnúť členským krajinám závratnú sumu, až 750 miliárd eur. Ako uviedol štátny tajomník MZV Tomáš Valášek, Slovensko získa navyše zhruba osem miliárd eur. Ide o historicky bezprecedentný krok, hovorí minister zahraničia Ivan Korčok.

13:21 Maďarská vláda predložila parlamentu návrh zákona na zrušenie núdzového stavu v krajine. Ten počas pandémie koronavírusu výrazne posilnil právomoci maďarského premiéra Viktora Orbána.

15:28 Vyplácanie štátnej pomoci podnikom, samostatne zárobkovo činným osobám a zamestnancom na udržanie ich pracovných miest sa počas koronakrízy na Slovensku zrýchlilo. Len za apríl tohto roka boli vyplatené prostriedky v objeme 55 miliónov eur, celkovo od začiatku poskytovania štátnej pomoci už bolo vyplatených 228 miliónov eur. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak po rokovaní vlády.

13:15 Poľská vláda rozhodla o ďalšom uvoľnení opatrení. Poliaci už od soboty nebudú musieť vonku nosiť rúška na tvárach a od tohto termínu sa bude rušiť aj obmedzenie počtu zákazníkov v obchodoch či reštauráciách. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki. Od soboty sa v Poľsku zároveň otvoria fitnescentrá, divadlá a kiná, ktoré boli zatvorené dva mesiace. Dodržiavať však budú musieť prísne hygienické opatrenia. Diskotéky a ďalšie kluby zostanú zatvorené.

14:44 Nemocnica Komárno spustila sérologické testovanie na prítomnosť protilátok ochorenia COVID-19 v krvi aj pre samoplatcov. Vyšetrenie na základe prítomnosti protilátok IgM a IgG špecifických pre nový koronavírus ukáže, či sa testovaný v minulosti s vírusom stretol, prípadne je ním aktuálne infikovaný, hoci nemusí mať žiadne príznaky, uviedol riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Na odbery je potrebné sa vopred objednať na recepcii nemocnice na telefónnom čísle 035/7909333, kde si záujemcovia dohodnú termín odberu a zaplatia poplatok za vyšetrenie. „Vyšetrenie poskytujeme aj pre indikovaných pacientov pred operáciou alebo z iných zdravotných dôvodov, vtedy vyšetrenie uhradí zdravotná poisťovňa,“ potvrdil riaditeľ nemocnice.

14:09 V Španielsku sa začal desaťdňový štátny smútok za obete koronavírusu. Pred vyše 14.000 štátnymi budovami viseli od rána zástavy spustené na polžrde. Na presné poludnie si obete nákazy uctili minútou ticha, pričom ceremóniu viedol kráľ Filip VI. Španielsky premiér Pedro Sánchez a niektorí poslanci držali minútu ticha v parlamente. Zdravotníci a ďalší občania na tento čas prerušili svoju prácu.

13:11 Prvýkrát od vyhlásenia karanténnych opatrení sa po niekoľkých mesiacoch v nemocniciach na Novom Zélande nenachádzajú nijakí pacienti s ochorením Covid-19. V stredu o tom informovala spravodajská televízia CNN.

smutok_0a140371-58c6-eca9.jpg

12:50 Francúzski lekári už nesmú pacientov s ochorením Covid-19 liečiť pomocou hydroxychlorochínu. Rozhodla o tom v stredu vláda po tom, ako dva jej poradné orgány a tiež Svetová zdravotnícka organizácia upozornili na štúdie tvrdiace, že tento liek môže byť vážnou hrozbou pre zdravie. Momentálne je vo Francúzku hydroxychlorochín povolené používať len na klinické testy za účelom zistenia jeho účinnosti voči koronavírusu SARS-CoV-2.

12:41 Slovensko má získať možnosť uchádzať sa o pôžičky z nástroja Európskej únie, ktorými by mohlo pokryť výdavky na pomoc trhu práce počas mimoriadnej situácie v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z návrhu zákona o mimoriadnych štátnych zárukách z dielne ministerstva financií, ktorý v stredu schválila vláda.

12:35 Ľudia v evidencii úradov práce budú môcť opäť dlhšie poberať podporu v nezamestnanosti. Vláda schválila nariadenie, ktorým sa opätovne predlžuje podporné obdobie v nezamestnanosti o ďalší mesiac. Návrh nariadenia predložilo na rokovanie kabinetu ministerstvo práce v dôsledku mimoriadneho stavu na Slovensku.

12:28 V Indii potvrdili už viac ako 150-tisíc infikovaných. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že za uplynulých 24 hodín pribudlo 6 387 prípadov. Od vypuknutia pandémie zaregistrovali už 151 767 nakazených a 4 337 mŕtvych. Za ostatný deň pritom zomrelo 170 ľudí. Z vírusu sa vyliečilo 64 426 pacientov.

12:23 Ministerstvo dopravy sa v súvislosti s postupným otváraním hraníc snaží znovu obnoviť aj všetky typy medzinárodnej prepravy osôb. Tá bola v čase pandémie zastavená. Najbližšie k spusteniu je letecká preprava, uviedol šéf rezortu Andrej Doležal.

12:18 Pandémia podrobuje skúškam všetky oblasti hospodárstva. Azda najviac skúšaným je a bude automobilový priemysel. V apríli predaj áut v Európe poklesol o 80 percent. Zmení Covid-19 návyky spotrebiteľov? Budú autá lacnejšie? Pozrite si reláciu Ekonomika+ o vývoji na automobilovom trhu v čase krízy.

12:16 Ministerstvo dopravy v tejto chvíli neplánuje šetriť, naopak investíciami aj nad rámec tohtoročného plánu chce pomôcť rozhýbať slovenskú ekonomiku zasiahnutú koronakrízou. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol šéf rezortu Andrej Doležal.

12:08 Na podporu výskumu či vývoja súvisiacich s ochorením Covid-19 vyčlení Slovensko osem miliónov eur. Vyplýva to z návrhu programu Agentúry na podporu výskumu a vývoja na zvládnutie pandémie koronavírusu a jej dopadov, ktorý schválil vládny kabinet.

11:41 Na slovensko-maďarskom hraničnom priechode Komárno-Komárom sa od rána tvorili kolóny stoviek slovenských, maďarských i českých vozidiel čakajúcich na prekročenie hraníc.

11:35 Bardejovské kúpele fungujú od polovice mája v obmedzenej prevádzke. Od pondelka sú prístupné aj pre samoplatcov. Platia tam však protiepidemiologické opatrenia odporúčané hygienikmi.

11:14 Európska komisia dnes predstaví bezprecedentný plán podpory hospodárstva, spojený s budúcim viacročným rozpočtom únie, ale aj fondom na podporu ekonomík krajín zasiahnutých koronakrízou. Celkovo by mal Brusel vyplatiť členským štátom stovky miliárd eur. Viac sme sa o tejto téme rozprávali so Soňou Mellak z kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

11:05 Ministerstvo dopravy sa v súvislosti s postupným otváraním hraníc snaží znovu obnoviť aj všetky typy medzinárodnej prepravy osôb. Tá bola v čase pandémie zastavená. Najbližšie k spusteniu je letecká preprava, uviedol pred rokovaním vlády šéf rezortu Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

10:47 O otvorení letných kúpalísk má krízový štáb ešte len rozhodovať. Niektoré mestá ale už teraz avizujú, že ich zariadenia zostanú zatvorené celú letnú sezónu. Očakávajú totiž, že opatrenia, ktoré by museli splniť, budú finančne veľmi náročné. Ostatní prevádzkovatelia si chcú ešte počkať na konkrétne podmienky.

10:18 Mexiko v utorok zaznamenalo 501 nových úmrtí v súvislosti s pandémiou. Denný nárast v tejto krajine po prvý raz prekročil 500 obetí. Mexický minister zdravotníctva Jorge Alcocer povedal, že nárast v počte úmrtí zapríčinilo nahromadenie podozrivých prípadov, ktoré sa neskôr potvrdili, uvádza na svojej webovej stránke denník El Universal.

10:05 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:50 Ochoreniu Covid-19 podľahlo celosvetovo už viac než 350.000 ľudí. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú zostavila agentúra AFP s platnosťou k strede 08.00 h SELČ. Dovedna bolo hlásených 350.196 obetí tejto nákazy, ktorá na celom svete infikovala už najmenej 5.589.389 osôb. V Európe bolo zaznamenaných 173.713 obetí nového druhu koronavírusu a 2.057.414 nakazených.

9:44 V Južnej Kórei pribudlo za uplynulých 24 hodín 40 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ide o najvyšší denný prírastok od 8. apríla, keď bolo hlásených 53 nových prípadov. Odvtedy sa denný prírastok väčšinou pohyboval pod hranicou 30 prípadov. Podľa KCDC je až 37 nových prípadov výsledkom lokálneho prenosu vírusu.

9:38 Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19 klesol na sedem. Z toho jeden je na JIS a naďalej nikto na pľúcnej ventilácii.

9:36 Z dvoch nových prípadov je jeden z okresu Tvrdošín a jeden z okresu Sobrance. Oba však zachytili v karanténnych centrách. Úroveň 7-dňového kĺzavého mediánu ostáva 1.

9:33 Za uplynulý deň pribudlo 5 nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 327.

9:30 Na Slovensku pribudli už tretí deň po sebe dva nové prípady ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme 1 515 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu  2 839 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:18 Pozrite si praktický súhrn informácií, ktoré sa týkajú 48-hodinových ciest do ôsmich krajín alebo pendlerov. Zverejnilo ho Ministerstvo vnútra SR na svojom Facebooku.

8:57 Počet obetí ochorenia COVID-19 stúpol v Maďarsku na 505 po tom, čo v uplynulých 24 hodinách zomrelo šesť ľudí s chronickými chorobami. Pribudlo aj 22 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, celkový počet infikovaných tak vzrástol na 3793, informoval krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

8:27 Kúpele Sliač privítajú po uvoľnení protiepidemiologických opatrení, súvisiacich so šírením nového koronavírusu, opäť svojich klientov. Prví sa na liečebné pobyty dostavia 1. júna 2020. Hlavný kúpeľný hotel Palace mal však aj medzitým svojich hostí. V prvej polovici mája sa stal na dva týždne po nariadení vlády SR karanténnym centrom pre 195 repatriantov. „Sme radi, že toto obdobie máme už za sebou a že našťastie trvalo kratšie, než sme pôvodne predpokladali," uviedol riaditeľ kúpeľov a predseda predstavenstva Jozef Udič.

8:21 O aktuálnej situácii na hraniciach informoval aj redaktor Patrik Jager. Pozrite sa, ako to vyzerá na priechode Čunovo - Rajka.

8:14 Pozrite si, ako to aktuálne vyzerá na hraničnom priechode Kúty. Viac nám povedal kolega Rastislav Iliev.

7:27 Novým epicentrom pandémie koronavírusu je podľa Medzinárodnej zdravotníckej organizácie Latinská Amerika. Za posledných 24 hodín v Brazílii zaznamenali viac ako 16 tisíc nových prípadov infikovaných na koronavírus a viac ako 1000 ľudí pandémii podľahlo. Podľa expertov Venezuela skresľuje štatistiky o počte infikovaných.

6:54 Na americkom svetadiele - v Severnej Amerike a Južnej Amerike - zdravotnícke úrady evidujú už viac než 2,4 milióna prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a vyše 143.000 súvisiacich úmrtí, čo z tohto regiónu robí v globálnom meradle nové ohnisko pandémie COVID-19.

6:30 Osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Česku budú môcť prísť na územie SR hraničnými priechodmi z Česka alebo Maďarska, a budú sa tu môcť zdržať najviac 48 hodín. Pri príchode sa nemusia preukazovať negatívnym testom na COVID-19, ani sa ich nebude týkať karanténa.

Osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Maďarsku budú môcť prísť na územie Slovenska hraničnými priechodmi z Česka alebo Maďarska, a budú sa tu môcť zdržať najviac 48 hodín. Pri príchode sa nemusia preukazovať negatívnym testom na COVID-19, ani sa ich nebude týkať karanténa. Dodržanie 48-hodinovej lehoty sú tieto osoby povinné preukázať príslušníkovi Policajného zboru pri hraničnej kontrole.

Čo sa mení od stredy 27. 5.:
Vnútorné prevádzky - 15m2 na zákazníka, alebo dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi, alebo dvojmetrový odstup medzi okrejmi stolov
Verejné stravovanie po 22h - len pre uzavretú spoločnosť, 30 dní po akcii treba viesť zoznam účastníkov pre RÚVZ
V nedeľu navyše otvorené - kiná, divadlá, taxi, autoškoly

6:15 Od stredy od 00.00 h sa pri cestách osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku do Maďarska, Poľska, Česka, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka či Švajčiarska pri návrate na územie Slovenska nebude požadovať negatívny test na ochorenie COVID-19 ani karanténa, pokiaľ pobyt v týchto krajinách nepresiahne 48 hodín. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok