Dlhy štátov rastú, pandémia môže viesť k ďalšej kríze, obáva sa ECB

TA3 TASR
26.5.2020 19:00

Pandémia nového koronavírusu ešte umocnila slabé miesta finančného sektora eurozóny a zvýšila tak riziko ďalších kríz. Uviedla to v utorok v najnovšej správe o finančnej stabilite Európska centrálna banka, ktorá poukázala na rastúci dlh štátov a zvyšujúce sa problémy bánk.

Dôsledky bude eurozóna cítiť dlho

Vlády eurozóny, ktorej ekonomika môže tento rok zaznamenať pokles až o desatinu, urobili určité kroky na limitovanie škôd, ECB však upozorňuje, že dôsledky pandémie bude eurozóna cítiť omnoho dlhšie. Niektoré krajiny budú mať problémy splácať svoje dlhy, čo zvyšuje riziko ich odchodu z eurozóny. K rizikám patria aj vysoko zadlžené firmy, ktoré nebudú schopné vyriešiť svoju situáciu, ako aj mimoriadne nízka ziskovosť bánk.

"Napriek tomu, že počty nakazených novým koronavírusom v jednotlivých krajinách klesajú, pandémia ešte umocnila doterajšie citlivé miesta pre finančnú stabilitu eurozóny," uviedla ECB, ktorú citovala agentúra Reuters.

Dlh by mohol prekročiť 100 % HDP

Celkový vládny dlh eurozóny by mohol prekročiť 100 % hrubého domáceho produktu. Dostal by sa tak výrazne nad úroveň dlhu z obdobia dlhovej krízy. V Taliansku by sa mohol priblížiť k 160 % HDP, pričom trhy postupne zvyšujú stávky na odchod krajiny z jednotného trhu.

Ak budú opatrenia prijaté na národnej alebo európskej úrovni považované za nedostatočné na zabezpečenie udržateľnosti dlhu, odrazí sa to na výnosoch dlhopisov najzraniteľnejších krajín eurozóny. Ako dodala ECB, takýto vývoj sa následne môže preliať do súkromného sektora a zasiahnuť banky, ktoré už teraz čelia vysokým stratám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok