Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronická náplasť analyzuje pot pre zistenie hladiny vitamínu C

Elektronická náplasť analyzuje pot pre zistenie hladiny vitamínu C
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vitamín C je známy tým, že podporuje imunitný systém a hrá kľúčovú úlohu pri hojení rán. No mohol by dokonca pomôcť pri regenerácii po prekonaní ochorenia COVID-19. Ako sa však dozvedieť, či ho máte v tele dostatok? Prezradiť by to mohol senzor, ktorý analyzuje pot nositeľa.

Prototyp senzorického zariadenia v podobe tenkej a pružnej elektronickej náplasti bol vyvinutý vedcami z Kalifornskej univerzity v San Diegu. Senzor sa dá dočasne nalepiť na pokožku používateľa, pričom obsahuje flexibilné elektródy, ktoré zase obsahujú enzým známy ako askorbát oxidáza. Po aplikácii spôsobí náplasť potenie pokožky a ak je vo vyvolanom pote prítomný nejaký vitamín C, askorbát oxidáza ho prevedie na kyselinu dehydroaskrobovú. Tento proces nielenže spotrebúva kyslík, ale tiež generuje aj elektrický prúd.

Nová senzorická náplasť meria hladinu vitamínu C z potu nositeľa.

Senzor potom meria tento prúd, pričom sa jeho sila mení v súlade s hladinou vitamínu C v pote, ktorá zodpovedá hladine v krvi používateľa. Po pripojení k malej doske s plošnými spojmi môže súčasný prototyp senzora tieto dáta bezdrôtovo prenášať na ich ďalšiu analýzu.

Počas testov dokázala senzorická náplasť v priebehu dvoch hodín presne sledovať meniace sa hladiny vitamínu C. Testovaní boli štyria dobrovoľníci, ktorý konzumovali doplnky s vitamínom C a ovocné šťavy bohaté na vitamín C. Senzor sa ukázal byť tiež účinný pri zisťovaní vitamínu C v slzách a slinách. Táto technológia by sa pravdepodobne mohla dať prispôsobiť aj tak, aby snímala ďalšie zlúčeniny. Podľa vedcov by si tak používateľ mohol sledovať nielen hladinu vitamínu C, ale mohlo by ísť o takzvaná „multivitamínovú náplasť“.

Senzorická náplasť sa pripája k doske s plošnými spojmi pre bezdrôtový prenos získaných dát.