Nové prípady sú z karantény, pandémia je podľa WHO na vzostupe

TA3 TASR SITA ČTK
26.5.2020 09:32

Na Slovensku pribudli opäť dva nové prípady nákazy, oba sú však z karanténnych centier. Od stredy sa uvoľnia ďalšie pravidlá. Do niektorých krajín sa už dostaneme na 48 hodín, premiéri Česka a Slovenska sa dohodli na rovnakých podmienkach pri krátkodobom cestovaní. Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej? Udalosti sme s vami sledovali online.

Nové prípady sú z karantény, pandémia je podľa WHO na vzostupe
SITA/Branislav Bibel

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:50 Už 276 osôb infikovaných novým druhom koronavírusu odhalili českí hygienici v súvislosti s ohniskom nákazy v Bani Darkov v okrese Karviná v Moravskosliezskom kraji. Z toho je 201 zamestnancov vrátane desiatich takzvaných pendlerov, 71 rodinných príslušníkov a štyria ďalší pracovníci iných firiem, informoval v utorok spravodajský server Novinky.cz.

0:15 Od stredy od 00.00 h sa pri cestách osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku do Maďarska, Poľska, Česka, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka či Švajčiarska pri návrate na územie Slovenska nebude požadovať negatívny test na ochorenie COVID-19 ani karanténa, pokiaľ pobyt v týchto krajinách nepresiahne 48 hodín. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

22:32 Ako koronakríza zmenila poskytovanie pôžičiek na Slovensku? Ešte koncom marca banky obmedzili úvery pre živnostníkov, či klientov s príjmom zo zahraničia. Zároveň začali zdražovať hypotéky. Vláda teda umožnila dlžníkom, aby si mohli odložiť splátky úverov. O prestávku pri splácaní už požiadalo viac ako 140 tisíc klientov. Pozrite si reláciu Financie+.

21:53 Nemecko predĺžilo pravidlá spoločenského odstupu, zamerané na zastavenie šírenia nového koronavírusu, do 29. júna. V utorok to oznámila vláda kancelárky Angely Merkelovej.

21:29 So zákazom predaja v nedeľu súhlasí veľká väčšina občanov Slovenska. Otvorené by tak mali ostať len benzínové pumpy a pohotovostné lekárne. Obchodníci ani politici však na túto tému rovnaký názor nemajú. Ako môže zákaz nedeľného predaja postihnúť obchodníkov a občanov? Budú ľudia menej nakupovať? Prídeme o pracovné miesta?

V Téme dňa odpovedali politici Ján Podmanický a Jana Kiššová, ako aj obchodníci Martin Katriak a Martin Krajčovič.

21:07 Rímske Koloseum od 1. júna opäť otvorí svoje brány pre návštevníkov. Zatvorené bolo takmer tri mesiace z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

20:54 Celkový počet úmrtí na nový koronavírus vo Francúzsku stúpol v utorok o 73, alebo o 0,3 percenta, na 28.530. Je to podobná miera denného nárastu ako v predchádzajúci deň - aj napriek tomu, že zdravotnícke úrady po štvordňovom prerušení znovu započítali aj údaje z opatrovateľských domovov.

20:36 Pozrite si aj Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to napodstatnejšie z dnešného dňa.

20:16 Po viac ako dvojmesačnej prestávke sa do práce vrátili aj zamestnanci knižníc. Väčšina z nich, okrem školských, už funguje. Ďalšie sa na otvorenie pripravujú. Návštevníci však nebudú mať k dispozícii všetky služby tak ako pred koronakrízou.

20:05 Španielsko vyhlásilo od stredy desaťdňový štátny smútok za obete koronavírusu, oznámila v utorok vláda.

19:50 Britský premiér Boris Johnson pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na online summit o vývoji vakcíny proti koronavírusu. Informovalo o tom v utorok britské veľvyslanectvo v Moskve. V stanovisku uviedlo, že Johnson oficiálne pozval Putina, aby sa zúčastnil na konferencii Global Vaccine Summit 2020, ktorú bude Británia organizovať 4. júna.

19:47 Čečenský líder Ramzan Kadyrov, ktorého podľa predchádzajúcich informácií minulý týždeň hospitalizovali v Moskve s možnou nákazou novým koronavírusom, sa v utorok znovu objavil na zasadnutí vlády, ale o ochorení sa vôbec nezmienil.

19:36 Šesť z desiatich obyvateľov Európskej únie má pre pandémiu koronavírusu finančné problémy. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si nechal vypracovať Európsky parlament. Brusel medzičasom pracuje na zmiernení ekonomických problémov štátov. V stredu má Európska komisia predstaviť návrh viacročného rozpočtu EÚ aj fond na obnovu ekonomík.

19:15 Británia za 24 hodín zaznamenala ďalších 134 úmrtí ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 37.048. Na pravidelnom brífingu to v utorok vyhlásil britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

19:00 Pandémia nového koronavírusu ešte umocnila slabé miesta finančného sektora eurozóny a zvýšila tak riziko ďalších kríz. Uviedla to v utorok v najnovšej správe o finančnej stabilite Európska centrálna banka, ktorá poukázala na rastúci dlh štátov a zvyšujúce sa problémy bánk.

18:40 Dobrovoľník z Martina Lukáš Ševčík pomáha nezištne druhým už niekoľko rokov. Ani počas pandémie neprestal a podieľa sa na tvorbe rúšok, ich distribúcii či rozvoze obedov. Pozrite si jeho príbeh.

18:05 Svetová zdravotnícka organizácia v utorok oznámila, že prípady holandských pracovníkov, ktorí sa nakazili koronavírusom na norkovej farme, môžu byť vôbec prvé známe prípady prenosu zo zvieraťa na človeka.

17:25 Ruské ministerstvo zdravotníctva v utorok uviedlo, že do piatka minulého týždňa zomrelo v krajine 101 zdravotníckych pracovníkov pre problémy spôsobené novým druhom koronavírusového ochorenia.

17:15 Takmer 60 percent občanov Európskej únie priznáva, že od vypuknutia pandémie nového koronavírusu čelí finančným ťažkostiam. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý si od spoločnosti Kantar objednal Európsky parlament.

16:55 V Británii za uplynulých 24 hodín zomrelo ďalších 134 ľudí s potvrdeným ochorením Covid-19. Je to viac ako v pondelok, keď zaznamenali 121 obetí. V krajine podľa vládnych štatistík podľahlo koronavírusu 37.048.

16:42 Maďarská vláda predloží parlamentu návrh na zrušenie zákona o ochrane proti šíreniu pandémie, ktorý v čase stavu núdze umožňuje vláde premiéra Viktora Orbána prijímať mimoriadne opatrenia. "Návrh zákona o ukončení stavu núdze bude parlamentu predložený ešte dnes," uviedla maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová. "Predpokladáme, že po schválení tohto zákona sa núdzový stav v Maďarsku skončí 20. júna," dodala Vargová.

16:27 Kultúrnym inštitúciám v pôsobnosti žúp pre pandémiu vypadla značná časť príjmov. Ministerku kultúry Natáliu Milanovú o tom informovali predsedovia Združenia samosprávnych krajov – SK8. Ako uviedol hovorca ministerstva kultúry Matúš Bystriansky, s predstaviteľmi SK8 hovorila ministerka o aktuálnej situácii v regionálnej kultúre, o podpore viaczdrojového financovania kultúry v regiónoch a intenzívnejšej spolupráci s krajmi na tvorbe legislatívy.

16:11 Pre Slovákov sa od stredy ešte viac uvoľňujú pravidlá pri ceste do vybraných zahraničných štátov. Na pamäti ale treba mať to, že hoci po návrate z týchto krajín nebude povinné absolvovať karanténu ani priniesť negatívny test, každý z týchto štátov má aj svoje vlastné pravidlá, ktoré je treba dodržiavať. Pripravili sme pre Vás krátky prehľad niektorých z nich.

15:55 Protimonopolný úrad Slovenskej republiky zrušil predbežné opatrenie, ktorým ukladal spoločnosti Chemes Humenné obnoviť dodávky energií pre Nexis Fibers. "Na základe doručených informácií o obnovení dodávok energií a médií pre dotknutú spoločnosť a o uzavretí dohody o podmienkach ďalšieho poskytovania energií a médií, úrad dospel k záveru, že pominul dôvod, pre ktorý nariadil toto predbežné opatrenie," informovala hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

15:45 Už prvého júna sa otvárajú základné školy. Uvažuje sa aj nad kamerami v triedach. Ako to bude v praxi vyzerať? To nám povedala Alena Petáková, predsedníčka Združenia základných škôl Slovenska.

15:42 Maďarsko umožní od stredy Slovákom a ľuďom, ktorí majú na Slovensku pobyt, vstup na svoje územie, a to do 48 hodín, bez potreby preukázať sa testom na Covid-19 a absolvovania karantény. Na sociálnej sieti o tom informoval premiér Matovič. Zdôraznil, že to isté platí aj naopak.

15:30 Po nútenej dovolenke sa do práce pomaly vracajú už aj zamestnanci knižníc. Väčšina z nich už funguje, ďalšie sa na otvorenie pripravujú. Tak, ako napríklad najstaršia a najväčšia vedecká knižnica na Slovensku. Pozrite si rozhovor s generálnou riaditeľkou Univerzitnej knižnice v Bratislave Silviou Stasselovou.

15:19 Osoby pracujúce v sexuálnom priemysle v Nemecku žiadajú vzhľadom na klesajúci počet nových prípadov nákazy znovuotvorenie verejných domov. Organizácia zastrešujúca pracovníkov sexbiznisu sa obrátila v otvorenom liste na 16 členov nemeckého parlamentu, ktorí nedávno navrhli trvalý zákaz poskytovania sexuálnych služieb za peniaze.

14:58 WHO varovala, že svet sa stále nachádza uprostred pandémie koronavírusu. Schladila tak nádeje na rýchle oživovanie globálnej ekonomiky či obnovenie medzinárodnej dopravy. "Práve teraz nie sme v druhej vlne. Sme celosvetovo uprostred prvej," uviedol šéf núdzového programu WHO Mike Ryan. “Sme stále ešte značne vo fáze, v ktorej je ochorenie vlastne na vzostupe," povedal Ryan. Poukázal na Južnú Ameriku, južnú Áziu a ďalšie oblasti, kde počet infikovaných stúpa.

14:52 Britská lieková agentúra schválila použitie experimentálneho lieku remdesivir na liečbu pacientov s ochorením Covid-19. Regulačný úrad pre lieky a zdravotníctvo oznámil, že podporuje využitie antivirotika americkej spoločnosti Gilead Sciences pri liečbe dospelých a tínedžerov s vážnym priebehom ochorenia, ktoré spôsobuje koronavírus. Pacientom ho spoločnosť poskytne zadarmo.

14:40 Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym, hovorili o situácii okolo pandémie. "Situácia na Ukrajine v súvislosti s pandémiou nie je jednoduchá a som hrdá na to, že Slovensko v týchto dňoch podalo Ukrajine pomocnú ruku vrátane poskytnutia ochranných prostriedkov, dezinfekcie či sanitiek. S Ukrajinou rokujeme aj o poskytnutí ventilačných prístrojov či testov na COVID-19," uviedla Čaputová.

14:30 Thajská vláda predĺžila v utorok až do 30. júna platnosť dekrétu o stave núdze. Hovorkyňa vládneho kabinetu zároveň odmietla obvinenia zo strany opozície, že premiér Prajut Čanóčchá, niekdajší líder vojenskej junty, sa prostredníctvom dekrétu snaží vrátiť k neobmedzenej moci.

14:25 Zdravotnícky systém Chile sa blíži k limitu kapacít lôžok intenzívnej starostlivosti. Chile je v poradí treťou krajinou Latinskej Ameriky, ktorú najviac zasiahol koronavírus.

14:20 Pozostatky antického mesta Pompeje blízko talianskeho Neapolu, ktoré predstavuje jednu z najznámejších archeologických lokalít sveta, po viac ako dvoch mesiacoch opäť sprístupnili návštevníkom.

pompej_0a140371-096d-6fd6.jpg

14:00 Počet obetí pandémie koronavírusu prekročil v Británii hranicu 47 000. Po zverejnení nových údajov z britského štatistického úradu ONS, ktorý mapuje situáciu, o tom informovala agentúra Reuters.

13:52 V Taliansku začali testovať ľudí na protilátky, ktoré si organizmus vytvoril po kontakte s koronavírusom. Zdravotníci odoberú krv 150-tisíc ľuďom. Takto chcú zistiť, aká časť populácie sa počas pandémie skutočne nakazila.

12:50 Slováci spotrebujú na obyvateľa 0,6 kilogramu bryndze ročne. Bryndza svojím priaznivým vplyvom na imunitný systém môže podľa agrorezortu zohrávať dôležitú úlohu aj v kontexte pandémie. Ministerstvo pôdohospodárstva preto odporúča zvýšiť konzumáciu tejto potraviny. "Jej konzumáciou môžete ochrániť seba a svojich blízkych," informoval Daniel Hrežík z MPRV SR.

12:29 Samosprávy čaká reštart školského vyučovania. Zvládnuť ho organizačne bude pre mnohé školy komplikované. Aby chránili deti aj učiteľov, musia v týchto dňoch zabezpečiť celý rad opatrení. Podstatou je, aby prišli deti v školách čo najmenej do vzájomného kontaktu.

12:20 Ochorenie Covid-19 bolo importované na Slovensko z 52 krajín, najviac z Rakúska, Spojeného kráľovstva a Nemecka. Ďalšie zaujímavé fakty sa dozviete v analýze, ktorú vypracoval RÚVZ.

12:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:44 Bratislavské Staré Mesto odpustí gastronomickým prevádzkam a kaviarňam 50 percent z dane za užívanie verejného priestranstva pre terasy na pozemkoch mestskej časti v centre hlavného mesta. Rozhodli o tom miestni poslanci. Nariadenie nadobudne účinnosť v stredu. Kaviarnici však úľavu považujú za neúnosnú a upozorňujú, že v centre mesta môžu zaniknúť tri štvrtiny takýchto prevádzok.

11:41 Zdravotnícki pracovníci z prvej línie boja proti koronavírusu sa zhromaždili pred niekoľkými nemocnicami v regióne španielskeho hlavného mesta Madrid a žiadali zlepšenie pracovných podmienok a poukazovali najmä na nedostatok ochranných pomôcok. Počas zhromaždenia takisto držali dve minúty ticha.

11:30 Celkovo 239 osôb sa už nakazilo ochorením Covid-19 v spojitosti s ohniskom nákazy v Bani Darkov v okrese Karviná v Moravskosliezskom kraji. Medzi nakazenými je 174 zamestnancov bane, ich 61 rodinných príslušníkov a štyria pracovníci iných firiem.

11:23 Vysokoškoláčky sa pandémie obávajú viac a sú disciplinovanejšie pri dodržiavaní opatrení ako ich spolužiaci. Vyplýva to z prvých výsledkov štúdie medzinárodného konzorcia, ktoré skúmalo dopad koronakrízy na život, štúdium a mentálne zdravie vysokoškolákov. K výskumným tímom z 25 krajín sveta patrí aj vedecký tím Katedry pedagogickej psychológie a psychológie zdravia Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

11:06 Rusko v utorok hlásilo rekordný denný nárast počtu úmrtí na ochorenie Covid-19. Počas uplynulých 24 hodín mu podľahlo 174 osôb, čím sa celkový počet zaznamenaných úmrtí zvýšil na 3807. Predošlý deň Rusko zaznamenalo 92 úmrtí. Rusko hlási aj najvyšší denný prírastok osôb, ktoré vyliečili, a to 12.331. Celkový počet uzdravených sa tak zvýšil na 131.129, čo je vyše tretina zo všetkých nakazených.

10:48 Takmer štvrtina všetkých prípadov ochorenia Covid-19 bola na Slovensku identifikovaná v marginalizovaných rómskych komunitách a domovoch sociálnych služieb. Vyplýva to z analýzy regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktorá pracovala s údajmi platnými k 20. máju tohto roka. Z celkového počtu 1 472 vtedy identifikovaných prípadov bolo z marginalizovaných rómskych komunít 179 a z domovov sociálnych služieb 171. Podiel týchto dvoch skupín na celkovom počte tak predstavoval takmer 24 %.

10:32 Saudská Arábia od štvrtka zmení platnosť zákazu vychádzania a zmierni aj ďalšie opatrenia. Celonárodný a celodenný zákaz vychádzania - platiaci od soboty v súvislosti so sviatkom íd al-fitr, ktorým sa končí pôsty mesiac ramadáb, bude zmenený tak, aby platil len v čase od 15.00 do 6.00 h.

10:21 India už siedmy deň po sebe hlási stúpajúci denný prírastok počtu nových prípadov nákazy. Za uplynulých 24 hodín pribudlo 6.535 infikovaných. Celkovo v Indii zaznamenali 145.380 prípadov nákazy a 4.167 úmrtí na ochorenie COVID-19. Väčšina z nakazených je koncentrovaná v dvoch susediacich štátoch ležiacich v strednej časti Indie.

10:16 Nitrianska automobilka Jaguar Land Rover bude od pondelka 1. júna 2020 vyrábať modely Land Rover Defender a Discovery v dvojzmennej prevádzke. „Jednotlivé tímy od 18. mája v jednozmennej prevádzke opätovne úspešne rozbehli výrobu v nových podmienkach ochrany zdravia v súvislosti s preventívnymi opatreniami pred Covid–19. Pozorne sledujeme vývoj situácie ohľadne pandémie a výrobu rozbiehame postupne, keďže približne dve tretiny showroomov zostávajú vo svete naďalej zatvorené,“ uviedla manažérka fabriky pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová.

10:05 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:56 Taliansko chce 15. júna spustiť turistickú sezónu v celej Európskej únii. Uviedol to tamojší minister zahraničných veci Luigi Di Maio. "Sme za to, aby sme 15. júna spoločne znovu začali. Pätnásty jún by sa mal stať pre turizmus európskym 'Dňom D'," povedal Di Maio, ktorý predtým telefonoval s rakúskym ministrom zahraničných vecí Alexandrom Schallenbergom. Témou bolo obnovenie voľného cestovania po krajinách EÚ. Rakúsko zastáva totiž váhavý postoj k otváraniu hraníc s Talianskom aj Slovinskom.

9:45 Oba nové prípady nákazy sú z karanténnych centier, potvrdilo ministerstvo zdravotníctva na svojom Facebooku. Úroveň 7-dňového kĺzavého mediánu je 1.

9:42 Aktuálne máme desať hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Z toho jeden je na JIS a naďalej nikto na pľúcnej ventilácii.

9:39 Za uplynulý deň pribudlo 15 nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 322.

9:37 Podľa Národného centra zdravotníckych informácií je jeden z nových prípadov lokalizovaný v Trnave a druhý v okrese Košice-okolie.

9:30 Na Slovensku pribudli dva nové prípady ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme 1 513 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu  1 464 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:25 Deti mladšie než dva roky by nemali nosiť ochranné rúška, pretože im to sťažuje dýchanie a zvyšuje riziko zadusenia. Uviedla to japonská pediatrická spoločnosť, ktorá chce varovať rodičov. "Malým deťom, ktoré majú úzke dýchacie cesty, môžu masky sťažovať dýchanie," spresnila spoločnosť detských lekárov s tým, že to zvyšuje záťaž na ich srdce. Dojčatám nosenie rúšok navyše zvyšuje nebezpečenstvo úpalu.

9:17 Poistné za marec a máj môžu SZČO a zamestnávatelia zaplatiť v predĺženej lehote do 31. 12. 2020, zamestnávatelia si môžu odložiť platenie povinných odvodov za zamestnancov. Prehľad opatrení na pomoc počas pandémie zverejnilo na sociálnej sieti ministerstvo práce.

9:09 Európsky trh úžitkových vozidiel sa v apríli prepadol ešte prudšie než v marci. Dôvodom je pandémia. Počet registrácií nových úžitkových áut v EÚ dosiahol v apríli 61.369. To bolo o 67 % menej ako v rovnakom mesiaci vlani, uviedlo združenie európskych výrobcov áut ACEA.

9:00 Nemecká vláda chce od 15. júna odvolať varovania pred cestami do 31 európskych krajín vrátane Slovenska, ak to dovolí epidemická situácia. Ako vyplýva z dokumentu nemeckého kabinetu, vláda chce povoliť cestovanie do 26 členských štátov EÚ, Veľkej Británie, ako aj do štyroch krajín, ktoré nie sú v EÚ, ale sú súčasťou schengenského priestoru - Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko.

8:45 Vzájomné vzťahy SR a ČR ako aj režim na spoločných hraniciach boli témami rokovaní ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka v Českej republike. S českým rezortným partnerom Tomášom Petříčkom sa minister stretol na zámku vo Valticiach. Pokiaľ ide o hraničný režim, ministri sa zhodli, že spoločným záujmom oboch krajín je jeho koordinované uvoľňovanie.

8:25 Sýria od utorka zruší nočný zákaz vychádzania a povolí pohyb obyvateľov medzi provinciami. Krajina zmierňuje opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou, hoci v pondelok zaznamenala dosiaľ najvyšší denný nárast prípadov nákazy.

7:51 Letné kúpalisko v Považskej Bystrici počas tohto leta neotvoria. Po uvoľnení opatrení dostali v meste zelenú vonkajšie športoviská, vnútorné športoviská môžu využívať iba športové kluby. Informoval o tom primátor mesta Karol Janas. „Vonkajšie športoviská budú otvorené už pre všetky druhy športov, naďalej však bez šatní a obecenstva. Keďže od 1. júna sa otvárajú aj školské zariadenia, chceme sprístupniť pre záujemcov aj ich športové areály,“ uviedol Janas.

7:25 Tisíce ľudí v Ekvádore vyšli v pondelok do ulíc hlavného mesta Quito a ďalších ekvádorských miest, aby protestovali proti drastickým ekonomickým opatreniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Ekvádorský prezident Lenín Moreno minulý týždeň oznámil zníženie verejných výdavkov vrátane zatvorenia štátnych firiem a veľvyslanectiev po celom svete. Na proteste v hlavnom meste sa zišlo približne 2000 ľudí. Účastníci mali na tvárach rúška a dodržiavali medzi sebou predpísanú dostatočnú vzdialenosť.

6:54 Zákaz cestovania z Brazílie do Spojených štátov už začal platiť. Nové opatrenie medzi dvoma krajinami, ktoré sú pandémiou koronavírusu najviac zasiahnuté, malo vstúpiť do platnosti až od štvrtka. Biely dom zmenu termínu nekomentoval.

6:30 V podnikoch sa bude dať sedieť aj po desiatej večer, do zahraničia sa do niektorých krajín dostaneme až na 48 hodín a na budúci týždeň môžeme športovať aj vo vnútorných priestoroch a bez rúška. Otvoria sa aj fitnescentrá. O uvoľnení opatrení rozhodlo konzílium odborníkov.

6:15 Česko zavedie už tento týždeň rovnaké podmienky pre krátkodobé cestovanie na Slovensko, aké sme zaviedli my voči okolitým krajinám. Znamená to, že pri krátkodobom prekročení hraníc zo Slovenska do Českej republiky, ale aj naopak, nie dlhšom ako dva dni, nebude potrebné predkladať negatívny test na ochorenie Covid-19 a nebude sa ani vyžadovať umiestnenie do karantény.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v pondelok, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok