Ako funguje eKaranténa? V štátnej možno čoskoro nikto nebude

TA3 SITA
25.5.2020 18:30

Do pondelka 15. hodiny prešlo do systému inteligentnej domácej karantény 1 302 ľudí, z čoho bolo už reálne na mieste vykonávania domácej karantény 1 058 ľudí. Informoval o tom premiér Igor Matovič. Zo štátnej karantény bolo pritom do domácej inteligentnej karantény prepustených 740 repatriantov, priamo z hraníc po nainštalovaní aplikácie do systému domácej karantény prešlo 562 ľudí.

"Ak pôjdeme takýmto tempom, tak niekedy zajtra doobeda (v utorok) sa nám možno vyrovná počet ľudí v domácej a štátnej karanténe. A ak pôjdeme takýmto tempom, tak do konca týždňa by sme možno nemuseli mať nikoho v štátnej karanténe a všetci by už mohli byť iba v domácej," povedal na margo týchto počtov premiér.

Ako doplnil člen permanentného krízového štábu pre oblasť IT Ján Bučkuliak, až 96 % ľudí, ktorí doteraz chceli eKaranténu využiť, ju aj využiť mohli. Len zvyšné 4 % mali nejaký problém so svojím zariadením so systémom Android a museli ísť do štátnej karantény. V ich prípadoch išlo podľa Bučkuliaka o bežné užívateľské problémy, ako staré a nevyhovujúce verzie operačného systému v mobiloch, či problémy s kvalitou fotografie pre potvrdenie biometrie.

Bučkuliak zároveň potvrdil, že štát stále čaká na schválenie aplikácie spoločnosťou Apple. "Status zostal nezmenený, stále čakáme na vyjadrenie. Žiaden zásadný problém, o ktorom by som vedel, že by rozporovali kód aplikácie, alebo niečo podobné, tam ale nie je," uviedol. Spoločnosť Google aplikáciu pre operačný systém Android schválila v nedeľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok