Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magnetické nanočastice pomáhajú odstrániť zákal z bieleho vína

Magnetické nanočastice pomáhajú odstrániť zákal z bieleho vína
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite sa nenájde nikto, kto by si chcel kúpiť zakalené biele víno, a aj preto vinári vynakladajú veľké úsilie na prečistenie svojho produktu. Čoskoro by to mohli robiť ešte efektívnejšie ako kedykoľvek predtým. Pomôcť by im v tom mohli totiž novo vytvorené nanočastice.

Biele vína sa bežne komerčne číria pomocou takzvaného muštového bentonitu, ktorého častice sa vo víne spoja s kalovými časticami a spoločne sa usadia na dne nádoby. No počas tohto procesu častice bentonitu tiež absorbujú aj časť vína. To môže podľa vedcov z univerzity v Južnej Austrálii znamenať približne trojpercentnú stratu objemu vína, čo len v Austrálii predstavuje ročnú finančnú stratu okolo 100 miliónov dolárov.

Tím výskumníkov sa preto zameral na vývoj alternatívneho procesu čírenie bieleho vína. Výsledkom sú magnetické nanočastice, ktoré sú potiahnuté polymérmi kyseliny akrylovej. Tie sa potom viažu s nežiaducimi proteínovými časticami v bielom víne. Namiesto toho, aby sa usadili na dne, sa potom nanočastice s obsahom bielkovín jednoducho odstránia umiestnením magnetu do vína.

Výhodou je tiež aj to, že sa nanočastice dajú „regenerovať“ (vyčistiť) a opakovane viacnásobne použiť. Počas laboratórnych testov boli magnetické nanočastice použité pre čírenie bielych vín Sauvignon Blanc, Semillon a Chardonnay z roku 2017. Bolo zistené, že nanočastice pomohli odstrániť až 98 proteínových častíc, ktoré vytvárali zákal a to dôkladne v priebehu 10-tich po sebe nasledujúcich ošetrení. Nanočastice údajne nemali žiadny vplyv na farbu vína, jeho arómu alebo ďalšie faktory.

Vzorka vína pred a po úprave novo vyvinutými nanočasticami.