Máme nové prípady, budú sa otvárať všetky vnútorné športoviská

TA3 TASR SITA ČTK
25.5.2020 09:33

Na Slovensku pribudli dva prípady nákazy, oba sú však z karantény. Premiér oznámil ďalšie uvoľňovanie opatrení od 27. mája a od budúcej stredy sa otvoria aj všetky vnútorné športoviská. Taliani spustili plošné testovanie a Španielsko avizovalo návrat turistov do krajiny. Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Máme nové prípady, budú sa otvárať všetky vnútorné športoviská
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:50 Pozrite si príbeh prednostky Kliniky infektológie ÚVN v Ružomberku Anny Lesňákovej. Povedala nám, ako sa zmenila ich práca po začatí pandémie.

0:25 Podľa ministra prípravy na otváranie škôl nesprevádzajú žiadne väčšie problémy. Pripisuje to súčinnosti zriaďovateľov, riaditeľov a pedagógov.

0:00 Ide najmä o veľké siete kín v nákupných centrách.

23:35 Ruský prezident Vladimir Putin sa po dlhšej prestávke vynútenej opatreniami súvisiacimi s koronavírusovou pandémiou opäť objavil v Kremli. Putin počas pandémie pracuje prevažne vo svojej rezidencii západne od Moskvy, odkiaľ prostredníctvom videokonferencií riadi zasadnutia vlády. Ruskí predstavitelia oznámili, že zlepšenie epidemiologickej situácie môže čoskoro viesť k opätovnému otvoreniu niektorých rekreačných stredísk a zmierneniu karanténnych opatrení v mnohých regiónoch.

23:10 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:45 Do Poľska sa po uvoľnení koronavírusových opatrení začína vracať lacná pracovná sila z Ukrajiny. Sezónni pracovníci ale po príchode do krajiny idú najprv do dvojtýždňovej karantény.

22:20 Ako sa pandémia dotkla segmentu logistiky a čo kľúčové sa bude diať v najbližšom období - o tom nám viac povedal Roman Stoličný, generálny riaditeľ spoločnosti Dachser Slovakia.

21:55 Testy lieku sa pritom vykonávali vo svete v celom rade krajín.

21:30 Ako sa ujala eKaranténa a koľko ľudí ju už využíva? Ďalšou témou bolo avizované otváranie fitnescentier, aký postoj zaujali prevádzkovatelia a odborníci? Na záver sme prebrali aj možné sprísnenie podmienok protestov, ktoré spomínal premiér Igor Matovič na sociálnej sieti. Pozrite si Tému dňa.

21:05 Ohnisko pandémie koronavírusu sa už tri mesiace presúva a najnovšie zasiahlo Južnú Ameriku. Väčšinou chudobné krajiny kontinentu bojujú s nákazou podľa toho, ako im to ich finančné a technické možnosti dovolia.

20:40 Taliansko oznámilo 92 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu a 300 nových prípadov nákazy za uplynulých 24 hodín. Celkový počet prípadov nákazy stúpol na 230.158, celkový počet úmrtí na 32.877. Viac obetí pandémie potvrdili iba Spojené štáty a Británia. Vyliečilo sa už 141.981 nakazených.

20:15 Štátna karanténa možno už za pár dní bude minulosťou.

19:50 Španielska vláda upravila počet úmrtí na nový koronavírus v krajine - znížila ho o takmer 2000. Celkový počet zaznamenaných mŕtvych v Španielsku je teda 26.834. Nový systém zhromažďovania údajov pomohol identifikovať prípady, ktoré boli započítané dvakrát, a vylúčil úmrtia chybne pripísané koronavírusu SARS-CoV-2.

19:25 Česko zavedie už tento týždeň rovnaké podmienky pre krátkodobé cestovanie na Slovensko, aké sme zaviedli my voči okolitým krajinám.

19:00 Odborníci z Viedenskej lekárskej univerzity úspešne vykonali prvú transplantáciu pľúc u pacientky nakazenej novým koronavírusom v Európe. Štyridsaťpäťročná žena s ochorením COVID-19 by bez zákroku, ktorý podstúpila minulý týždeň, neprežila, uviedla univerzita vo vyhlásení s tým, že v súčasnosti sa dobre zotavuje.

18:35 Pozrite si celú tlačovú besedu Igora Matoviča po rokovaní konzília odborníkov. Premiér uviedol, že epidemiologická situácia na Slovensku je priaznivá a preto sa od 27. mája budú uvoľňovať opatrenia pre všetky vnútorné prevádzky a rovnako aj opatrenia na hraniciach. Na tlačovej besede sa hovorilo aj o eKaranténe.

18:10 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil, že ho prepustili z nemocnice, kde podstúpil liečbu po tom, čo sa infikoval novým koronavírusom. "Prepustili ma z nemocnice. Nateraz zostávam v karanténe," povedal Peskov a dodal, že sa chce pomaly vrátiť k svojim pracovným povinnostiam. "Postupne začnem pracovať z domu," uviedol hovorca Kremľa.

17:45 India opäť obnovila vnútroštátne lety. Na letiskách prevládal chaos, mnohé lety úrady zrušili. Vnútroštátne aj medzinárodné lety India zastavila na konci marca, keď zaviedla opatrenia obmedzenia pohybu v dôsledku pandémie koronavírusu. Úrady uviedli, že v pondelok zrušili viac ako 80 letov z letiska v hlavnom meste Naí Dillí. Rovnako zrušili aj niektoré lety z letísk v Bombaji a Čennaí.

17:20 Metro v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev po viac než dvoch mesiacoch uzavretia opäť privítalo cestujúcich. Karanténne opatrenia boli zavedené v súvislosti s pandémiou. Kyjevské metro, ktoré zvyčajne prepraví 1,5 milióna ľudí denne, však aj po znovuotvorení zostalo pomerne pusté - i počas špičky bolo v každom vozni iba 20 alebo menej pasažierov.

16:54 Možnosť krátkodobo vycestovať do ôsmich krajín v zahraničí bez povinnej karantény pri návrate, ktorá doteraz platila na 24 hodín, sa od stredy 27. mája predĺži na 48 hodín. Kiná a divadlá budú môcť byť otvorené i v nedeľu.

16:50 V dôsledku koronakrízy patrí výpadok slovenského priemyslu k najväčším v Európskej únii. Viac nám o tom povedal Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

16:42 Ako výpadok slovenského priemyslu vnímajú manažéri firiem? Museli pre pokles objednávok a tržieb prepúšťať? Aj na to sme sa pýtali generálneho sekretára Asociácie priemyselných zväzov Andreja Lasza.

16:38 V interiérových športoviskách od budúcej stredy nebude platiť povinnosť nosiť rúška. Podmienkou však bude presná evidencia cvičiteľov. Tieto údaje budú slúžiť Úradu verejého zdravotníctva, aby bolo možné rýchlo identifikovať prípadných nakazených.

16:35 "Od budúcej stredy budú otvorené všetky vnútorné športoviská," oznámil to Matovič. Prevádzkovatelia si budú môcť vybrať, dodržiavať budú musieť buď 15 m štvorcových na klienta alebo 2-metrový odstup.

16:32 Premiér na tlačovej konferencii oznámil nové uvoľňovanie pravidiel, ktoré vstúpi do platnosti 27. mája.

zmeny-od-27_c0a80501-d6f8-292e.jpg

16:26 Fitnescentrá otvoria neskôr ako v Česku, oznámil to Pavel Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov po rokovaní konzília odborníkov. Podmienky však budú odkomunikované lepšie ako v Česku. Jarčuška zdôraznil, že podmienky nastavia tak, aby opatrenia boli priaznivé pre klientov a aby sa prevádzkovatelia stihli pripraviť.

16:04 Úrady v stredočínskom meste Wu-chan vykonali za desať dní viac ako 6,5 milióna testov na nový koronavírus. Ide o súčasť programu plošného testovania, v rámci ktorého plánujú otestovať všetkých 11 miliónov obyvateľov mesta. Mestská zdravotná komisia požiadala každého, kto doposiaľ nebol testovaný, aby tak urobil do konca utorka.

15:44 Hranice Rakúska so Slovenskom, s Českom a Maďarskom by sa mohli úplne otvoriť od polovice júna. Povedal to rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. Videokonferencia podľa Schallenberga "jasne ukázala, že existuje pozitívna dynamika čo sa týka obnovy slobody cestovať od polovice júna". Predpokladom je podľa neho to, že sa počty nakazených budú vyvíjať pozitívnym smerom, ako to bolo doteraz.

15:40 Koronakríza pokazila biznis hotelierom a majiteľom penziónov. V marci sa u nich ubytovalo o dve tretiny menej hostí ako vlani. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

15:33 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok požiadal svojich rezortných partnerov z Česka, Rakúska a Maďarska, aby do ich krajín mohli cestovať slovenskí občania bez negatívneho testu na Covid-19. Korčok argumentoval tým, že epidemiologická situácia na Slovensku je spomedzi okolitých krajín najlepšia.

15:18 Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober a štátna tajomníčka pre oblasť kultúry Andrea Mayerová predstavili plán uvoľňovania obmedzení v oblasti kultúry. Anschober upozornil na to, že v Rakúsku má pandémia "veľmi dobrý vývoj" a evidujú tam len 36 nových prípadov nakazených a 760 aktívnych prípadov.

Od 29. mája budú v krajine povolené vonkajšie i vnútorné podujatia do 100 účastníkov. K 1. júlu sa ich počet zvýši na 500 a od 1. augusta na 750 až 1250 (v tomto prípade bude potrebné výnimočné povolenie). Miesta na sedenie musia byť však pridelené, inak bude platiť hranica do 100 ľudí.

15:10 Švédsko v pondelok ohlásilo, že počet úmrtí v súvislosti s pandémiou presiahol hranicu 4000. Švédsko priťahuje medzinárodnú pozornosť svojím mäkším prístupom v pandémii v porovnaní s mnohými jeho európskymi susedmi, kde zaviedli prísne obmedzenia. Švédsko má 33.843 potvrdených prípadov nákazy.

15:08 Letné kúpaliská chce mesto Košice túto sezónu sprístupniť aj pre verejnosť, povedal to primátor Jaroslav Polaček na tlačovej konferencii. Pripravujú sa na to, kedy ich na základe uvoľňovania opatrení bude možné otvoriť, uviedol.

14:55 Riziko rozširovania epidémie do zahraničia je zo strany Slovenska najnižšie. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok počas videokonferencie, ktorej hlavnou témou bola koordinácia krokov pri zvažovanom uvoľnení obmedzení v prípade hraničných režimov, hovoril s ministrami zahraničných vecí Slavkovského formátu a Maďarska.

14:41 Po stretnutí s konzíliom odborníkov sa uskutoční tlačová konferencia predsedu vlády Igora Matoviča.

14:30 Lekárom Univerzitnej nemocnice v rakúskej metropole Viedeň sa podarilo transplantovať pľúca pacientke, ktorá sa nakazila koronavírusom. Podľa informácií tamojšej nemocnice ide vôbec o prvú transplantáciu pľúc u človeka infikovaného koronavírusom SARS-CoV-2 v Európe, píše denník Die Welt.

14:25 Koronakríza stiahla Nemecko do recesie. Nemecký štatistický úrad informoval, že ekonomika klesla najviac od veľkej hospodárskej krízy v rokoch 2008 a 2009. To je problém aj pre Slovensko, lebo Nemecko je našim hlavným odberateľom.

14:17 Hovorca poľskej vlády sa v pondelok ospravedlnil za správanie poľského premiéra Mateusza Morawieckeho, ktorý nedávno na verejnosti nedodržal pravidlá bezpečného odstupu a nemal na tvári rúško. Morawiecki zverejnil ešte v piatok na Twitteri fotografiu, na ktorej sedí pri stole v kaviarni v Sliezsku s jej majiteľmi. Osoby na fotografii sú však pri sebe príliš blízko seba a nik z nich nemá na tvári rúško.

14:07 Pavol Kiseľ z Únie fitnescentier Slovenska označil diskusiu s premiérom za konštruktívnu. "Som rád, že sme mohli vysvetliť náš pohľad a podať naše vysvetlenie, prečo si myslíme, že v našich prevádzkach možno dodržať všetky podmienky stanovené hygienikmi," uviedol Kiseľ. Zároveň zdôraznil apolitickosť celej akcie.

14:01 U jedného zo zamestnancov Ministerstva vnútra sa potvrdilo ochorenie Covid-19. Pre Potvrdil to hovorca MV SR Peter Lazarov. Budovu rezortu vnútra podľa Nového Času počas víkendu dezinfikovali a zamestnancov do nej vpustili o 9.00 h v pondelok.

13:50 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča po stretnutí so zástupcami fitnescentier. Matovič uviedol, že spolu so zástupcami budú rešpektovať rozhodnutie konzília odborníkov.

13:32 Belgicko sa nevráti k prísnym karanténnym opatreniam, ak by došlo k druhej vlne šírenia koronavírusu. Uviedol to belgický federálny minister vnútra Pieter De Crem. Minister zdôraznil, že núdzový stav zavedený v krajine v polovici marca už opäť vyhlásený nebude. "Boli to výnimočné okolnosti, nikdy sme však nemali takú situáciu, aká bola v Taliansku alebo v Španielsku," pripomenul De Crem.

13:28 Nemecká vláda odporučila jednotlivým spolkovým krajinám, aby od 6. júna zmiernili niektoré opatrenia týkajúce sa spoločenského odstupu.

13:24 Európska komisia v stredu predstaví doteraz najväčší plán na podporu hospodárstva. Zo spoločnej kasy by mali štáty zasiahnuté pandémiou dostať stovky miliárd eur. Očakáva sa, že návrh spustí niekoľko mesiacov trvajúce vyjednávania medzi členskými krajinami.

13:18 Zástupcovia fitnescentier uviedli, že na rokovaní vysvetľovali, ako tieto zariadenie fungujú v bežnom režime a navrhovali riešenia, ako by mohli fungovať v sprísnených hygienických podmienkach.

Vláda i majitelia fitnescentier budú spoločne rešpektovať rozhodnutie konzília odborníkov. Verdikt by mal byť známy o 15.00 h.

13:16 Igor Matovič sa stretol so "svalovcami", ako ich nazval na Facebooku, teda so zástupcami Únie fitnescentier, ktorí ráno spomaľovali vjazd do hlavného mesta. Premiér ocenil, že úplne nezablokovali D1. Majitelia fitnescentier, ktoré pre koronakrízu stále neotvorili, majú vážne finančné problémy. "Mojim cieľom bolo vysvetliť, že rozhodnutia konzília epidemiológov nie sú len nejaký prstocuc a nikto nechce úmyselne ubližovať fitnescentrám," uviedol Matovič.

13:13 Počet prípadov nákazy v Rusku stúpol za posledný deň o 8946, čím celkový počet infekcií dosiahol 353.427 Rusko za posledných 24 hodín zaznamenalo aj ďalších 92 úmrtí na chorobu Covid-19 spôsobovanú novým druhom koronavírusu. Celkový počet obetí epidémie sa zvýšil na 3633.

13:08 V bani Darkov v okrese Karviná prerušili ťažbu. Dôvodom je šírenie nákazy medzi zamestnancami bane. Moravskosliezsky hajtman (župan) Ivo Vondrák medzitým vyhlásil, že v karvinskom okrese nebude aj napriek šíreniu nákazy vyhlásený stav ohrozenia.

Z bane je aj napriek prerušeniu ťažby naďalej odčerpávaná voda a je zabezpečovaná ventilácia. Lekári už v súvislosti s infekciou otestovali všetkých jej 2400 zamestnancov. Riaditeľka krajskej hygienickej stanice Pavla Svrčinová zdôraznila, že žiadna z nakazených osôb nemusela byť hospitalizovaná, pričom úradom sa darí stopovať ich kontakty.

13:02 Český minister vnútra Jan Hamáček chce otvoriť všetky hraničné priechody s Rakúskom aj Nemeckom. Takýto návrh ešte v pondelok predloží vláde.

12:47 Výpadok slovenského priemyslu v dôsledku koronakrízy patrí k najväčším v Európskej únii. Podľa odborníkov je to dôsledok našej závislosti od exportu a výraznej orientácie na automobilový priemysel. Ďalší vývoj preto závisí najmä od rýchlosti návratu do normálu.

12:30 Najčastejšou zmenou v súvislosti s koronakrízou bola pre ľudí práca z domu a obmedzenie sociálnych kontaktov. Vyplýva to z prvého online dotazníkového prieskum Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied. Dotazník bol dostupný od 18. do 26. marca a do spracovania bolo zahrnutých 2 357 odpovedí. Výskumníčka Ľubica Voľanská upresnila, že výsledky prieskumu nemožno zovšeobecniť na populáciu Slovenska, keďže zachytáva názory a nálady ľudí, ktorá k nemu mali prístup na internete.

12:25 Japonský premiér Šinzó Abe oznámil, že stav núdze prestáva platiť na celom území krajiny vrátane metropoly Tokio. Japonsku sa podľa Abeho podarilo dostať nový koronavírus pod kontrolu za menej než dva mesiace. "Na odvolanie núdzového stavu sme mali veľmi prísne kritériá. Usúdili sme, že sme ich splnili," vyhlásil Abe.

12:17 Z letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave v pondelok odletí do Londýna charterovým letom 37 Slovákov, zároveň repatriačným letom o 20.00 h z londýnskeho letiska na bratislavské priletí 70 cestujúcich. "Po prílete budú umiestnení v určených štátnych zariadeniach Ministerstva vnútra SR do doby testovania na nový koronavírus a v prípade negatívneho testu následne zotrvajú v domácej izolácii s celkovou dobou 14 dní," uviedla hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

12:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

12:01 Talianska vláda sa v dôsledku pandémie a z nej vyplývajúcej krízy obáva vypuknutia nepokojov v krajine. "Musíme sa postarať o to, aby boli podporné opatrenia rýchlo zavedené. Inak hrozí, že sa občania rozhnevajú a tomu musíme zabrániť," povedala talianska ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová.

11:45 Premiér sa stretol s majiteľmi fitnescentier, ktorých pozval na úrad vlády, aby spoločne diskutovali o ich problémoch.

11:31 Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie uľahčí žiakom návrat do tried aj radami pre školských psychológov. V tejto súvislosti zverejnili informačný materiál pre školských psychológov. Materiál obsahuje rady a odporúčania, ako pomôcť deťom zvládnuť prípadné obavy spojené s ich júnovým návratom do základných a materských škôl.

11:14 Od pondelka sú štátne hranice medzi Maďarskom a Srbskom otvorené pre občanov oboch krajín, a to bez obmedzení. Na cestnom hraničnom priechode Röszke-Horgoš to oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. "Srbskí občania môžu vstúpiť na územie Maďarska bez toho, že by museli absolvovať povinnú karanténu a podobne sa môžu vrátiť aj občania Maďarska z návštevy Srbska," povedal Szijjártó.

11:07 V Singapure v pondelok potvrdili 344 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím celkový počet infikovaných stúpol na 31.960. Väčšinu z týchto prípadov tvoria podľa ministerstva pracovní migranti zo zahraničia žijúci na ubytovniach. Len štyria infikovaní boli občania Singapuru alebo osoby s trvalým pobytom.

11:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 11. hodine.

10:49 Španielsko vstúpilo v pondelok do prvej fázy uvoľňovania obmedzení zavedených v súvislosti s pandémiou. Niektoré časti krajiny vstúpili dokonca už do druhej fázy. Prvá fáza sa vyznačuje opätovným povolením stavebných prác v obytných zónach či flexibilnejším otváraním nákupných centier.

10:46 Minister školstva Branislav Gröhling pokračuje v návštevách škôl v regiónoch. V pondelok zavítal do Nitry, kde sa pozrie do materskej a základnej školy a aj na miestne gymnázium. Ako sa školám darí pripravovať na otvorenie prezradila riaditeľka jednej z nich Helena Babušíková.

10:44 Opatrenia francúzskej vlády na podporu ekonomiky zasiahnutej koronakrízou dosiahli 450 miliárd eur alebo 20 % HDP, uviedol minister financií Bruno Le Maire. Vláda od polovice marca zmobilizovala balík opatrení, ktorých súčasťou bol štátom podporovaný kurzarbeit, štátom garantované úvery, odklady daní a finančné dávky pre malé firmy.

10:31 Od minulej stredy sú povolené aj hromadné podujatia s maximálnym počtom 100 ľudí. To znamená, že otvorené môžu byť aj kiná. Veľké siete v nákupných centrách sú ale stále zatvorené. Naopak, menšie klubové kiná už svojich fanúšikov potešili. V akom režime fungujú, to sa dozviete v rozhovore s filmových kritikom Petrom Konečným.

10:23 V ubytovacích zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku sa v marci ubytovalo 151 930 osôb, ich počet medziročne prudko klesol o 65 %. Dve tretiny z celkového počtu ubytovaných v treťom mesiaci roka boli domáci návštevníci, v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška ich ubudlo 63,9 %, počet zahraničných návštevníkov sa prepadol o 66,9 %. Návštevníci strávili v ubytovacích zariadeniach spolu 515 914 nocí, čo bolo medziročne menej o 56 %.

10:04 Grécko v snahe opätovne oživiť turistický ruch obnovilo v pondelok - po viac než dvoch mesiacoch - pravidelnú prepravu na ostrovy v Egejskom a Iónskom mori, kam sa turisti budú môcť z pevniny dostať trajektom aj letecky. V celej krajine sa takisto otvárajú reštaurácie, kaviarne a bary.

9:51 Aktuálne máme deväť hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Z toho jeden je na JIS a naďalej nikto na pľúcnej ventilácii.

9:48 Už deviaty deň nepribudla na Slovensku žiadna nová obeť nákazy. Koronavírusu u nás od začiatku pandémie podľahlo spolu 28 ľudí.

9:44 Čierna Hora nehlásila v nedeľu žiadnych nakazených novým druhom koronavírusu. Po 68 dňoch, odkedy v nej zaznamenali prvý prípad nákazy, sa tak táto krajina stala prvou v Európe, ktorá na svojom území neeviduje nikoho infikovaného.

9:41 Za uplynulý deň pribudlo šesť nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 307.

9:38 Oba nové prípady hlásia podľa Národného centra zdravotníckych informácií z okresu Levice, z karanténneho centra.

9:30 Na Slovensku pribudli 2 nové prípady ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme 1 511 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 645 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:20 Nemocnica v Zlatých Moravciach vykonala v uplynulých dňoch dvojnásobné testovanie skupiny obyvateľov, ktorí sa vrátili zo zahraničia a boli v domácej izolácii. Aby po uplynutí stanovenej doby mohla byť u nich karanténa zrušená, museli byť dvakrát po sebe opätovne testovaní. „Potešujúcou informáciou je, že výsledky sobotných aj nedeľných odberov boli u všetkých testovaných negatívne,“ informovala Martina Pavliková zo spoločnosti Agel, ktorá nemocnicu prevádzkuje.

9:16 Na severozápade Nemecka vyšetrujú prípad hromadnej nákazy koronavírusom v reštaurácii v okrese Leer v spolkovej krajine Dolné Sasko, kde sa počet infikovaných zvýšil v nedeľu zo siedmich na 14. Miestni predstavitelia uviedli, že pribudli aj ďalšie štyri prípady, ktoré pravdepodobne takisto súvisia s návštevou reštaurácie Alte Scheune.

9:02 Premiér pozval majiteľov fitnescentier na stretnutie na úrad vlády, ak o to majú záujem. Uviedol to na sociálnej sieti. "Som veľmi rád, že si organizátori blokovania diaľnice dali povedať a rozhodli sa pôvodný plán nakoniec neuskutočniť a svoj protest zrealizovali len spomalenou jazdou," povedal premiér. Zároveň sa poďakoval za to, že majitelia fitnescentier odmietli "politizáciu čisto hygienickej otázky"Majitelia fitnescentier premávku na diaľnici do hlavného mesta nakoniec nezablokovali, ale len spomalili.

8:58 Počet infikovaných novým druhom koronavírusu v pondelok v Maďarsku stúpol na 3756 po tom, čo pribudlo 15 nových prípadov nákazy. Za uplynulých 24 hodín zomrelo na ochorenie COVID-19 päť chronicky chorých starších ľudí, vyplýva z údajov krízového štábu zverejnených na stránke koronavirus.gov.hu.

8:45 Taliansko od pondelka začína s testovaním 150.000 ľudí na prítomnosť protilátok nového koronavírusu. Cieľom je zistiť, koľko ľudí bolo infikovaných a či sa tento počet zhoduje s oficiálnymi údajmi.

8:35 Vodiči sa pri vjazde do Bratislavy zdržia v pondelok ráno aj vyše pol hodiny. Informuje o tom Stellacentrum. Situáciu na cestách môže ešte skomplikovať ohlásená protestná akcia majiteľov fitnescentier, ktorí sa postupne presúvajú po D1 do hlavného mesta. Majitelia žiadajú oamžité otvorenie svojich prevádzok.

8:24 Japonská vláda plánuje v dôsledku koronakrízy zlepšenie digitálnej infraštruktúry, uviedol v pondelok hospodársky denník Nikkei. Vláda chce zlepšiť fungovanie ministerstiev a úradov a na tento účel vybuduje jednotnú počítačovú sieť.

7:50 Celkovo 147 zamestnancov bitúnku v holandskom meste Groenlo bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus; 79 z nich žije v neďalekom Nemecku a 68 v Holandsku.

7:20 Majitelia fitnescentier po diskusii s políciou usúdili, že nie je vhodné úplne zablokovať vstup do Bratislavy. Dohodli sa na tom, že vstup do hlavného mesta iba spomalia. Na mieste je aj naša kolegyňa Barbora Šišoláková, ktorá nám povedala o situácii viac.

7:02 Európske krajiny naďalej uvoľňujú obmedzenia, ktoré zaviedli v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Veľkú vlnu uvoľnení čaká časť Španielska. V Taliansku sa opäť otvoria plavárne a športové centrá. Grécko zas otvorí kaviarne a bary.

6:50 Biely dom vyhlásil zákaz cestovania do USA z Brazílie z dôvodu rozšírenia nákazy koronavírusu v najviac postihnutej krajine Latinskej Ameriky.

6:20 Majitelia fitnescentier sa rozhodli štrajkovať. V dnes ráno o 6.30 h chcú zablokovať vstup do hlavného mesta. Premiér im na sociálnej sieti adresoval jasný odkaz.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v nedeľu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok