Pribudlo päť prípadov, spustili ďalšie dve miesta smart karantény

TA3 TASR SITA ČTK
24.5.2020 17:32

Aplikácia pre domácu inteligentnú karanténu už funguje. Po nepokojoch na hraniciach ju spustili aj bez schválenia spoločností Google a Apple. Proti pomalému uvoľňovaniu prísnych opatrení sa búrili ľudia aj v zahraničí. Ako sa bude situácia okolo pandémie vyvíjať? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudlo päť prípadov, spustili ďalšie dve miesta smart karantény
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Futbalový klub BATE Borisov v nedeľu triumfoval v Bieloruskom pohári, keď vo finále zdolal Dinamo Brest 1:0 po predĺžení. Napriek pandémii koronavírusu nesprevádzali zápas žiadne bezpečnostné opatrenia a na štadióne Dinama v Minsku bolo prítomných 5761 divákov.

0:15 Moslimovia na celom svete začali sláviť koniec pôstneho mesiaca Ramadán.

23:50 Príroda sa pre mnohých stala útočiskom v čase najťažšej pandémie a stále sa teší zvýšenému záujmu, skonštatovala prezidentka.

23:25 Majitelia fitnescentier chcú ráno zablokovať vstup do hlavného mesta, no Igor Matovič im cez sociálnu sieť poslal varovanie.

23:00 Ministerstvo práce chce zaviesť takzvaný kurzarbeit natrvalo do zákonníka práce. Inšpiráciou má byť nemecký model. O 10 rokov by sme tak v prípade ďalšej krízy mohli mať finančný vankúš vo výške takmer 2 a pol miliardy eur.

22:35 Aj premiér sa vyjadril k zajtrajšej blokáde, ktorú plánujú prevádzkovatelia fitnescentier. Možno napokon ani nebude potrebná...

22:10 Natešené a vďačné francúzske rodiny sa v nedeľu nahrnuli na pláž v južnej obci La Grande-Motte na pobreží Stredozemného mora. Plávali a slnili sa v zónach starostlivo označených tak, aby bola medzi rodinami zachovaná bezpečná vzdialenosť. Povrazy a drevené kolíky úhľadne ohraničovali jednotlivé plochy v piesku, takže každý návštevník alebo skupina mali pre seba osem štvorcových metrov priestoru.

21:45 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:20 V českom okrese Karviná zostanú v platnosti niektoré opatrenia zavedené na zabránenie šírenia nákazy koronavírusu. Dôvodom je zvyšujúci sa počet nakazených osôb v spojitosti s Baňou Darkov.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch oznámil, že do nedele 16.00 h zaznamenali 212 prípadov nákazy, z čoho 154 sú zamestnanci bane, 54 ich rodinné kontakty a štyri nakazené osoby sú zamestnanci iných baní. Medzi nakazenými zamestnancami bane je aj šesť osôb z Poľska.

20:55 Opatrenie by malo podľa novej štúdie negatívne ekonomické dôsledky. Znížila by sa zamestnanosť, klesli by mzdy pracovníkov a zvýšilo by sa cezhraničné nakupovanie. Z iného prieskumu však vyplynulo, že väčšine Slovákov by zákaz predaja v nedeľu neprekážal.

20:30 Polícia potvrdila Van der Bellenovu prítomnosť na uvedenom mieste.

20:05 O 10 rokov by sme tak v prípade ďalšej krízy mohli mať finančný vankúš vo výške takmer 2 a pol miliardy eur.

19:40 Populárna anglická súťaž by sa mala obnoviť počas júna.

19:15 Veriaci, rozmiestnení v dostatočnej vzdialenosti od seba, sa zhromaždili na vatikánskom Námestí svätého Petra na tradičné nedeľné požehnanie pápeža - zišli sa tam prvýkrát po niekoľkých mesiacoch. Pápež František, tak ako počas celej pandémie nového koronavírusu, udelil požehnanie zvnútra Vatikánskej apoštolskej knižnice prostredníctvom internetu.

virus-outbreak-vatican-97116-99deccee44ab45d487f81c8c282514af_0a140370-a7e0-7c24.jpg

18:50 Pozrite si príbeh príslušníčky Mobilnej jednotky Policajného zboru z Bratislavy.

18:35 Mobilnú aplikáciu COVIDSafe, ktorú v apríli spustila austrálska vláda na pomoc proti šíreniu koronavírusu, si podľa vládnych predstaviteľov stiahlo šesť miliónov Austrálčanov. V prípade, že používateľovi COVIDSafe diagnostikujú ochorenie COVID-19, aplikácia identifikuje ďalších používateľov, ktorí boli počas uplynulých troch týždňov v jeho tesnej blízkosti po dobu 15 a viac minút.

Vláda už skôr uviedla, že na to, aby bola aplikácia efektívna, ju musí používať prinajmenšom 40 percent z 26 miliónov obyvateľov Austrálie. V Austrálii je približne 17 miliónov mobilných telefónov.

18:10 Najmenej 107 osôb je nakazených koronavírusom v spojitosti s návštevou baptistického kostola meste Frankfurt nad Mohanom v nemeckej spolkovej krajine Hesensko, Bohoslužba sa konala 10. mája. Predstaviteľ baptistov v Nemecku povedal, že počas nej boli dodržané pravidlá, ktorými úrady podmienili opätovné povolenie náboženských obradov. Zdravotnícke úrady vo Frankfurte nad Mohanom uviedli, že väčšina postihnutých sa nakazila až v období po bohoslužbe - nie priamo počas nej.

17:45 V prípade, že by čínsku ekonomiku nezasiahla pandémia nového koronavírusu, Peking by si na tento rok stanovil cieľ hospodárskeho rastu na úrovni približne 6 %, uviedol podľa informácií čínskych médií čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čínska vláda sa tento rok prvýkrát rozhodla nestanoviť cieľ hospodárskeho rastu. Ako dôvod uviedla neistotu spojenú so šírením koronavírusu.

17:20 Testovacia prevádzka tzv. smart karantény, ktorú štát spustil na hraničnom priechode Petržalka - Berg, funguje od nedeľného popoludnia už aj na slovensko-českom priechode Drietoma - Starý Hrozenkov a slovensko-rakúskom priechode Jarovce - Kittsee.

16:50 Zamestnávatelia požadujú, aby sa ich výška neodvíjala od úrovne minimálnej mzdy.

16:25 Reštaurácie vo Švajčiarsku zaznamenávajú v súčasnosti iba dve pätiny z objemu tržieb, ktorý v tomto období dosahovali v minulom roku. Poukázal na to prieskum uskutočnený švajčiarskou asociáciou reštaurácií GastroSuisse. Podľa asociácie dosahujú tržby švajčiarskych reštaurácií zhruba 40 % z hodnoty tržieb pred rokom. Okrem toho približne 40 % z takmer 3200 oslovených podnikov nevie, či bude mať v júni ešte otvorené, a 90 % anketovaných reštaurácií očakáva stratu.

16:00 Majiteľka hostela na Kryme Natalia Kiričenková postavila svoje živobytie na cestovnom ruchu tak ako väčšina obyvateľov polostrova. V dôsledku pandémie však hostí toto leto podľa všetkého neprivíta. V problémoch je celá ekonomika polostrova anektovaného Ruskom v roku 2014, keďže viac než polovica pracujúcich obyvateľov Krymu žije z prílevu ruských turistov počas letnej sezóny. Pandémia zatvorila pláže, hotely aj reštaurácie a len málo Rusov je ochotných absolvovať po príchode 14-dňovú karanténu. Veľkému počtu podnikov na polostrove tak hrozí bankrot.

15:30 Americký denník The New York Times venoval titulnú stranu svojho nedeľňajšieho vydania obetiam pandémie. Pokrývajú ju mená tisícok ľudí z celých Spojených štátov s krátkymi popismi z ich nekrológov. Mená sú zoradené do šiestich stĺpcov pod titulkom "Úmrtia v Spojených štátoch sa blížia k 100-tisíc, nevyčísliteľná strata".

14:55 Ani koronavírusová epidémia nenarušila fungovanie stavebného sociálneho podniku v správe Banskobystrického kraja. Práve naopak. Aktuálnu situáciu sa rozhodli využiť na rekonštrukciu Domova sociálnych služieb Prameň v Banskej Bystrici. Keďže zariadenie je pre epidémiu zatvorené, dlhodobo nezamestnaní robotníci zintenzívnili práce na obnove objektu.

14:23 Nový koronavírus usmrtil po celom svete od vlaňajšieho decembra najmenej 342.295 ľudí. Nakazilo sa ním prinajmenšom 5.327.680 osôb. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na údajoch z oficiálnych zdrojov, platných o 13.00 h SELČ.

13:40 Cyprus načrtol plány na etapovité obnovenie komerčných letov od júna pre vybrané krajiny s nízkym výskytom ochorenia Covid-19 s cieľom naštartovať dôležitý sektor turizmu. Minister dopravy Yiannis Karousos uviedol, že lety sa obnovia v dvoch etapách od 9. a 20. júna z dvoch skupín štátov. Do prvej skupiny patria Grécko, Malta, Bulharsko, Nórsko, Rakúsko, Fínsko, Slovinsko, Maďarsko, Izrael, Dánsko, Nemecko, Slovensko a Litva. V druhej skupine budú Švajčiarsko, Poľsko, Rumunsko, Chorvátsko, Estónsko a Česká republika.

13:26 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Indii stúpol za posledný deň o rekordných 6767 a v nedeľu ráno tak dosiahol celkový počet infekcií 131.868. Na svojej webovej stránke o tom informovalo indické ministerstvo zdravotníctva a rodiny, na ktoré sa odvolala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

13:20 Tvrdenia o tom, že nový druh koronavírusu unikol z laboratórií v čínskom meste Wu-chan, sú "čisté výmysly". Uviedla to generálna riaditeľka Wuchanského virologického ústavu v rozhovore, ktorý cez víkend odvysielala štátna televízia.

12:38 V domácej smart karanténe je po prechode cez hraničný priechod Berg od soboty 23. mája do 7:00 dnešného rána 84 osôb. Podľa Ministerstva vnútra SR eKaranténa funguje bez výrazných problémov. Ako informovalo ministerstvo vo svojom profile na sociálnej sieti, ani policajti či programátori nehlásia žiadnu výraznú chybu.

12:30 Francúzsko uvoľňuje svoje opatrenia na hraniciach, ktoré zaviedlo pre pandémiu nového koronavírusu. Od pondelka ruší hraničné kontroly, ktoré tam boli od marca, a namiesto nich zavádza námatkové kontroly na viacerých miestach, uvádza sa v stanovisku vlády. Tiež rozširuje kategórie ľudí z iných štátov schengenského priestoru, ktorí môžu prísť do krajiny, vrátane migrujúcich pracovníkov a osôb prichádzajúcich z rodinných dôvodov.

12:00 Čína je "otvorená" medzinárodnej spolupráci zameranej na zistenie zdroja nového koronavírusu, avšak takéto vyšetrovanie nesmie podliehať politickému zasahovaniu. Uviedol to v nedeľu čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

Celkový počet ľudí, ktorí novému koronavírusu v Rusku podľahli, sa zvýšil na 3541, vyplýva z najnovšej bilancie ruského krízového centra.

10:53 Rusko v nedeľu oznámilo 153 ďalších úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19 za uplynulých 24 hodín, čo je dosiaľ najvyšší denný nárast obetí v krajine. Súčasne však najnižší denný prírastok nových prípadov nákazy.

Za uplynulých 24 hodín v krajine hlásili tiež 8599 nových prípadov nákazy, čo je pokles oproti predošlému dňu a najnižší nárast od 1. mája. Celkovo v Rusku od začiatku epidémie potvrdili 344.481 prípadov infikovania sa vírusom SARS-CoV-2.

10:50 Situácia na slovensko-rakúskych hraniciach je po včerajšku pokojnejšia. Štát napokon spustil inteligentnú karanténu, ktorá navrátilcom umožňuje stráviť izoláciu v domácom prostredí. Aplikácia však zatiaľ funguje iba pre smartfóny so systémom Android. Aká nálada panuje na hraničnom priechode Berg, zisťoval kolega Jožo Šivák.

9:50 Na Slovensku je tak celkovo 1509 pozitívne testovaných ľudí. Celkovo na Slovensku zomrelo 28 pacientov s ochorením COVID-19. Vyliečilo sa už 1301 ľudí, 21 z nich pribudlo počas predošlého dňa.

Aktuálne je hospitalizovaných 53 pacientov, z toho deväť s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je jeden pacient. Pľúcnu ventiláciu nepotrebuje žiaden.

9:33 V sobotu pribudlo na Slovensku päť pozitívne testovaných prípadov, otestovali 1649 ľudí. Nepribudlo žiadne úmrtie.

9:30 Koronakríza v apríli počet poberateľov dávok v hmotnej núdzi na Slovensku nezvýšila. Sociálne dávky dostalo v minulom mesiaci rovnako ako v marci 60,9-tisíca osôb. Medziročne sa počet poberateľov týchto dávok znížil o 4,9-tisíca. Na dávky v hmotnej núdzi bolo po zohľadnení ostatných členov rodiny v apríli celkovo odkázaných 136,8-tisíca osôb, čo je 2,51 % z celkového počtu obyvateľov na Slovensku. Podiel ľudí v hmotnej núdzi na celkovom počte obyvateľov tak zostal na rovnakej úrovni ako v marci, medziročne išlo o pokles o 0,21 percentuálneho bodu. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

8:55 Polícia v Hongkongu zakročila v nedeľu slzotvorným plynom proti demonštrantom, ktorí protestovali voči plánom Pekingu na sprísnenie bezpečnostných opatrení v tejto osobitnej administratívnej oblastí Číny.

Na prvom proteste proti návrhu zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu vyšli popoludní miestneho času do ulíc stovky ľudí. Polícia demonštrantov varovala, že ich pochod je nezákonný, a vyzývala ich, aby sa rozišli. Následne proti nim zasiahla slzotvorným plynom.

8:08 Viac ako 40 percent rodičov by určite dalo svoje deti od 1. júna do školy alebo škôlky. Ide o ľudí v menších mestách, ktorí dosiahli vyššie vzdelanie. Aj toto vyplynulo z prieskumu agentúry AKO. Sociológovia sa zhodujú, že deti boli doma príliš dlho.

7:55 Samosprávy chcú požiadať štát o vyrovnanie strát na podielových daniach. Zástupcovia krajských miest tvrdia, že dôsledky koronakrízy na verejné financie sú citeľné. Pre pandémiu prídu o milióny eur.

7:25 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo v sobotu uviedol, že od piatka v štáte podľahlo chorobe COVID-19 84 ľudí, čo je najmenší denný počet obetí od 24 marca.

"Sú to dobré správy," poznamenal Cuomo v odvysielanom brífingu, pričom dodal, že počet nových prípadov nákazy novým koronavírusom, ako aj hospitalizácií a intubácií, bol takisto na ústupe.

7:15 Štát spustil aplikáciu, ktorá navrátilcom umožní absolvovať povinnú karanténu doma. Aplikácia zatiaľ funguje len na Androide a na hraničnom priechode Berg. Tam sledoval situáciu aj redaktor Patrik Jager.

7:10 Aj napriek tomu, že európske krajiny postupne uvoľňujú zavedené karanténne opatrenia, podľa niektorých občanov postupujú príliš pomaly. V uliciach viacerých európskych miest preto protestovali tisícky ľudí. Hoci väčšina demonštrácií bola pokojná, v Berlíne polícia zadržala 60 osôb.

7:05 Domáca karanténa je spustená, avšak dá sa zatiaľ stiahnuť iba do smartfónov s operačným systémom Android. Prejsť sa dá od sobotného večera zatiaľ iba na hraničnom priechode Berg.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v sobotu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok