eKaranténa funguje len na Androide, spustili ju bez schválenia

TA3 TASR
23.5.2020 18:35

Domáca karanténa je spustená, avšak dá sa zatiaľ stiahnuť iba do smartfónov s operačným systémom Android. Prejsť sa dá od sobotného večera zatiaľ iba na hraničnom priechode Berg. Predseda vlády Igor Matovič o tom informuje na sociálnej sieti.

Aj bez Apple a Googlu

„Ľudia nemôžu viac čakať, a preto nebudeme viac čakať, teda spúšťame domácu karanténu aj do času, kým prídu súhlasy od Apple a Googlu,“ uviedol Matovič. Premiér zároveň avizuje, že je aplikácia zatiaľ prístupná iba pre telefóny s operačným systémom Android a prejsť do domácej karantény sa dá iba cez hraničný priechod Berg. „O pridaní ďalších priechodov bude Policajný zbor postupne informovať,“ doplnil Matovič.

Podmienky domácej karantény zostávajú rovnaké s tým rozdielom, že repatriant podpíše navyše jedno vyhlásenie, čím zoberie na vedomie, že aplikácia zatiaľ nie je autorizovaná spoločnosťami Apple a Google, a tým preberá aj riziko. Okrem toho premiér avizuje od nedele 24. mája rovnakú možnosť pre všetkých, ktorí sa momentálne nachádzajú v štátnej karanténe.

Spustenie očakávali v piatok

Spustenie domácej karantény očakávali repatrianti pôvodne v piatok 22. mája, keď sa ich väčší počet dostavil na hraničný priechod Jarovce - Kittsee. Niektorí z nich blokovali premávku, čo spôsobilo zdržanie na hraniciach s Rakúskom.

Základnými podmienkami na absolvovanie karantény v domácej izolácii je smartfón s kamerou a určovaním polohy, nonstop wifi pripojenie alebo dostatok mobilných dát a dostatočný mobilný signál na mieste izolácie. Občan musí v domácej izolácii absolvovať test na COVID-19. Počas domácej izolácie občan ani ostatní členovia domácnosti nemôžu opustiť miesto izolácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok