Spustili domácu karanténu, v SR pribudol len jeden nakazený

TA3 TASR SITA ČTK
23.5.2020 18:42

Aplikácia eKaranténa stále nie je v ostrej prevádzke, čo viacerých ľudí, ktorí sa vracajú po týždňoch na Slovensko, rozhnevalo. WHO zase oznámila, že epicentrom nákazy sa presunulo do Južnej Ameriky. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo pandémie sme s vami opäť sledovali online.

Spustili domácu karanténu, v SR pribudol len jeden nakazený
SITA/Andrea Mezeiová

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:12 Moslimom na celom svete sa tento víkend končí pôstny mesiac ramadán. Milióny veriacich sa budú môcť opäť za denného svetla dosýta najesť. Koniec ramadánu sprevádzajú trojdňové oslavy. Tie ale tento rok zatienila pandémia koronavírusu.

23:35 Pandémia koronavírusu síce zrušila všetky turnaje ATP do 31. júla, ale Novak Djokovič napriek tomu chce tenisovým fanúšikom priniesť v tomto období potešenie zo sledovania zápasov. Srbská svetová jednotka totiž plánuje zorganizovať sériu miniturnajov na Balkáne.

21:41 Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík pokračuje v príprave na novú sezónu najvyššej čínskej súťaže. V drese svojho klubu Ta-lien-žen absolvoval v sobotu prípravné stretnutie s druholigistom FC Šen-jang Urban. "Vyhrali sme 4:2, na ihrisku som bol do 75. minúty. Samozrejme, duel sa hral bez divákov. Príprava ide podľa plánu. Cez týždeň sme trénovali, víkendy sme mali voľné. No odteraz už budeme na záver týždňa hrať prípravné stretnutia. Už sa nevieme dočkať ligy. Iba trénovať je fakt ťažké. Už nech sa začne," povedal 32-ročný stredopoliar na svojej oficiálnej stránke.

21:35 Aj v sobotu pokračovali hasiči v odoberaní vzoriek.

21:00 Taliansko zaznamenalo v sobotu 119 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom, v predchádzajúci deň ich bolo 130. Oznámil to taliansky Úrad civilnej ochrany. Denný nárast prípadov nákazy stúpol iba minimálne z piatkových 652 na aktuálnych 669.

20:55 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:43 Desaťtisíce detí sa o niekoľko dní vrátia do škôl a škôlok. Podľa učiteľov a psychológov bol najvyšší čas, najmä pre chýbajúci sociálny kontakt. Očakávajú ale, že pre školákov bude náročné okamžite sa vrátiť do bežného vyučovacieho procesu.

20:25 Akciové trhy si od marcových miním už pripísali 30 percent a viaceré spoločnosti opäť prepisujú historické maximá. Indexy rastú najmä pre obrovské finančné injekcie, ktoré centrálne banky naliali do ekonomiky. Odborníci ale upozorňujú na to, že trhy nerešpektujú slabé firemné výsledky a sú odtrhnuté od reality.

20:15 Informáciu o spustení eKarantény už potvrdili aj na webe korona.gov.sk.

ekarantna-upr_0a14036f-6827-a320.jpg

20:10 Situáciu na hraničnom priechode Berg sledoval redaktor Patrik Jager, ktorý medzi ľuďmi zisťoval, či aplikácia naozaj funguje.

19:55 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom vo svete presiahol 5,25 milióna. V sobotu večer krátko po 19.00 h SELČ o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorý svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch z jednotlivých krajín.

19:50 Počet úmrtí medzi potvrdenými prípadmi ochorenia COVID-19 v Spojenom kráľovstve stúpol o 282 na 36.675, informovala v sobotu vláda.

19:45 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom v Európe presiahol dva milióny. V sobotu večer pred 18.30 h SELČ o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch z jednotlivých krajín.

19:39 Britská vláda v sobotu zamietla požiadavky na odvolanie Dominica Cummingsa, ktorý je poradcom britského premiéra, v spojitosti s obvineniami, že Cummings porušil opatrenia v oblasti obmedzenia pohybu osôb zavedené v boji proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2.

19:08 Pozrite si príbeh manželov Petra Krivoša, staršieho špecialistu CIMIC OS SR a Ivany Krivošovej, zdravotníčky Úradu hlavného lekára OS SR. Prezradili nám, aké úlohy mali v karantenizovaných osadách.

19:06 Premávka na hraničnom diaľničnom priechode Jarovce - Kittsee bola obnovená. Po zdržaní spôsobenom repatriantmi, ktorí sa dožadovali vstupu na Slovensko z dôvodu avizovanej aplikácie, fungujú opätovne všetky tri hraničné priechody smerujúce do Bratislavy z Rakúska. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave o tom informuje na sociálnej sieti.

19:00 Pozrite si spravodajský blok, ktorý sme pandémii venovali v Hlavných správach o 18.30.

18:49 Domáca karanténa je spustená, avšak dá sa zatiaľ stiahnuť iba do smartfónov s operačným systémom Android. Prejsť sa dá od sobotného večera zatiaľ iba na hraničnom priechode Berg.

18:35 Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti oznámil, že domácu smart karanténu spustili aj bez schválenia spoločností Apple a Google.

18:12 Preľudnené pásmo Gazy zaznamenalo v sobotu prvé úmrtie na nový koronavírus. Informovali o tom tamojší predstavitelia. Zároveň vládnu obavy, že pandémia ochromí už aj tak preťažený zdravotný systém tohto palestínskeho územia.

18:02 Ceny ropy v závere tohto týždňa klesli, pričom cena Brentu skĺzla o takmer 3 %. Trhy znepokojili neistota spojená s ďalším vývojom čínskej ekonomiky, ako aj opätovný rast napätia medzi Pekingom a Washingtonom. Obidva faktory môžu negatívne zasiahnuť do dopytu po rope. Vďaka vývoju v predchádzajúcich dňoch však za celý týždeň zaznamenali ceny komodity výrazný rast.

17:55 Baziliku Svätého hrobu v Jeruzaleme od nedele znovu otvoria pre verejnosť po tom, ako bola dva mesiace zatvorená z dôvodu opatrení proti šíreniu nákazy COVID-19.

17:35 Celkom u 167 osôb už potvrdili ochorenie COVID-19 v spojitosti s ohniskom nákazy v Bani Darkov v Karvinej, informoval v sobotu spravodajský server Novinky.cz. Testovanie zamestnancov pokračuje.

17:23 Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran chce obmedziť používanie populárneho lieku proti malárii hydroxychlorochín na liečbu nákazy novým koronavírusom, pretože nová štúdia ukázala neúčinnosť tohto lieku a varovala pred jeho zvýšenými zdravotnými rizikami.

17:06 Aplikácia eKaranténa ešte stále nie je v prevádzke a navrátilci by mali zvážiť cestu na Slovensko, ak nechcú skončiť v štátnej karanténe. Uviedol to člen permanentného krízového štábu zodpovedný za oblasť IT Ján Bučkuliak.

16:50 U detí a neplnoletých osôb je len polovičná šanca, že sa nakazia koronavírusom. Vyplýva to z doteraz najväčšieho prieskumu dôkazov, ktorý uskutočnili výskumníci z University College London a London School of Hygiene and Tropical Medicine.

16:40 Zahraniční turisti môžu do Španielska zasa prichádzať od júla, oznámil v sobotu španielsky premiér Pedro Sánchez. Dal tak nádej kľúčovému sektoru, ktorý z dôvodu pandémie nového koronavírusu nefunguje od polovice marca.

16:15 Najmenej 40 ľudí malo pozitívny test na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2 po tom, ako sa zúčastnili na bohoslužbe v baptistickom kostole vo Frankfurte nad Mohanom, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na sobotňajšie oznámenie miestnych zdravotníckych úradov.

16:10 Švajčiarsky tenista Roger Federer prezradil, že už dlhšiu dobu nemal v ruke raketu. Kariéru však končiť nemieni ani počas prestávky zavinenej pandémiou koronavírusu.

V rozhovore s bývalým brazílskym tenistom Gustavom Kuertenom štvrtý hráč rebríčka ATP uviedol, že neverí v skoré obnovenie sezóny. "Momentálne netrénujem, pretože na to nevidím dôvod. Som spokojný s mojou fyzickou kondíciou. Bude aj tak trvať dlho, kým sa vrátime do súťažného diania," povedal Federer.

16:00 Klinika malých zvierat Univerzitnej veterinárnej nemocnice v Košiciach zaznamenala v prvých týždňoch pandémie nového koronavírusu na Slovensku viac ako dvojnásobný prírastok pacientov. S náporom spôsobeným uzavretím mnohých súkromných veterinárnych ambulancií a kliník v Košickom kraji, ale i v iných neďalekých regiónoch sa vyrovnali aj napriek výpadku zamestnancov.

15:55 Od pondelka 8. júna sa môžu opäť hrať zápasy najvyššej španielskej futbalovej súťaže. V sobotu popoludní o tom informoval španielsky premiér Pedro Sánchez. Španielska La Liga nútene pauzuje od polovice marca, prerušila ju pandémia koronavírusu. Krajinu ochorenie COVID-19 zasiahlo poriadne tvrdo, doteraz sa ním nakazilo cez 230-tisíc osôb a takmer 29-tisíc pacientov mu podľahlo.

15:50 Čína ponechá výrazné obmedzenie medzinárodných letov v dôsledku koronavírusovej pandémie v platnosti najmenej do októbra. Vnútroštátna letecká doprava medzitým už dosiahla polovicu úrovne spred krízy, vyplýva zo sobotňajšej správy týždenníka Cchaj-sin.

15:42 Niekoľko tisíc stúpencov krajne pravicovej španielskej opozičnej strany Vox protestovalo v sobotu vo viacerých španielskych mestách proti postupu vlády v boji proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2.

Cieľom protestov, ktoré organizovala strana Vox, je požadovať odstúpenie španielskeho premiéra Pedra Sáncheza i Pabla Iglesiasa, ktorý je jedným zo štyroch podpredsedov vlády, uvádza na svojej webovej stránke denník El Mundo. Dôvodom je ich postup počas pandémie koronavírusu.

spain-virus-outbreak-far-right-91136-78e9b253630d4c3194fbd95d12f663b9_0a140370-28b6-b2c4.jpg

15:25 Moslimovia sa v Berlíne modlia aj v evanjelickom kostole. Ten poskytol priestor tým veriacim, ktorí sa pre hygienické opatrenia nezmestili do mešity. V Nemecku sú spoločné náboženské obrady povolené od začiatku mája.

15:15 V novodobej histórii sa stalo iba raz, keď sa Mariánska púť v Levoči neuskutočnila. Nezrušili ju dokonca ani za čias najväčšieho prenasledovania cirkvi. Tento rok však najväčšiu púť na Slovensku prekazil koronavírus. Katolícka cirkev ju zrušila, aby chránila zdravie veriacich pred zvýšeným rizikom prenosu nákazy.

14:30 Situácia na hraničnom priechode sa opäť skomplikovala.

14:00 Tri stany, ktoré slúžili na triedenie pacientov pred vstupom do Fakultnej nemocnice v Trnave, rozobrali hasiči. Pred nemocnicou stáli od 18. marca. Demontáž stanov zabezpečili hasiči z Trnavy a členovia dobrovoľných hasičských zborov. Tí sa podieľali na pomocných činnostiach a strážení stanového mestečka v uplynulých dvoch mesiacoch. Triediaci stan denne využilo približne 550 osôb prichádzajúcich do nemocnice.

13:45 Keďže sa liek ukazuje ako nádejný pri liečbe pacientov s ochorením COVID-19 vo vážnom stave, globálny dopyt po lieku ďaleko presahuje kapacity výrobcu.

13:20 V Českej republike potvrdili 59 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom. Ide o nárast oproti 33 pozitívnym testom zo štvrtka, ktoré boli najnižším počtom v krajine za týždeň. Z údajov českého ministerstva zdravotníctva tiež vyplýva, že celkový počet potvrdených prípadov dosiahol v krajine 8820, pričom počet úmrtí v piatok stúpol o dve na 312. Vyliečilo sa viac než 6000 pacientov a aktuálne je chorých menej ako 2500 ľudí. Podiel nových prípadov na počet testov sa zvýšil na 0,81 percenta.

13:00 V Rusku za posledných 24 hodín nahlásili 9434 nových prípadov koronavírusového ochorenia, ako aj 139 ďalších úmrtí. Celkový počet infikovaných v Rusku od začiatku šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 sa tak zvýšil na 335.882 a počet úmrtí stúpol na 3388.

Podpredsedníčka ruskej vlády pre otázky zdravotníctva Tatiana Golikovová povedala, že Rusko očakáva v máji nárast úmrtí na nový druh koronavírusu.

12:30 Americký prezident Donald Trump povedal, že kostoly a ďalšie modlitebne sú "nevyhnutné". Vyzval guvernérov amerických štátov, aby od víkendu povolili ich znovuotvorenie aj napriek ohrozeniu nákazou. "Miesta určené na modlitby ako kostoly, synagógy a mešity dnes určujem za nevyhnuté miesta, ktoré poskytujú nevyhnutné služby," povedal Trump.

12:00 Práve tu objavili viacero ohnísk nákazy.

11:30 Nemecké úrady oznámili, že siedmi ľudia sa zjavne nakazili novým koronavírusom v reštaurácii na severozápade krajiny. Išlo by o prvý takýchto známy prípad, odkedy v Nemecku pred dvoma týždňami začali opätovne otvárať reštaurácie. Vedenie okresu Leer v Dolnom Sasku tiež uviedlo, že tieto prípady viedli k preventívnemu umiestneniu najmenej 50 osôb do domácej karantény. Čaká sa tiež na ďalšie výsledky testov.

11:00 Brazília je najťažšie zasiahnutou krajinou v Latinskej Amerike.

10:30 Spojené štáty zaznamenali za predchádzajúcich 24 hodín ďalších 1260 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich celkový počet stúpol na 95.921. USA zostávajú krajinou, ktorú pandémia koronavírusového ochorenia zasiahla najťažšie, pokiaľ ide o počet úmrtí i počet potvrdených prípadov infekcie.

10:10 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 10. hodine.

10:05 Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je jeden pacient, umelú pľúcnu ventiláciu deviaty deň nepotrebuje žiadny pacient. Kĺzavý medián je stále na hodnote jedna. Nový prípad zaznamenali v Nitrianskom kraji.

9:45 Už siedmy deň nepribudlo na Slovensku žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na Covid-19. Stále tak evidujeme 28 úmrtí osôb pozitívne testovaných na toto ochorenie. Na Slovensku je aktuálne 196 aktívnych prípadov. Zaujímavosť – pozitívny test na koronavírus malo doteraz na Slovensku 745 mužov a 759 žien.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme 1 504 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2236 testov. Opäť nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, obetí ostáva 28. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:00 Hraničné priechody s Rakúskom včera a v noci blokovali navrátilci, ktorí odmietajú ísť do štátnej karantény. Ráno sa situácia už upokojila. Ako to tam momentálne vyzerá? Opýtali sme sa ministra dopravy Andreja Doležala.

8:30 Počet potvrdených prípadov nákazy v Nemecku sa za uplynulý deň zvýšil o 638 a dosiahol 177.850. V krajine za posledných 24 hodín zaznamenali tiež ďalších 42 úmrtí v dôsledku koronavírusovej choroby COVID-19. Celkový počet ľudí, ktorí tomuto ochoreniu v Nemecku podľahli, tým stúpol na 8216.

8:00 Čína nenahlásila žiadny nový prípad nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2. A to po prvý raz od januára, keď začala zverejňovať tieto údaje. Oficiálny počet obetí ochorenia COVID-19 dosiahol v Číne 4634 a počet nakazených 82.971.

7:30 Stav zdravotnej núdze a karanténne opatrenia v Peru v dôsledku nového koronavírusu, ktoré mali platiť do 24. mája, vláda predĺžila do 30. júna, oznámil prezident Martín Vizcarra. Opatrenia platia v Peru už takmer 70 dní. V krajine zaznamenali dosiaľ 111.698 prípadov nákazy novým koronavírusom a 3244 obetí.

7:10 Od 1. júna 2020 môžu fungovať aj zariadenia školského stravovania či zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa, teda jasle, ale za podmienok uvedených v usmernení ministerstva práce.

7:05 Aplikácia, ktorá má umožniť domácu karanténu, zatiaľ nefunguje. Čaká sa na jej overenie technologickými firmami. To rozhnevalo desiatky ľudí na hraniciach, ktorí čakajú na návrat do vlasti.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v piatok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok